WELCOME

Direcció_Philippe Lioret País_França Any_2009 Durada_111 min Gènere_Drama Intèrprets_Vincent Lindon (Simon), Firat Ayverdi (Bilal), Audrey Dana (Marion), Derya Ayverdi (Mina) Guió_Philippe Lioret, Emmanuel Courcol i Olivier Adam Producció executiva_Eve Machuel Música_Nicola Piovani, Wojciech Kilar i Armand Amar Fotografia_Laurent Dailland Direcció artística_Yves Brover Estrena a França: 11 de març de 2009 Estrena a Espanya: 30 d’abril de 2010

Qualificació_ TP
SINOPSI

Bilal és un jove kurd que ha travessat tot Europa amb l’esperança d’arribar a Londres i retrobar la seva xicota. El seu periple, carregat de dificultats, queda interromput com el de milers d’altres immigrants a Calais, la ciutat francesa des d’on espera poder creuar el canal de la Mànega.
CRÍTICA

Philippe Lioret, el cineasta ciutadà

El realitzador francès estrena 'Welcome', dues històries d'amor amb la tragèdia de l'emigració com a rerefons

L'estrena de Welcome a França, que es va alçar amb el premi Lux de Cinema atorgat pel Parlament Europeu, va desfermar una agra polèmica. N'hi ha per a això i per a molt més. El film és una denúncia aspra i real sobre la situació dels centenars d'irregulars que malviuen a la ciutat de Calais, en espera d'arribar al Regne Unit, a tan sols 30 quilòmetres per mar. "Sóc cineasta i no polític però en arribar a Calais em vaig trobar amb un material molt interessant, és una cosa així com la nostra frontera mexicana", va explicar Lioret, que va estar mesos vivint al port francès i documentant-se entre els immigrants i les organitzacions d'ajuda. Tots els personatges que apareixen a Welcome estan basats en persones reals. Així, el jove protagonista kurd Firat Ayverdi és una barreja entre un noi afganès que Lioret va conèixer durant la seva investigació, obsessionat per viatjar a Londres per reunir-se amb la seva xicota, i un kurd que havia intentat en diverses ocasions creuar el canal de la Mànega nedant sense aconseguir-ho.

Rebutja considerar-se un cineasta polític, ni tan sols un director compromès amb la política. Més aviat té la impressió de ser un cineasta ciutadà. "En tinc prou amb ser un ciutadà que s'enfronta al que passa en la realitat i reacciona perquè no està d'acord amb això", explica Philippe Lioret, el realitzador francès de 54 anys [...], [Welcome] una potent història al voltant de la tragèdia de l'emigració il·legal al port de Calais. Protagonitzada per Vincent Lindon, Firat Ayverdi i Audrey Dana, el film treu a la llum un dels temes estrella del debat públic a França, com és la llei que prohibeix als ciutadans ajudar els immigrants il·legals, un delicte castigat amb cinc anys de presó o 30.000 euros de multa. "Quan  passes per davant de l'alcadia de París i veus impreses les tres famoses paraules, Llibertat, Igualtat, Fraternitat, et cau l'ànima als peus perquè aquestes paraules poc tenen a veure amb la realitat actual", explicava Lioret en una entrevista realitzada a París dins les trobades d'Unifrance.

A Lioret li agrada parlar d'amor a l'hora d’explicar la seva pel·lícula. "La intenció no va ser la de realitzar un film amb missatge polític, sinó la de narrar dues històries d'amor que s'enfronten a com n’és d’absurd el món, això sí amb el rerefons d'una realitat tan sagnant com la que es viu a Calais."

Rocío García, El País


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: