THE INVISIBLE WOMAN (‘LA MUJER INVISIBLE’)
Direcció: Ralph Fiennes País: Regne Unit Any: 2013 Duració: 111 min Gènere: Biopic, romanç Interpretació: Ralph Fiennes (Charles Dickens), Felicity Jones (Nelly Ternan), Kristin Scott Thomas (Frances Ternan), Tom Hollander (Wilkie Collins), Tom Burke (George Wharton Robinson), John Kavanagh (reverend Benham) Guió: Abi Morgan; basat en el llibre Charles Dickens: Mi vida, de Claire Tomalin Producció: Stewart Mackinnon, Gabrielle Tana, Christian Baute i Carolyn Marks Blackwood Música: Ilan Eshkeri Fotografia: Rob Hardy Muntatge: Nicolas Gaster Disseny de producció: Maria Djurkovic Vestuari: Michael O’Connor Distribuïdora: Sony Pictures Releasing de España Estrena al Regne Unit: 21/2/2014 Estrena a Espanya: 6/6/2014



Qualificació per edats:
No recomanada per menors de 12 anys
DO en castellà

 
SINOPSI

Narra l'affaire secret viscut durant tretze anys per Charles Dickens, de 45 anys, amb Ellen Ternan, de 18 anys, estant aquesta ja casada amb Catherine, la seva esposa "oficial", que poc després va descobrir el romanç i va posar fi al seu matrimoni (encara que la història mai es va donar a conèixer per raons d'imatge).

Elseptimoarte.net
CRÍTICA

Tan complex, tan humà

Durant tota la seva història, el cinema ha citat amb admiració i amor l'obra de Charles Dickens. L'última vegada, en la commovedora Más allá de la vida. Eastwood homenatjava Dickens a través d'aquell home sol i infeliç al qual veure el més enllà li creava tones de sofriment, i l'únic plaer i consol en les seves insomnes nits era escoltar els audiollibres que havia gravat l'actor Derek Jacobi llegint les novel·les i relats de l'autor de David Copperfield. Per la meva banda, mai he perdut el bon costum de rellegir el meravellós Dickens. El que explica de vegades pot ser molt trist, però sempre em sento acompanyat amb les seves històries, em posa de bon humor, d'acord amb la vida. I mai m'oblido en moments especialment baixos o confusos de l'arrencada d'Historia de dos ciudades: "Era el millor dels temps, era el pitjor dels temps, l'edat de la saviesa i també de la bogeria, l'època de les creences i l'escepticisme, l'era de la llum i de les tenebres, la primavera de l'esperança i l'hivern de la desesperació".

Sabent moltes coses de les inoblidables criatures que va parir Dickens, coneixia poques dades de la seva pròpia existència. Ralph Fiennes ens en parla a The invisible woman. També d'una personalitat molt complexa, del seu anvers i el seu revers, de la seva generositat i la seva crueltat, de les seves llums i les seves ombres.

Comença amb una dona que passeja compulsivament per una platja, en un ritual tan accelerat com quotidià. És una dona de trenta anys, assaja una obra de teatre del difunt Dickens i del seu amic Wilkie Collins, que serà interpretada per nens, tot en la seva expressió denota un turment antic i sense resoldre, el seu sol·lícit marit revela molt ufanós als testimonis de l'assaig que la seva dona va tractar Dickens, es diu Nelly Ternan.

Ralph Fiennes, que havia adaptat en va la shakespeariana Coriolanus ambientant-la en el món actual, narra amb notable estil i to inquietant la història d'amor entre una criatura de 18 anys i un Dickens de 46, casat amb una dona adiposa que coneix exhaustivament tots els matisos i racons del complicat caràcter del seu marit i que ha parit 10 fills. Ens explica que Dickens afortunadament no va ser un maleït, que vivia folgadament amb la seva nombrosa família gràcies als seus llibres, la remunerada lectura pública d'aquests, les obres de teatre que dirigia. En l'Anglaterra victoriana, tan hipòcrita i acadèmica ella, Dickens és reconegut i venerat per tothom, és el més semblant a una estrella del rock en el temps que vivim. Enamorar-se d'una dona tan jove estant casat pot desafiar les regles del joc, també arruïnar la seva esplendorosa carrera. La incertesa, les pors, els dubtes, les esperances i les contradiccions d'aquesta atípica parella estan ben descrites. També el to de l'època que els va tocar viure. I són veraces no només les interpretacions de Fiennes i de Felicity Jones, sinó també la d'aquells que poblen el seu entorn. Al principi apareix una frase de Dickens en la qual afirma el seu convenciment que tots els éssers humans amaguem secrets davant els altres. D'això tracta aquesta interessant pel·lícula.

Carlos Boyero, El País

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: