LA LEY DE TEHERÁN

Títol original: Metri Shesh Va Nim (Just 6.5) Direcció i guió: Saeed Roostaee País: Iran Durada: 134 min Any: 2019 Gènere: Thriller Interpretació: Navid Mohammadzadeh, Peyman Moaadi, Parinaz Izadyar, Farhad Aslani, Houman Kiai, Maziar Seyedi, Ali Bagheri, Marjan Ghamari, Yusef Khosravi Música: Peyman Yazdanian Fotografia: Houman Behmanesh Distribuïdora: La Aventura Cine Estrena a Espanya: 24/06/2022

No recomanada per a menors de 16 anys

Versió original subtitulada en espanyol

SINOPSI

A Iran, la condemna per possessió de drogues és la mateixa tant si en portes 30 g com 50 kg: pena de mort. En aquestes condicions, els narcotraficants no tenen objeccions a anar amb tot i la venda de crac s'ha disparat. Com a resultat: 6,5 milions de persones estan enganxades a la substància. Després de diversos anys de seguir la pista al narcotraficant Nasser K., Samad, un expeditiu policia, aconsegueix per fi caçar-lo. Tot i que creia que el cas estava tancat, l'enfrontament amb el cervell de la xarxa pren un tomb completament inesperat.

(Sensacine)


CRÍTICA

Al cap de poc de començar La ley de Teherán, el policia encarnat per Payman Maadi (Nader y Simin) amenaça una confident amb arrestar-la per haver tingut sexe: segons la llei iraniana, això la condemnaria a ser assotada en públic (per a les adúlteres, és la mort per lapidació). Així mateix, la primera meitat del film ens mostra que el susdit oficial aprofita els avantatges d'un règim on les garanties processals queden a la discreció d'una autoritat amb carta blanca per repartir trompades i amenaçar amb el patíbul.
Aleshores, el punt de vista canvia, i ens veiem acompanyant un narcotraficant sorprenentment simpàtic (malgrat el seu vil comerç) atrapat en un sistema penitenciari on les condicions infrahumanes i la tortura són el pa de cada dia.

Més enllà del biaix propi d'un espectador occidental, aquest thriller funciona a l'hora de fer-nos sentir incòmodes. I també a l'hora de mantenir-nos en suspens: a Saeed Roustayi té facilitat tant per presentar dilemes com per manejar el suspens, en part mitjançant el llibret i en part a través d'una posada en escena que genera escenes tan memorables com la batuda al barri de barraques i el posterior registre multitudinari. Així, La ley de Teherán suposa una estupenda presa de contacte amb el cinema de gènere fet en un país que hem après a associar amb el drama solemne, metafísic i de festival.

Yago García - 20minutos.es/cinemania


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: