Inici
Presentació
de la Mostra
Directors/res
amb pel·lícules
a la Mostra
Personalitats
invitades
Notícies
Entrades
i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Contacte

Programació

HELI

Direcció: Amat Escalante
Països: Mèxic, Alemanya, Països Baixos i França Any: 2013 Durada: 105 min Gènere: Drama Intèrprets: Armando Espitia, Andrea Vergara, Linda González, Juan Eduardo Palacios Guió: Amat Escalante i Gabriel Reyes Producció: Jaime Romandía Fotografia: Lorenzo Hagerman Muntatge: Natalia López Direcció artística: Daniela Schneider Distribuïdora: Emon Estrena a Mèxic: 9/8/2013 Estrena a Espanya: 22/11/2013


Qualificació per edats: No recomanada per a menors de 16 anys
VO SUBT en castellà

SINOPSI

En un remot poble de Mèxic, la població només té dos mitjans per guanyar-se la vida: una ocupació mal pagada en una fàbrica d’automòbils o treballar per al càrtel de drogues de la regió. Estela, una nena de dotze anys, s’ha enamorat perdudament d’un jove que li proposa escapar-se per poder casar-se.

http://www.filmaffinity.com
CRÍTICA
Una societat estigmatitzada

Heli, d’Amat Escalante, pot ser fàcilment recordada per la crueltat que envolta l’escena de tortura que hi ha en la seva part central i en què uns policies torturen un jove que s'ha endut una part d'un paquet de droga comissat. L’escena mostra com les forces del poder actuen de manera maligna i com no hi ha un espai que separi la llei de la delinqüència. De totes maneres, el tema de la dissolució de fronteres morals no és res més que l’argument clau d’una pel·lícula que pot escandalitzar per algunes escenes, però que en el fons el que fa és mostrar-nos un detall cruel i nihilista d’una societat estigmatitzada que no troba sortides.

Si [...] Jordi Cadena instal·la a La por el mal al cor de la vida familiar, Amat Escalante ens mostra com la qüestió del mal és essencial per entendre una societat com la mexicana, en què la vida ha deixat de tenir cap valor, on la joventut viu sense esperança de futur i en què la corrupció social i política no fan res més que estendre la desconfiança absoluta sobre tot valor positiu que ens ajudi a creure en la bondat o en qualsevol utopia possible. Heli sorgeix com un retrat cru d’un món. Amat Escalante és un cineasta que ha rodat tres llargmetratges marcats per la presència de la violència i per un desig de retratar el cor d’una societat malalta. En les primeres pel·lícules va situar-se al costat del corrent encapçalat per Carlos Reygadas destinat a introduir nous models estilístics dins el cinema mexicà. Heli pot semblar una pel·lícula sense gaires clarobscurs i un pèl retòrica en alguns aspectes de la seva posada en escena, però també és cert que des dels primers moments no fa res més que alterar-nos i remoure les consciències en aprofundir en la decadència de determinades societats.

Àngel Quintana, http://www.elpuntavui.cat

EL DIRECTOR - BIOFILMOGRAFIA RESUMIDA

Amat Escalante (28 de febrer de 1979) és un director, productor i guionista mexicà guardonat amb el Premi al Millor Director en el Festival de Cannes 2013.1 Ha dirigit Sang, Els bastardos i Heli. També es va presentar en el Festival Internacional de Cinema de Róterdam i en el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. És amic proper i col·laborador del director mexicà Carlos Reygadas. La seva pel·lícula Heli va estar en la Selecció Oficial de Competència en el Festival de Cannes del 2013 i va guanyar el Premi a Millor Director.

PREMIS I FESTIVALS

  • Festival de Cannes: Millor director 2013
  • Festival de La Habana: Millor pel·lícula 2013
IMATGES
 

 

 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs