Gràcies a un pla del govern, la Santosh, que acaba d'enviudar, hereta la feina del seu marit com a agent de policia en una zona rural del nord de l'Índia. Quan una nena de casta inferior apareix violada i assassinada, es veu arrossegada a la investigació sota l'ala de la carismàtica inspectora feminista Sharma.
Crítica:
21/05/2024 - CANES 2024: Una nova policia es queda amb el lloc del seu marit mort en l'impressionant policíac de l'índia Sandhya Suri
Santosh , dirigida per Sandhya Suri, presenta una protagonista inexperta i ingènua que descobreix que el món és molt més brut i fosc del que ella es pensava. Es tracta d'un argument que ja hem vist en innombrables ocasions i al qual ja hauríem d'estar acostumats. D'altra banda, el fet que la història estigui ambientada en el context particular del nord de l'Índia confereix a la pel·lícula una certa urgència. El treball de Suri com a directora i, sobretot, com a guionista és tan fluid i hàbil que ens recorda la capacitat especial del mitjà per mostrar el descobriment gradual de la corrupció, evocant obres pessimistes dels setanta com Serpico i Chinatown. El debut en la ficció de la cineasta britanicoíndia, després de diversos documentals d'èxit, s'ha estrenat aquesta setmana a la secció Un Certain Regard de Canes.
Realitzada principalment amb finançament britànic, som davant d'una oportuna obra de cinema indi alternatiu que podria atraure especialment la nombrosa població de la diàspora, ja que està dissenyada específicament per contrarestar els fantàstics i autocomplaents enfocaments de Bollywood sobre l'ordre públic i el compliment de la llei. A més, el públic internacional n’apreciarà la rellevància per abordar l'actualitat sobre l'ascens del partit d'extrema dreta BJP, la creixent discriminació antimusulmana al país i les repercussions de l'històric sistema de castes en la política identitària moderna.
La Santosh (Shahana Goswami) és una nova recluta de policia, jove i idealista, amb un perfil tradicional, exceptuant que ha assumit el lloc pel fet de ser la vídua d'un agent mort recentment. El primer gran repte al qual s'ha d'enfrontar en la seva nova feina és una investigació sobre la violació i l'assassinat d'una noia de casta inferior anomenada Devika. En resposta a la indignació dels mitjans de comunicació locals davant la resposta indiferent i reticent de la policia, la carismàtica investigadora Sharma (Sunita Rajwar) és reclutada per solucionar el cas. En un primer moment, la Santosh hi veu una mentora i un punt de suport feminista en aquest món corrupte i patriarcal.
La identitat musulmana del principal sospitós, en Saleem (Arbaz Khan), estableix una connexió amb les circumstàncies que van envoltar la mort del seu marit, que va ser copejat per un totxo mentre intentava sufocar una revolta en un poble de majoria musulmana. Tanmateix, a mesura que avança la investigació, que condueix a la detenció d’en Saleem, s'ignora qualsevol tipus de justícia o cortesia cap a la casta dàlit a la qual pertany la Devika. Això podria semblar una diferència insignificant, però la manera com el cas es veu constantment interromput, revelant la mala conducta i la complicitat de la policia, fan que Santosh no es pot classificar com un “procediment policial” tradicional, un gènere que normalment mostra un sistema que funciona eficaçment. En aquest cas, som davant d'un drama criminal, on la culpabilitat moral entela tots els que són a prop del cas.
El personatge de la Santosh, reforçat pel llenguatge corporal de Goswami, ferm i infrangible (en contrast amb les arrugues de preocupació que se li dibuixen al front i a les galtes), no proporciona gaire informació sobre les seves motivacions, més enllà dels detalls de la seva entrada al cos i els diversos desafiaments i amenaces als seus límits morals. Tanmateix, això dista molt de ser una limitació i la converteix en una figura que comparteix el punt de vista del públic, a mesura que la nostra pròpia certesa d'haver-ho “vist tot” s'ensorra: el contracte social posterior a la independència de l'Índia està greument amenaçat, i no podem donar per fet que pugui funcionar millor en qualsevol altre lloc del món.