EVA AL DESNUDO

 

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Joseph L. Mankiewicz
País: EUA
Any: 1950
Durada: 133 min
Gènere: Drama
Producció: Darryl F. Zanuck
Música: Alfred Newman
Fotografia: Milton Krasner

Fitxa artística

Bette Davis (Margo Channing),
Anne Baxter (Eve Harrington),
George Sanders (Addison DeWitt),
Celeste Holm (Karen Richards),
Hugh Marlowe (Lloyd Richards),
Gary Merrill (Bill Simpson),
Thelma Ritter (Birdie)

Sinopsi

Eve Harrington (Anne Baxter) es passa nit rera nit contemplant les actuacions del seu ídol, l'actriu teatral Margo Channing (Bette Davis). La seva il·lusió més gran en aquesta vida, que seria poder conèixer-la personalment, la podrà complir gràcies a la mediació de Karen Richards (Celeste Holm), dona del famós dramaturg Lloyd Richards (Hugh Marlowe), que la introdueix als camerinos de la veterana i admirada intèrpret. Allà, compartirà diàlegs amb Margo, la seva assistenta Birdie (Thelma Ritter), el seu director Bill Thompson (Gary Merrill) i el mateix autor teatral Richards.

Crítica

Excepcional guió i brillant posada en escena per al film que millor representa l'arribisme sense miraments emocionals i l'ambició personal més despietada, obra d'un dels més grans mestres i més cultes personalitats que han trepitjat un plató de Hollywood, Joseph L. Mankiewicz. 
Elegant, sarcàstica i profundament perspicaç, Mankiewicz divisa el món del teatre i els seus protagonistes des d'una posició de perversa competitivitat i sibil·lina lluita per la consecució d'influència i poder, tant a nivell personal com professional. 

Eva, una noia aparentment ingènua i sensible, es convertirà deliberadament en molt poc temps en una ferotge harpia, que no detindrà els seus anhels vitals davant de res ni ningú, consumint amb el seu comportament la tranquil·litat i la felicitat dels que l'envolten. El pitjor de tot això és que no sap que pot ser víctima de la seva pròpia voràgine, una voràgine d'implacable determinisme. 
Una sàtira rodona de postures dramàtiques que adapta el relat The wisdom of Eve de Mary Orr, narrada des d'un complex flashback , una figura molt comuna en els treballs de Mankiewicz. 
Grans interpretacions, estupenda realització, enginyosos diàlegs, supèrbia definició de personatges, magnífica fotografia… Oscar a la millor pel·lícula, millor direcció, guió, vestuari, so i estatueta per a George Sanders per la seva punyent actuació en la millor cinta que mai s'hagi rodat sobre temàtica bambolinera. 

alohacriticon.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: