CLUB ZERO

Direcció: Jessica Hausner Guió: Géraldine Bajard, Jessica Hausner País: Àustria Durada: 110 min Any: 2023 Gènere: Comèdia negra Interpretació: Mia Wasikowska, Sidse Babett Knudsen, Amir El-Masry Música: Markus Binder Fotografia: Martin Gschlacht Distribuïdora: Karma Films Estrena a Espanya: 22/03/2024

No recomanada per a menors de 16 anys

Doblada en espanyol / Versió original subtitulada en espanyol
      

SINOPSI

La professora Novak s'uneix a l'equip de docents d'un internat internacional per fer classes sobre “alimentació conscient”. Un dels seus objectius principals és ensenyar que “menjar menys és més saludable”, una pràctica amb la qual es va guanyant la confiança dels seus alumnes fins que salten les alarmes entre el professorat i els pares. Massa tard: el Club Zero s'ha fet realitat i no serà senzill trencar-lo.

(Karma Films)

CRITICA

23/05/2023 - CANES 2023: Jessica Hausner riu i impacta amb una sàtira que deixa amb gana

Jessica Hausner es burla i impacta amb la seva nova pel·lícula, Club Zero, un títol que finalment ha aconseguit arrencar alguns esbufecs al públic cansat i resignat del Festival de Canes, on s'ha projectat en competició. No obstant això, la seva nova sàtira no busca realment disgustar o repel·lir. Es tracta d’una història més freda i continguda que es pren el seu temps, igual que les seves protagonistes: un grup de noies que decideixen deixar de menjar.

Aquesta no és la intenció original. Els pares, que estan pagant molts diners pel seu internat internacional, volen que provin “l'alimentació conscient”. Es tracta del tipus de teoria que, segons anuncia la seva educada guru (Mia Wasikowska), pot arribar a salvar el món i el medi ambient, convertint-nos en éssers humans millors i més sans. L'únic que hem de fer és menjar molt a poc a poc, parar atenció a cada mossegada i a com respon el nostre cos. Quan les noies comencen a “fer progressos”, tots els escèptics es queden fora.

Al Club Zero, Hausner salta constantment del terrible a l’hilarant. De fet, és un miracle que una pel·lícula tan pertorbadora aconsegueixi també ser entretinguda. És fàcil rebutjar-la per la seva absoluta raresa, però malgrat totes les exageracions i el constant consum de te, el cert és que parla d'una cosa molt real. Igual que a la pel·lícula de terror finlandesa Hatching, els trastorns alimentaris són presents en tota aquesta història. Els nens ho fan perquè volen controlar el seu cos. Fins i tot els seus pares refinats ho fan. Per a una mare i la seva filla, el fet de no menjar, limitant-se a picar una mica del seu bonic plat, és un acte d'unió. És curiós com n'és d'oportuna Club Zero, sobretot després dels comentaris de Gwyneth Paltrow sobre “un bon dejuni intermitent” abans d'un dinar a base de brou d'os, que va deixar a tothom estupefacte.

Tot i així, l'obsessió per les dietes, per les neteges, per tenir un cos “net”, continua estant a l'ordre del dia. En aquest cas, fins i tot es cola al programa escolar. Això és el que ho fa tan aterridor. Si alguna cosa s'ensenya a classe, si la directora (Sidse Babett Knudsen) ho permet, no pot ser només una secta estranya, oi? Tot i que, evidentment, el seu objectiu final és una autèntica bogeria. Segons la Novak de Wasikowska, orgullosa membre del “club zero”, cada vegada hi ha més gent que no menja gens. Mai. Com diem, tot són avantatges: pot salvar el món i el medi ambient i convertir-nos en éssers humans millors i més sans. Alguns no ho entendran, però això forma part de l'encant. Fa por? Sens dubte.                                                                             

Marta Bałaga – cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: