Inici
Presentació
de la Mostra
Directors/res
amb pel·lícules
a la Mostra
Personalitats
invitades
Notícies
Entrades
i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Contacte

Directors i directores de les pel·lícules projectades a la
I MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ
de Sant Feliu de Llobregat


Patricio Guzmán
director de
Nostalgia de la luz
Patricio Guzmán neix el 1941 a Santiago de Xile. Estudia a l'Escola Oficial de Cinematografia de Madrid i consagra la seva carrera al cinema documental. Les seves obres són regularment seleccionades i premiades en els festivals internacionals. El 1973 filma La Batalla de Xile, un documental de 5 hores sobre el final del govern d'Allende. La revista CINEASTE el nomina com “un dels 10 millors films polítics del món”. Després del cop d'estat, Guzmán és amenaçat d'afusellament i roman incomunicat dues setmanes a l'estadi nacional. Abandona el país el novembre de 1973. Viu a Cuba, Espanya i França, on realitza En nombre de Dios (Grand-prix Festival dei Popoli, 1987), La Cruz del Sud (Grand-prix Festival Vue Sud li Docs, Marsella 1992), La Memòria Obstinada (Grand-prix Festival de Tel Aviv 1999), El Caso Pinochet (Setmana de la Crítica, Canes 2002) i Salvador Allende (Selecció Oficial, Canes 2004). El 2005 realitza Mi Julio Verne. Com a formador fa classes de cinema documental a Europa i Llatinoamèrica. És fundador i director del Festival Documental de Santiago (FIDOCS). El 2010 dirigeix Nostalgia de la luz, guanyador fa dos anys del Premi al Millor Documental per l'Acadèmia de Cinema Europeu i més de 25 premis i distincions internacionals.
Tatiana Huezo
directora d'El lugar más pequeño
Tatiana Huezo (Sant Salvador, 1972). Egresada del Centre de Capacitació Cinematogràfica (Mèxic) i magíster en documental de creació (2006, Pompeu Fabra), ha dirigit i fotografiat diversos curtmetratges de ficció i documental. Va ser becària del Fons Nacional per a la Cultura i les Arts, amb el projecte documental Retrat de família. El lloc més petit és la seva òpera prima amb la qual va obtenir el Premi del Jurat Interreligiós Signis (Suïssa, 2011) i el Premi del Públic al Documenta Madrid (2011), a més de participar en diversos festivals a Mèxic i l'estranger.

Javier Corcuera
director de Sigo siendo ('Kachkaniraqmi')
Director peruà. Entre les seves pel·lícules es troben "L'esquena del món" que recull tres històries sobre les violacions dels drets Humans a EUA, Turquia i Perú i que va obtenir el premi de la crítica internacional de Sant Sebastià; "Hivern a Bagdad", rodada durant l'ocupació nord-americana a l'Iraq, guanyadora del Festival del cinema a Màlaga i millor pel·lícula documental del Festival Internacional de Cinema Llatí de Los Angeles (2005) ; La guerrilla de la memòria, pel·lícula que retrata una part oblidada de la història d'Espanya i "Invisibles", pel·lícula col·lectiva, que va obtenir el premi Goya de l'Acadèmia de Cinema espanyola al millor Documental.






Iara Lee
directora de La batalla por el Xingu

Iara Lee una brasilera de descendents coreans és activista , directora de cinema i fundadora de la Fundació Caipirinha que dóna suport a projectes per la pau amb seguretat i justícia . Iara actualment està treballant en una varietat d'iniciatives sota la pantalla de Cultures de Resistència , una xarxa d'activistes que uneix artistes i creadors de canvi en el món . Com a activista , Iara ha col · laborat amb nombrosos esforços nascuts de persones del poble , entre d'altres amb la Coalició Internacional contra les Bombes de Dispersió , amb el Fons Fílmic Zona de Conflicte i en el concert de la Filharmònica de Nova York a Corea 2008 . De 1984 a 1989 Iara Lee va ser la productora del Festival Internacional de Cinema de Sao Pablo .

El 1989 es va mudar New Yor, on va fundar la Companyia de Produccions Caipirinha per explorar les sinergies de diferents formes artístiques com el cinema , la música , arquitectura i la poesia). Sota aquesta productora Iara ha dirigit curts i documentals com Synthetic Pleasures, modulations, Architettura, i Beneath the Borqa . Ella ha organitzat també lectures, exhibicions fotogràfiques i esdeveniments per recol · lecció de fons en benefici d'aquestes iniciatives . Iara Lee és presidenta del Consell Internacional de l'International Crisis Group ( ICG ) i del Consell d'Assessors de la National Geographic Society , també com administradora Pyongyang University of Science and Technology ( Pust ) primera i única universitat en què les seves facultats estan conformades per professors internacionals . La Fundació Caipirinha ha donat suport a la realització del Festival Internacional de Poesia de Medellín des de 2007.
Cao Hamburger
director i guionista de Xingu: la misión al Amazonas
Cao Hamburger, conegut en la gran pantalla amb pel·lícules com L'any que els meus pares es van anar de vacances, o en TV amb Castelo Rá- Tim-Bum, un dels programes infantils més celebrats de Brasil, i Sons of Carnival, la serie de renom produïda per O2 i exhibida en la HBO, Cao Hamburger és un director de cinema dedicat a les persepctivas humanes. Altres pel·lícules destacades en la seva filmografia són Castelo “Rá-Tim-Bum, o Film” i el documental “Flávio Império in Estafi”. Xingu, la llegenda a l'Amazones, ha fet viatjar al director Cao Hamburger, nascut en São Paulo, de tornada al Festival Internacional de Cinema de Berlin, un esdeveniment que ja li havia donat una càlid acollida en 2007 amb el film L'any que els meus pares es van anar de vacances. Xingu va estar, aquesta vegada, en la secció Panorama. En la pel·lícula, Cao deixa els paisatges urbans explorats en films anteriors i viatja als llocs més remots de Brasil per rodar els elements més impactants.
Jorge Caballero
director de Bagatela
Jorge Caballero (Bogotà, 1979) és cineasta autodidacta, productor i editor. Va fundar la productora GusanoFilms, amb seus a Barcelona i Bogotà, i és el coordinador de postproducció del Màster en Realització Documental de la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre els seus films, Bagatela (2008), que va ser projectat en l'Alternativa en 2009.
Lucía Puenzo
directora d´El médico alemán (Wakolda)

Lucía Puenzo (Buenos Aires, 1976) és escriptora i directora de cinema. XXY, la seva primera pel·lícula, va guanyar el Gran Premi de la Crítica a Cannes (2007) i un Goya a Millor Pel·lícula Estrangera. El nen peix, la seva segona pel·lícula, va obrir la secció Panorama del Festival de Berlín (2009). Va publicar les novel·les "El nen peix" (2004), "9 minuts" (2005), "La maledicció de Jacinta Pichimauida" (2007), "La fúria de la llagosta" (2010) i "Wakolda" (2011). Els seus contes i novel·les han estat publicats en 15 països. En el 2010 va ser triada per la prestigiosa revista literària anglesa GRANTA com un dels 20 escriptors joves més importants de la llengua espanyola. Wakolda és la seva tercera pel·lícula.
Amat Escalante
director dHeli

Amat Escalante (28 de febrer de 1979) és un director, productor i guionista mexicà guardonat amb el Premi al Millor Director en el Festival de Cannes 2013.1 Ha dirigit Sang, Els bastardos i Heli. També es va presentar en el Festival Internacional de Cinema de Róterdam i en el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. És amic proper i col·laborador del director mexicà Carlos Reygadas. La seva pel·lícula Heli va estar en la Selecció Oficial de Competència en el Festival de Cannes del 2013 i va guanyar el Premi a Millor Director

Koen Suidgeest
director de La llegada de Karla

Koen Suidgeest (Holanda, 1967). Després de la seva graduació en una de les millors escoles de cinema del Regne Unit, aquest holandès establert a Espanya ha dedicat mitja vida al seu treball com a director, escriptor, productor i fotògraf, principalment en el sector del documental. Els seus interessos es concentren en la temàtica de compromís social. Càsting (2006), un documental sobre la precarietat laboral dels actors, li va convertir en el primer holandès nominat al Goya per l'Acadèmia Espanyola. Encara que és una persona despreocupada, Koen Suidgeest destaca també pel seu tall educat, culte, multidisciplinari, directe i tremendament positiu. Malgrat haver recorregut els cinc continents i haver residit en quatre països, l'holandès de naixement ha dedicat els últims 15 anys a Espanya, on és pare de dues filles: Paula i Ana.
Sebastián Lelio
director de Gloria

Després d'estudiar un any Periodisme a la Universitat Andrés Bell, va egressar de l'Escola de Cinema de Xile. Ha dirigit diversos curtmetratges, videos musicals i pel·lícules de ficció. En el 2003 va estrenar CERO, un documental basat en material inèdit de la caiguda de les Torres Bessones, en codirección amb Carlos Fuentes. Va dirigir també dues temporades de la exitosa sèrie documental MI MUNDO PRIVADO, al costat de Fernando Bugaders, nominada dues vegades al premi Altazor i també als premis Emmy.

Actualment viu a Berlín on es va quedar després d'haver assistit al festival de cinema Berlinale en 2013 per presentar 'Glòria'. La protagonista de la pel·lícula 'Gloria', Paulina García va guanyar aquí el premi 'Os de Plata' com a millor actriu.
Mauricio López
director de La santa

Mauricio López va néixer a Santiago de Xile en 1986, on va finalitzar els seus estudis de direcció Audiovisual a la Universitat Catòlica de Xile. Actualment està treballant en la post producció del seu primer llargmetratge, basat en un curt que va tenir un gran èxit en festivals internacionals, anomenat La visita.







Mariana Rondón
directora de Pelo malo
Mariana Rondón, directora, guionista, artista Plàstica. Neix a Barquisimeto, Veneçuela. Després d'estudiar cinema d'animació en Paris, es gradua en la primera generació de l'Escola de Cinema EICTV, Cuba. El seu curtmetratge Calle 22 va obtenir 22 premis internacionals. A la media noche i media (2000), llargmetratge codirigit amb Marité Ugás, va obtenir 5 premis d'Opera Primera i va ser presentat en més de 40 festivals internacionals. La seva pel·lícula anterior, Postales de Leningrad (2007) va obtenir 23 premis internacionals, com el premi FIPRESCI en Kerala, Abrazo en Biarritz i Premi revelació a la la Mostra de Sao Paulo.

En arts plàstiques, el seu projecte de robòtica Llegaste con la brisa (premio Fundació Telefònica) ha estat exhibida a Caracas, Ciutat de Mèxic, Pobla, Gijón, Lima, Santiago i Beijing, com a part del Projecte Cultural de les Olimpíades 2008. Actualment treballa en la instal·lació interactiva Superbloques.
Luis Buñuel
director de Los olvidados

Luis Buñuel Portolés (Calanda, Teruel, Aragó, Espanya; 22 de febrer de 1900 - Ciutat de Mèxic, Mèxic; 29 de juliol de 1983) va ser un director de cinema espanyol naturalitzat mexicà. La gran majoria de la seva obra va ser realitzada a Mèxic i França, i és considerat un dels més importants i originals directors de la història del cinema.






Tomás Gutiérrez Alea
director de Memorias del subdesarrollo
Tomás Gutiérrez Alea (l'Havana, 11 de desembre de 1928 – 16 d'abril de 1996), sobrenomenat Titón, va anar un influent cineasta cubà. Va escriure i va dirigir més de 20 llargmetratges, documentals i curts, coneguts per la seva influència en la Cuba post-revolucionària, i el seu delicat equilibri entre la dedicació a la revolució i la crítica sobre la situació social, econòmica i política del país.


 

 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs