Inici
Presentació
Programació
Debats i cinefòrums
Directores/s
VIII Mostra
Edicions anteriors
Índex de
pel·lícules
Entrades i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Mitjans de comunicació

Programació

DOS METROS DE ESTA TIERRA ('Metran men hada al-turab')


Títol original: Metran men hada al-turab (‘Two Meters of This Land’)
Direcció i guió: Ahmad Natche
Any
: 2012
Durada: 80 min
País: Palestina
Gènere: Drama, documental Fotografia: Rosibel Rojas Intèrprets: Noemi Kahn, Raouf Haj-Yahia, Omaima Hamori, Linda Sadi, Samah Amer, Saja Basem, Anas Abu Oun Productora: Turab Films Estrena a Espanya: 19/9/2014
Qualificació per edats
: Apta per a tots els públics
VO en àrab, francès i anglès SUBT en castellà

SINOPSI

Mahmud Darwich, poeta palestí, va escriure en el seu poema 'Mural', que un cop hagués mort només necessitaria 'dos metres d'aquesta terra' per descansar. El 2008, després de morir a l'exili, les seves restes van ser traslladats a un turó a Ramallah, on actualment s'està duent a terme un festival d'estiu. A manera de documental i ficció, som testimonis de com es va preparant l'esdeveniment, i les relacions que s'estableixen entre tècnics, artistes, periodistes i productors.

(Sensacine)

CRÍTICA

Després d'un estiu duríssim per als palestins, s'estrena a Madrid i Barcelona l'única pel·lícula produïda aquest any a la regió, Dos metros de esta tierra, òpera prima del director hispanopalestí Ahmad Natche. Rodada íntegrament a Ramallah ve a il·luminar amb la força de la cultura el que s'intenta enterrar en la foscor de la propaganda o la violència. La cinta mostra els preparatius d'un festival de música popular, al voltant del qual es reuneixen una sèrie de personatges, principalment femenins, que van construint una profunditat quotidiana de ritme reposat. Els plantejaments de futur i els desitjos dels personatges afloren en els diàlegs de Dos metros de esta tierra amb una naturalitat que es veu potenciada per una posada en escena que de vegades evoca els títols de la trilogia de Koker d'Abbas Kiarostami.

Des d'aquí anunciem que la cultura és part de la nostra lluita i que és protectora de la nostra identitat i el motor de la vida en la nostra societat palestina, diu, mentre assaja, la presentadora del festival. Sobre els caps de tots vola el fantasma del setge, el bloqueig i la violència històrica a què es veuen sotmesos com a poble, però Ahmad Natche es cuida molt de convertir la pel·lícula en una simple denúncia de la terrible situació que es viu a Gaza i Cisjordània i aconsegueix trencar amb els clixés habituals sobre el conflicte, atorgant als seus personatges una llibertat que els faci justícia. Dos metros de esta tierra estableix una normalització de la vida en un territori assetjat, i això fa de la pel·lícula un document emocionant, però sobretot revelador, que mostra una societat rica en passat i paradoxalment, amb un brillant futur.

Nuria Cubas – numerocero.es
 

 

 

 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs