DIPLOMACIA

Títol original: Diplomatie Direcció: Volker Schlöndorff Països: França i Alemanya Any: 2014 Durada: 88 min Gènere: Drama Interpretació: André Dussollier (cònsol Raoul Nordling), Niels Arestrup (general Dietrich Von Choltitz), Burghart Klaussner (capità Ebernach), Robert Stadlober (tinent Bressensdorf), Charlie Nelson, Jean-Marc Roulot, Stefan Wilkening, Thomas Arnold Guió: Cyril Gely i Volker Schlöndorff; basat en l'obra Diplomatie, de Cyril Gely Producció: Marc De Bayser i Frank Le Wita Música: Jörg Lemberg Fotografia: Michel Amathieu Muntatge: Virginie Bruant Disseny de producció: Jacques Rouxel Vestuari: Mirjam Muschel. Distribuïdora: A Contracorriente Films Estrena a Espanya: 14/11/201


Qualificació per edats: No recomanada per a menors de 7 anys
DO en castellà
 
SINOPSI

25 d'agost de 1944. Els aliats entren a París. Poc abans de l'alba, Dietrich von Choltitz, governador militar alemany, es prepara per executar les ordres de Hitler de volar la capital francesa. I, no obstant això, París no es destrueix. Per quines raons von Choltitz es nega a dur a terme les ordres del Führer, malgrat la seva lleialtat sense límits al Tercer Reich? Va ser Raoul Nordling, cònsol general suec de París, el que va fer canviar d'opinió al general?

www.labutaca.net

CRÍTICA

La Segona Guerra Mundial és un dels períodes històrics que més ha inspirat milers d'artistes, a causa de les moltes històries de grandesa que aquest difícil període de la humanitat va generar. El gran dictador, La llista de Schindler, La vida és bella, El pianista... totes elles comparteixen petites històries que tenen la seva particular guerra contra la gran campanya bèl·lica.

Volker Schlöndorff continua marcat per aquest esdeveniment històric, potser pel fet d'haver nascut el mateix any que va començar el conflicte. Com ja va fer amb el seu anterior treball, La mer à l'aube (també de producció francesa), en aquest cas serà l'ocupació nazi a França la que cridi l'atenció del realitzador alemany.

La història se situa a París, un París a la corda fluixa pels desitjos de Hitler que la capital francesa cremi abans de caure. Per evitar això, assistim a una particular batalla que es lluita fora de les trinxeres, una batalla diplomàtica com indica el títol de la pel·lícula, entre el governador militar alemany de París, meravellosament interpretat per un Niels Arestrup que és del millor de la cinta , i el cònsol suec, Raoul Nordling, que tracta d'impedir, costi el que costi, que els alemanys no procedeixin a activar els explosius que dinamitarien tot el patrimoni artístic i cultural d'una ciutat llegendària.

Per a això assistirem a impressionants duels dialèctics entre els dos personatges, amb estils oposats. El general von Choltizt (Arestrup) porta la disciplina castrense a la sang, en procedir d'una històrica nissaga de militars prussians, i ha de debatre’s entre el seu sentit del deure, desobeir ordres directes i els seus propis principis. Per la seva banda, el cònsol interpretat per Dussollier fa gala de la seva àmplia cultura i la seva gran retòrica per intentar sembrar dubtes en la ment del general.

No és, per descomptat, una pel·lícula bèl·lica en ús. Més aviat és com si en comptes de veure els partits, un es dediqués a veure les reunions dels directors esportius per armar l'equip. Hi haurà negociacions, contranegociacions, moltes paraules i poca acció. Els amants del guió, la història, i la política agrairan una pel·lícula d'aquestes característiques.

L'obra està basada en la peça teatral homònima de Cyril Gely, que Schlöndorff es limita a adaptar al cinema. D'aquesta manera, l'entorn, l'ambientació, el vestuari i els mitjans tècnics estan molt cuidats, però no arriben al nivell de distreure l'atenció del que realment importa: l'intercanvi entre els dos personatges, que desperta prou interès tant pel contingut com pel continent. No en va la parella d'actors protagonistes és l'original, acostumada a interpretar nit rere nit al Teatre de la Madeleine.

La veritat és que la resta de personatges tenen molt poca importància per a la història. Tots ells serveixen de context per a una única cosa: ressaltar la magnificència de París. Aquest fet sí que pot arribar a cansar una mica, i és que les bondats de la capital francesa són ressaltades, exagerades i repetides fins a la nàusea. No obstant això, és cert que se n’aconsegueix una fotografia bellíssima, cosa que s'aprofita molt bé.

I en veritat no té gaire més. Hom diria que és poc pretensiosa, però tractar de reflectir un esdeveniment històric del qual no es té constància és, de per si, un objectiu alt. Així que més aviat caldria dir que no ofereix gaire més. París defensat com alfa i omega, el principi i la fi. Però molt ben defensat.

Miguel de la Asuncion – cinemaldito.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: