FANTASIA BY ESCRIBÀ

Direcció: Xavier Atance Guió: Ferran Padilla País: Espanya Durada: 70 min Any: 2017 Gènere: Documental Música: Tales Fotografia: Anna Molins Distribuidora: Benecé

Apta per a tots els públics
Versió original en català

SINOPSI

Christian Escribà és un creatiu transversal i global per excel·lència, que fa servir el llenguatge de la pastisseria per expressar-se. La creativitat alliberadora va ser un tret fonamental de l’obra d’Antoni Escribà i segueix sent-ho del seu fill, Christian. Christian Escribà ha intentat sempre retre homenatge al seu pare de la manera que més li hauria agradat; amb projectes mundials, valents, que surten del motlle. Aquest documental explica la història d’un d’aquests projectes, Fantasia by Escribà. Un món de xocolata, dolços i espectacle que portarà el Christian i el seu equip fins a Singapur per viure una aventura emocionant i diferent. Una creació mai vista en el món de la pastisseria. (Catalanfilms.cat)

CRITICA

“Fantasia by Escribà”, la pel·lícula sobre la penúltima “escribanada”

És Pol, el fill de Christian Escribà i pastisser alhora, qui a la pel·lícula qualifica d’"escribanades" les genialitats de la família, pastissers a Barcelona des del 1906 i donada a portar el món dolç a l'univers de l'espectacle amb les creacions més agosarades. Qui va obrir el camí va ser Antoni Escribà, pare de Christian. Mestre pastisser, escultor, va ser un gran professional, un dels creadors de l'escola catalana de la xocolata que als anys seixanta del segle passat va desenvolupar l'art de construir escultures amb xocolata. Les famoses "mones" catalanes, aquestes figures avui més o menys sofisticades que els padrins regalen als seus fillols per Pasqua. Ara arriba als cinemes la penúltima "escribanada", Fantasia, una pel·lícula que recrea la gestació i el part d'un projecte que es va fer realitat l'estiu del 2014 a Singapur. 
Doncs bé, us imagineu arribar a una gran convenció amb una d'aquestes monumentals figures de xocolata muntada en una carrossa portada per cavalls? Potser us sona menys marcià el que ja feia Antoni Escribà fa prop de 40 anys, vestir amb broquetes de diferents dolços diversos personatges. Els dos exemples de la seva genialitat artística es veuen reflectits en el documental, que li ret homenatge.

De què va Fantasia?
Fantasia és, sobretot, la història d'un somni, d'un magne projecte liderat per Christian, amb l'ajuda de tot el seu equip i, especialment, dels seus còmplices més propers: la seva dona, Patricia Schmidt, també pastissera, i Xavier Marco, la seva mà dreta. El més difícil encara d'un mestre pastisser d'entre els més reconeguts, capaç de tot tipus de bogeries, com la de convertir en comestibles tots els objectes d'una habitació amb el propòsit de sorprendre una núvia per encàrrec del seu promès. Molt del seu dia a dia i de les imaginatives respostes que dona als encàrrecs que rep van poder veure’s recentment a TV3 al programa Bogeria a la pastisseria.

Però de totes, Fantasia és la bogeria més bèstia de les dutes a terme fins ara per Christian. Situem-nos a l'estiu del 2014 a Singapur, a milers de quilòmetres de Barcelona. Imagineu-vos omplir una diàfana i lletja nau de 8.000 m2 amb espais que recreen el món dolç dels Escribà. Des de la reproducció molt, molt fidel, de l'entrada modernista de la pastisseria de la família a La Rambla fins a una cascada de xocolata tan gran que mereixeria un Guinness. Entre ells, amanint l'experiència, la companyia de teatre Els Comediants, Amb els seus personatges i les seves històries adaptades als diversos escenaris. I, entre ells, les enormes figures fabricades en una nau industrial a prop de Barcelona i transportades en contenidors a Singapur per mar durant unes quantes setmanes, que després es van acabar amb capes de merenga meticulosament disposada o cobertes de xocolata. O els múltiples i subtils objectes fets amb la tècnica del sucre, de la qual Patricia és una mestra. Vaja, la bogeria per a qualsevol amant del dolç o, simplement, de les experiències que conjuguen molts estímuls.
[...]

Tana Collados – 7canibales.com

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: