THE IMITATION GAME (‘DESCIFRANDO ENIGMA’)
Direcció: Morten Tyldum Països: Regne Unit i Estats Units Any: 2014 Durada: 114 min Gènere: Biopic, drama, thriller Interpretació: Benedict Cumberbatch (Alan Turing), Keira Knightley (Joan), Matthew Goode (Hugh), Mark Strong (Stewart), Allen Leech (John), Charles Dance (Denniston), Rory Kinnear (detectiu Robert) Guió: Graham Moore Producció: Nora Grossman, Anat Ostrowsky i Teddy Schwarzman Música: Alexandre Desplat Fotografia: Óscar Faura Muntatge: William Goldenberg Disseny de producció: Maria Djurkovic Vestuari: Sammy Sheldon Differ Distribuïdora: Tripictures Estrena a Espanya: 1/1/2015



Qualificació per edats:
No recomanada per a menors de 7 anys
DO en castellà
Amb 8 nominacions als Oscar 2015
SINOPSI

Durant l'hivern de 1952, les autoritats britàniques van entrar a la llar del matemàtic, analista i heroi de guerra Alan Turing, amb la intenció d'investigar la denúncia d'un robatori. Al final van acabar arrestant Turing acusant-lo de "indecència greu", un càrrec que li suposaria una devastadora condemna per una ofensa criminal: ser homosexual. Els oficials no tenien ni idea que en realitat estaven incriminant el pioner de la informàtica actual. Liderant un heterogeni grup d'acadèmics, lingüistes, campions d'escacs i oficials d'intel·ligència, se'l coneix per haver desxifrat el codi de la indestructible màquina Enigma dels alemanys durant la Segona Guerra Mundial.

Labutaca.net
CRÍTICA

Desxifra’m si pots

En aquest excel·lent, fins i tot a estones brillant, treball conviuen tres pel·lícules diferents però complementàries. Tres gèneres també, en el fons tres peces clau per intentar desxifrar el misteri principal: Alan Turing. L'ésser humà, el seu interior i sentiments, potser la seva ànima, és quelcom que som incapaços de desxifrar. No hi ha màquines ni lleis matemàtiques capaces d'esbrinar el que pensa l'altre, el que sent i amaga al seu interior.

L'enigma Alan Turing (o l'enigma que la resta del món era per a aquest turmentat geni dels codis) és el macguffin insondable que se'ns presenta en tres actes corresponents a les tres etapes més importants de la seva vida. El primer és el de l'autoconeixement (la seva homosexualitat, l'explosió del seu talent) i està mostrat amb el to i l'estil d'aquesta llarga tradició britànica del llanguiment col·legial i universitari present en films com Otro país, Maurice o Retorno a Brideshead. El segon acte és eminentment hitchcockià (el que va d’Enviado especial i Sabotaje a Cortina rasgada i es centra en el joc intel·lectual (i de suspens) per aconseguir desxifrar el codi nazi durant la Segona Guerra Mundial. Altament addictiu (i ja té mèrit aconseguir-ho a base d'uns matemàtics tancats en unes oficines), aquest segment perfila el que acabarà sent Turing: un fals culpable, figura cabdal i icònica en el corpus hitchcockià. Fins i tot el paper de les dones és molt típic de l'estrany fer de l'autor de Vértigo, i la capacitat d'observar aquest grup creant Enigma no està allunyada de La ventana indiscreta.

Tot culmina en el tercer i final acte, ja directament de terror, de malson (humà, social i polític) que vindria a ser com si la sosa Una mente maravillosa l'hagués rodat el David Cronenberg de Spider. Aconseguirem encaixar les peces i obrir aquesta capsa tancada que va ser Alan Turing? Això queda per a vosaltres, lectors i espero que espectadors del film. Hi ha alguna cosa que us ajudarà: la sobrenatural interpretació de Benedict Cumberbatch. Si hi hagués justícia enguany s'hauria d’endur tots els premis haguts i per haver.

A favor: Cumberbatch en estat de gràcia sense necessitat de ser numerero.

En contra: segueix escamotejant dades sobre diversos personatges importants.

Suso Aira – Sensacine

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: