DOS VIDAS
Títol original: Zwei leben Títol internacional: Two lives Direcció: Georg Maas Països: Alemanya i Noruega Any: 2012 Durada: 97 min Gènere: Drama, thriller Interpretació: Julianne Kohler (Katrine), Liv Ullmann (Ase), Sven Nordin (Bjarte), Ken Duken (Attornee), Julia Sot-Wiig (Anne), Rainer Bock (Hugo), Thomas Lawinky, Klara Manzel (Katrine de jove) Guió: Georg Maas, Christoph Tolle, Stale Stein Berg i Judith Kaufmann Producció: Dieter Zeppenfeld, Axel Helgeland, Rudi Teichmann Música: Christoph M. Kaiser i Julian Maas Fotografia: Judith Kaufmann Muntatge: Hansjörg Weissbrich Disseny de producció: Bader El Hindi Vestuari: Ute Paffendorf Maquillatge i perruqueria: Susana Sánchez i Mia Kalve Distribuïdora: Karma Films Estrena a Alemanya: 19/9/2013 Estrena a Espanya: 11/7/2014


Qualificació per edats
: No recomanada per menors de 12 anys
DO en castellà
SINOPSI

Europa, 1990. El mur de Berlín acaba de ser enderrocat. Katrine va créixer a l'Alemanya de l'Est però viu des de fa 20 anys a Noruega. És una "filla de la guerra" (fruit d'una història d'amor en plena Segona Guerra Mundial entre una dona noruega i un soldat alemany). Gaudeix d'una família feliç amb la seva mare, el seu marit, la seva filla i la seva néta. Però quan un advocat demana a Katrine i a la seva mare que col·laborin com a testimonis en un judici contra l'estat Noruec a favor dels nens de la guerra, ella s’hi nega. Gradualment, tota una xarxa de secrets es van descobrint fins que Katrine és finalment despullada de tot, i els seus éssers estimats es veuen obligats a posicionar-se: Què té més pes, la vida que han viscut junts o la mentida en què està basada?

Labutaca.net

CRÍTICA

L’altra runa del mur

El drama històric i el thriller d'intriga són els dos ingredients fonamentals a l'hora de cuinar Zwei Leben (‘Dos vidas’), un film germànic basat en l'existència de dues dones vinculades a la República Democràtica Alemanya i associades a una intricada investigació del Tribunal d’Estrasburg al voltant d'un passat tèrbol. Inspirada en els escrits de Hannelore Hippe, i plena de girs rocambolescos al llarg d'una pertinaç investigació judicial, la pel·lícula ens trasllada a l'atmosfera gèlida de les escletxes posteriors a la caiguda del mur de Berlín, els espinosos anys noranta. Un període de cicatrització lenta i angoixant, de redempcions pòstumes i reconciliacions complexes, de puzles que van canviar de peces, de famílies trencades per les pèrdues i els retorns a la llar, en un país on hi havia massa trencats per a tan pocs descosits, massa lluites internes i un conflicte d'identitat que va seguir, anys després, partint en dos l'espina dorsal alemanya i colpint la medul·la de la seva població. Zwei Leben explica una història basada en fets reals i protagonitzada per Liv Ullman i Juliane Kohler, a la pell de dues dones de vida gens senzilla; existències marcades per la seva relació amb la STASI, o policia secreta del govern comunista que regia la zona oriental, vides els secrets de les quals seran trets del fang de l'oblit per obrir una escabrosa investigació sobre violacions de drets humans i brutalitats comeses a causa del ferri espionatge i control de dissidents. Penetrem així, des del minut u del film, en un joc de tensions, voltes de rosca, i per descomptat, mentides enterrades que ja tenen un peu i mig fora de les seves tombes. [...]

Zwei Leben ens arrossega a una història ràpida, visceral i commovedora, que tot i que en certs moments peca en excés de recursos narratius fluixos i gastats, de pel·lícula de dissabte a la tarda, en el seu conjunt resulta addictiva, de ritme àgil i digna d'un paquet de crispetes, en la recerca per desentranyar els secrets més foscos que van envoltar una època d'ombres i van encomanar de problemes les vides de moltes dones europees. Mitjançant els interrogatoris i les recopilacions informatives d'un jove i ambiciós advocat (Ken Duken), la carrera professional del qual acaba de començar, ens enganxem a la pantalla per convertir-nos en còmplices i testimonis simultanis de la intricada investigació. Aquest home comença, amb àrdua paciència, a rebuscar els fonaments de la injustícia en arxius, fotografies i entrevistes ja immiscir-se en el context familiar per tal de contrastar dubtes i retrets que es van succeint progressivament. Aquesta faceta detectivesca i policíaca contrasta amb la més intimista i misteriosa del seu protagonista (Juliane Kohler), el conflicte interior del qual és albirat mitjançant un bon grapat de flashbacks que es remunten a la seva joventut i als difícils anys darrere del mur de Berlín, traçant un mapa confús de records i traïcions. No hi faltaran, al llarg de la trepidant trama, records d'angoixa, escabroses tortures policials, complicades decisions matrimonials i xantatges àvids en una lluita de titans àvids per alçar-se amb el poder. Enmig, veritats solapades per mentides que pugnen per sortir a la llum i demostrar al món la injustícia i la tragèdia de les persones per elles oprimides. És, per tant, Zwei Leben, un sentit in memoriam cap a aquests centenars i centenars de dones, personificades o anònimes, que van ser víctimes o supervivents marcades per aquesta antagònica baralla d'interessos polítics i econòmics dels anys de la Guerra Freda i les dues Alemanyes enfrontades en sagnant oposició. La seva estètica lúgubre de clarobscurs, mar picat i interiors solemnes i reflexius contribueix a traçar el recorregut del present al futur en la configuració d'una realitat sòrdida i complexa. D'un passat de runa encara en procés de ser reconstruïda, d'una història que tot i dolorosa i decebedora, mereix ser explicada des del cinema, la literatura o qualsevol plataforma artística que recordi els seus petits herois, heroïnes i caiguts.

Andrea Núñez-Torrón, elantepenultimomohicano.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: