CAVALLERIA RUSTICANA / PAGLIACCI

ÒPERA EN EL CINEMA

DIJOUS 20 DE GENER DE 2011
A LES 20.00 HORES


ÔPERA EN DIRECTE

Pagliacci
de Leoncavallo

i
Cavalleria Rusticana
de Mascagni


retransmissió en directe via satèl·lit des del

TEATRE LA SCALA
(
MILÀ)

Compositors: MASCAGNI / LEONCAVALLO
Director musical: Daniel HARDING
Director d’escena: Mario MARTONE
Intèrprets: LUCIANA D’INTINO, SALVATORE LICITRA, CLAUDIO SGURA, OKSANA DYKA
Escenografia: Sergio TRAMONTI
Vestuari: Ursula PATZAK
Il·luminació: Pasquale MARI
Duració: 3 hores aprox. (amb un entreacte)
Pagliacci: 70 min
Entreacte: 30 min
Cavalleria Rusticana: 75 min

Espectacle en italià subtitulat al castellà


Entrada:
anticipada 13 € - taquilla 16 €
Organització: Associació CineBaix, el CCCD i Versión Digital
SINOPSIS

Pagliacci (Leoncavallo)

Tonio, Beppe, Canio i la seva esposa Nedda formen una companyia d’artistes ambulants. Una tarda abans de la representació, Tonio explica a Canio que la seva esposa Nedda l’enganya amb Silvio i que han decidit escapar-se aquesta mateixa nit. Canio intenta que Nedda li digui el nom del seu amant. L’actitud de menyspreu de la seva esposa i el riure del públic, enfureix tant Canio que treu un ganivet i l’apunyala a l’escenari. Silvio, que en aquest moment està entre l’audiència, es precipita a ajudar-la, però ell també és víctima de Canio.

Cavalleria Rusticana (Mascagni)

Un poble de Sicília en diumenge de Pasqua. Turiddu s’ha compromès amb Santuzza, però continua la seva relació amb Lola, la seva antiga amant. Santuzza, molt afectada pel seu comportament, confessa a Mamma Lucia, la mare de Turiddu, que el seu fill li és infidel amb Lola. Santuzza intenta convèncer Turiddu que deixi Lola i torni amb ella, però ell rebutja violentament la seva proposta. Enfurismada, Santuzza explica a Alfio, el marit de Lola, la relació d’aquesta amb Turridu. El seu honor ha estat ofès i Alfio acaba matant Turiddu en una baralla.

Argument

Pagliacci

Tonio, Peppe, Canio i la seva dona, Nedda, formen una companyia de còmics ambulants. Una tarda, abans de la funció, Tonio fa veure a Canio que la seva dona s'està veient amb Silvio, un vilatjà que pretén fugir amb ella durant la nit. Aprofitant la trama de la comèdia que representen, un sainet de gelosia i infidelitats, Canio intenta que Nedda li reveli el nom del seu amant. L'actitud despectiva d'aquesta i el riure del públic, que pensa que tot forma part de l'espectacle, enfureixen tant a Canio que apunyala a la seva dona sobre l'escenari. Silvio, que es troba entre els espectadors, s'apropa per ajudar-la, però Canio l'apunyala també.

Cavalleria Rusticana                             

L'acció transcorre el diumenge de Pasqua a la plaça d'un poble de Sicília, on hi ha l'església i la taverna de Mamma Lucia. Fora de l'escena, Turiddu canta una cançó en dialecte sicilià (O Lola c'hai di latti la cammisa). La gent s'aplega a la plaça tot cantant una salutació a la primavera (cor Gli aranci olezzano). Entra Santuzza i pregunta a Mamma Lucia on és el Turiddu, i ella li respon que ha anat a cercar vi a Francofonte. Santuzza diu que no; que l'han vist als afores del poble a altes hores de la nit. En aquell moment arriba Alfio, un carreter, que també assegura a la dona que ha vist Turiddu prop de casa seva. Mamma Lucia vol demanar més informació, però Santuzza li diu que calli. Aleshores és hora d'anar a l'església: la gent entona un himne a Jesús ressuscitat (cor Inneggiamo, il Signor non è morto). Tothom entra a l'església, tret de Santuzza i Mamma Lucia. Aquesta pregunta a Santuzza per què ha dit que calli. Santuzza ho confessa tot: abans d'anar a fer el servei militar, Turiddu estimava Lola; quan va tornar, Lola ja estava casada amb Alfio, per la qual cosa Turiddu es lliurà als braços de Santuzza. Però el seu amor no és fidel, i Turiddu ha tornat a caure en braços de Lola, robant així tant l'honor de Santuzza com el d'Alfio. Mamma Lucia, desesperada, entra a l'església.

Arriba Turiddu (duo Tu qui, Santuzza?). Santuzza li pregunta on ha anat, i ell respon que a Francofonte. Quan Santuzza li diu que l'han vist als afores del poble, Turiddu l'acusa d'espia, i Santuzza li recrimina l'amor que sent per Lola. Turiddu ho nega, però en aquell moment arriba Lola. Santuzza pot comprovar que Turiddu n'està enamorat, i, quan Lola entra a l'església, Santuzza li ho recrimina. Turiddu diu que el deixi estar en pau, però Santuzza implora que no l'abandoni. Turiddu se la treu de sobre de mala manera i entra a l'església. Santuzza el maleeix desitjant-li una "mala pasqua". Just en aquell moment arriba Alfio. Santuzza aprofita per revelar-li les infidelitats de la seva dona. Alfio jura venjar-se de Turiddu abans que acabi el dia.

Després de l'Intermezzo, la gent surt de l'església i es disposa marxar de la plaça (cor A casa!). Abans Turiddu els convida a tots a beure un got de vi (ària i corViva il vino spumeggiante), i brinden. Arriba Alfio, que rebutja el got que Turiddu li ofereix. En una fingida abraçada de reconciliació Turiddu mossega l'orella d'Alfio, acció que vol dir que el desafia a mort. Els dos homes es repten a un duel, però Turiddu li demana temps per arreglar una cosa. Crida sa mare, i li demana que, si ell no torna, faci de mare a Santuzza, a la qual havia jurar portar a l'altar (ària Mamma, quel vino è generoso). Mamma Lucia no entén res i vol seguir Turiddu, però en aquell moment apareix Santuzza, que l'atura. Una dona entra a la plaça anunciant que Turiddu ha mort.

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: