Inici
Presentació
Programació
Debats i cinefòrums
Directores/s
VIII Mostra
Edicions anteriors
Índex de
pel·lícules
Entrades i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Mitjans de comunicació

Programació

LOS CLIMAS ('Iklimler')


Títol original: Iklimler
Direcció i guió: Nuri Bilge Ceylan
Països:
Turquia i França Any: 2006 
Durada:
97 minuts
Gènere:
Drama

Interpretació: Ebru Ceylan (Bahar), Nuri Bilge Ceylan (Isa), Nazan Kesal (Serap), Mehmet Eryilmaz (Mehmet), Arif Aşçi (Arif), Can Özbatur (Güven), Ufuk Bayraktar (taxista), Fatma Ceylan (mare d’Isa), M. Emin Ceylan (pare d’Isa), Semra Yilmaz (Semra), Ceren Olcay, Abdullah Demirkubuz, Zafer Saka
Producción: Zeynep Özbatur Fotografia: Gökhan Tiryaki Muntatge: Nuri Bilge Ceylan i Ayhan Ergürsel
Estrena a Turquia: 20/10/2006 Estrena a Espanya: 29/6/2007

Qualificació per edats: No recomanada per a menors de 13 anys
VO en turc SUBT en castellà

SINOPSI

L’ésser humà és feliç per raons ben simples, i és desgraciat per raons encara més simples. També naixem per raons simples i morim per raons encara més simples... Isa i Bahar són dues persones solitàries arrossegades pel sempre canviant clima dels seus desitjos a la recerca d’una felicitat que ja no els pertany.

Isa i Bahar són de vacances al sud de Turquia, les últimes que passaran junts. La parella se separa i cadascú torna sol a Istanbul. Després d’una plujosa tardor plena de soledat, Isa decideix anar a buscar la seva dona per intentar recompondre la seva relació o potser per trencar-la de nou.

CRÍTICA


Les estadístiques diuen que l'estiu, malgrat la seva lluminositat i aparent alegria, sol ser l'època més propícia per a les ruptures sentimentals. Potser per aquesta mateixa raó, aquesta estació és el punt de partida de Los climas (‘Iklimler’), l'última pel·lícula del realitzador turc Nuri Bilge Ceylan. Tan desoladora en el seu contingut com bella en la seva forma, la cinta és tot un exercici de cinema amb majúscules, una joia independent que no hauria de passar desapercebuda a cap aficionat. De fet, el crític Michael Phillips del Chicago Tribune va comentar després de la seva visita a Canes: Aquest any he vist 34 pel·lícules al festival, Los climas està molt per sobre de qualsevol altra. El seu reconeixement i el de molts companys de professió li va valer a Ceylan el Premi de la Crítica Internacional del festival.

Aparentment, Los climas és la història d'una parella en crisi que se separa durant unes vacances, i del que després d'aquesta ruptura, els esdevé a ells i als seus sentiments al llarg de les diferents estacions de l'any. Però en el fons, la pel·lícula frega la superfície i explora en l'interior d'un home, Isa (50 per cent d'aquesta parella), abocat a la pròpia infelicitat i la insensibilitat cap als altres sense raó aparent. Com en el seu anterior i també premiat treball, Lejano, el director converteix els paisatges en un protagonista més de la pel·lícula, i aconsegueix una textura que converteix cada fotograma en un bell quadre. Acostumat a controlar al màxim la realització de les seves obres, Ceylan assumeix aquesta vegada les tasques de director, guionista, coproductor, muntador i, a més a més, comparteix amb la seva dona, l'actriu i realitzadora Ebru Ceylan, el protagonisme davant la càmera. El resultat no podria haver estat més prodigiós.

notodo.com
 

 

 

 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs