BLACK ANGEL. LAS PERVERSIONES DE LIVIA

Títol original: Senso '45 (Black Angel)  Direcció i guió:  Tinto Brass País: Itàlia Durada: 128 min Any: 2002 Gènere: Drama Interpretació:  Anna Galiena, Gabriel Garko, Franco Branciaroli, Antonio Salines, Simona Borini, Tinto Brass, Loredana Cannata, Erika Savastani, Sabrina Colle, Franco Barbero, Eleonora Mazzoni, Ciro Scalera, Maria Pia Colonnello, Hermann Weisskopf, Maurizio Prudenzi, Max Parodi, Mario Francini, Osiride Pevarello, Carla Solaro, Claudio Bernabei, Roberto Malone... Música:  Ennio Morricone  Fotografia:  Massimo Di Venanzo, Daniele Nannuzzi Distribuïdora: Film Buró Estrena a Espanya: 22/07/2020

No recomanada per a menors de 18 anys
Versió original en italià amb subtítols en espanyol

SINOPSI

La Itàlia feixista, anys 40. Atrapada en un infeliç matrimoni, la dona d'un ministre de govern comença una perillosa i autodestructiva relació amb un oficial de les SS. L'atracció que sent per l'oficial alemany la portarà a introduir-se en un món clandestí de perversió i jocs eròtics.

(FilmAffinity)

CRÍTICA

Erotisme d'alt voltatge de la mà de Tinto Brass i Anna Galiena

Per curioses raons de distribució que renuncio a entendre, s'estrena a Espanya amb catorze anys de retard la pel·lícula Black Angel (Senso'45, 2002) de Tinto Brass, que fins ara mai s'havia exhibit en sales de cinema del nostre país i que en alguns països de parla hispana s'ha estrenat amb el títol Las perversiones de Livia. Es tracta d'una particularíssima adaptació de la novel·la Senso de Camillo Boito sobre la qual, el 1954, Luchino Visconti va filmar la seva coneguda pel·lícula homònima protagonitzada per Alida Valli i Farley Granger. En aquesta ocasió, Brass canvia l'ambientació original de la novel·la traslladant l'acció de la Venècia de mitjan del XIX durant l'ocupació austríaca fins a la mateixa Venècia de la Itàlia feixista durant la República de Saló, que durant els últims anys de la Segona Guerra Mundial va exercir com un règim subordinat a l'Alemanya nazi.

Per a tots aquells que coneguin Tinto Brass o hagin vist alguna de les seves pel·lícules, no serà una sorpresa trobar en Black Angel totes les característiques del seu cinema, fonamentalment una introducció acurada amb un plantejament inicial que situa personatges i argument per, a mesura que transcorre el metratge, anar-se'n cada vegada que té ocasió cap a derives eròtiques que Brass, com probablement cap altre director al món, manté en el delicat (i tallant) fil que separa erotisme de pornografia. La seva obsessió per mostrar sense embuts els pits i, sobretot, els darreres femenins el portarà a donar-se un nou festí de plans més o menys propers i més o menys explícits amb els quals despertar les baixes passions de l'espectador.

És cert que, en aquest sentit, Black Angel està lluny d'altres obres seves com Los burdeles de Paprika (1991) o El hombre que mra (2004), però no hi falten els seus habituals miralls situats estratègicament sobre el llit o als armaris de bany per oferir plans impossibles de concebre en un cinema més convencional. Tampoc escatima la seva habitual dosi d'escatologia (veure orinar una senyoreta és una altra de les seves aficions) ni es priva de filmar una orgia en un prostíbul en el qual ballarines i oficials alemanys s’entreguen a les arts amatòries amb desenfrenada lubricitat. En dues paraules: Tinto Brass.

La meravellosa banda sonora d'Ennio Morricone resulta un atribut excessiu per a una pel·lícula que no sembla merèixer tant honor. Els acords del mestre italià resulten recognoscibles i donen llustre a una pel·lícula que té el seu altre gran valor en l'actriu protagonista, i potser és aquesta la diferència que distingeix Black Angel d'altres pel·lícules del seu director. Doncs encara que habitualment, Brass s'envolta d'actrius atractives i voluptuoses però amb poc talent interpretatiu, la Debora Caprioglio de Los burdeles de Paprika per exemple, aquí compta amb una veritable actriu que, tot i que va funcionar com un poderós símbol eròtic durant els noranta, ha demostrat la seva vàlua en un altre tipus de pel·lícules. Una carnal Anna Galiena, coneguda a casa nostra per la seva feina a Jamón, jamón (Bigas Luna, 1992), va ser la protagonista, Livia, quan tenia quaranta-set anys (avui en té seixanta-un). A Black Angel Galiena crea un personatge al qual, malgrat la seva base romàntica, dota d'una poderosa sensualitat que travessa sense embuts el llindar de la sexualitat quan la càmera de Tinto Brass ho exigeix. I no són poques vegades.

 

El seu personatge, casada amb un commendatore local (Franco Franciaroli) se sent irresistiblement atreta pel tinent nazi Helmut Schultz (Gabriel Garko) que sota la seva aparença, una mica amanerada, amaga un depravat jugador que abusarà de Livia utilitzant-la per seguir portant la seva vida dissoluta d'alcohol, joc i dones i desatendre les seves obligacions amb l'exèrcit nazi. La història no té cap interès històric encara que funcioni d'allò més bé l'estètica nazi que Tinto Brass ja va utilitzar en el seu film Salón Kitty (1976).

La utilització de la veu en off (un altre recurs habitual de Brass) d'Anna Galiena serveix per explicar el que la narrativa cinematogràfica desatén cada vegada que es perd en indagacions eròtiques. Ella explica, amb un relat una mica pompós, el que sent i el molt que desitja que el seu nazi la transporti als cims de l'èxtasi a què el seu marit fa molt que no la porta.

En conclusió, erotisme d'alt voltatge i una història convencional i previsible que Anna Galiena salva de resultar avorrida. Un film per a incondicionals de Tinto Brass i per a tots aquells que vulguin apropar-se a una pel·lícula que les distribuïdores espanyoles van ignorar el 2002 i que ara [2016] és rescatada per a la seva exhibició en pantalla gran.


Jose F. Perez Pertejo –  noescinetodoloquereluce.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: