Inici
Presentació
Programació
Debats i cinefòrums
Directores/s
VIII Mostra
Edicions anteriors
Índex de
pel·lícules
Entrades i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Mitjans de comunicació

Programació

AQUÍ SE AHOGA A LOS ARGELINOS
('Ici, on noie les algériens'
)


Títol original: Ici, on noie les Algériens
Direcció i guió: Yasmina Adi
País:
França
Any: 2011 
Durada:
90 minuts
Gènere:
Documental, històric, anys 60
Fotografía: Laurent Didier
Muntatge: Audrey Maurion
So:
Pierre Carrasco
Música: Pierre Carrasco

Producció: Agat Films & Cie, Ex Nihil

VO en àrab i francès SUBT en castellà

SINOPSI

En la convocatòria del Front Nacional d‘Alliberament d’Algèria [en francès, Front de Libération Nationale, FLN], milers d’algerians que van arribar de París i de tots els voltants de París, van decidir manifestar-se el 17 d’octubre de 1961 contra el toc de queda que se’ls va imposar. Aquesta protesta pacífica serà severament reprimida per la policia. Cinquanta anys després, la cineasta revela una veritat que continua sent un tabú. La pel·lícula narra les diferents etapes d’aquests esdeveniments.


(Filmaffinity)

CRÍTICA


El 17 d’octubre de 1961, lluny i proper. Fa 50 anys la policia de París reprimia salvatgement una manifestació pacífica d’algerians i provocava entre 50 i 200 morts. El 17 d’octubre de 1961, lluny i proper de la repressió de l’estat de Vichy i de la seva col·laboració a la Soah... Però, a l’octubre de 1961 el prefecte de policia de París era un tal Maurice Papon, que havia fet una carrera exemplar d’alt funcionari (que va continuar fins a ser ministre dels Pressupostos del govern de Raymond Barre el 1981), abans que finalment s’admetés que havia estat, com a secretari de la Prefectura de Bordeus, el zelós col·laborador en la deportació dels jueus de la Gironde. D’aquesta manera, sense massa recances, va aplicar el mateix tractament inhumà a la manifestació del 17 d’octubre de 1961.

A l’octubre de 1961, als darrers mesos de la guerra d’Algèria, augmenta la tensió, es succeeixen els atemptats de l’OAS i s’hi afegeixen nombrosos atemptats contra els policies francesos, entre els quals apareix la voluntat de fer justícia. Als funerals del 3 d’octubre Maurice Papon declara que “per cada cop rebut en tornarem deu”. Inici d’una repressió cega. El dia 5 es decreta un toc de queda dedicat especialment als “Francesos Musulmans d’Algèria”. Com a resposta l’FLN crida a una gran manifestació pacífica el 17 d’octubre. Els algerians hi van massivament (entre vint i trenta mil). Amb dones i nens, desarmats i vestits de festa per assegurar el seu pacifisme i la seva dignitat, arriben de tots els suburbis del nord, oest i sud. A l’alçada dels ponts de Neuilly, Asnières o Argenteuil, però també de Saint Michel, els enfrontaments són els més violents, els policies utilitzen foc real i empenyen molts algerians al Sena. La major part dels manifestants detinguts (entre sis i set mil) són reclosos al Palau d’Esports recordant les tristes hores de la batuda de Vel d’Hiv, els maltractaments i la violència continuen sobre gent sovint greument ferida.

El documental de Yasmina Adi és formalment dur perquè contraposa les imatges dels diaris i mitjans de l’època, incloent-hi talls radiofònics (no existeixen imatges de televisió de la repressió) majoritàriament al servei d’una propaganda intoxicadora al servei del poder, amb testimonis esfereïdors: els dels supervivents que cinquanta anys després encara tremolen de l’horror que van viure; els dels voluntaris de la Creu Roja que van assistir impotents a un crim d’Estat, i, també, els de les “mares coratge” que mai més van veure tornar els seus marits, germans o pares. Altres seqüències extremadament dures, les de les converses per ràdio entre les forces policials actuant sobre el terreny i el QG [quarter general] d’arquitectura molt kubrickiana. Al diccionari fer una batuda es defineix com “una operació policial de detenció massiva de persones arrestades a l’atzar a la via pública o dirigida a una població particular”. Pétain, De Gaulle, el seu agent Maurice Papon i Sarkozy entenen molt bé aquesta definició. Evitem que la història es repeteixi.


www.cinemas-utopia.org

PREMIS

Premis: Nominada a millor documental als Premis Cesar 2011F 2011

IMATGES

 

 

 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs