ELOÏSE


Direcció_Jesús Garay País_Espanya Any_2009 Durada_92 min Gènere_Drama Intèrprets_Ariadna Cabrol (Eloïse), Diana Gómez (Asia), Laura Conejero (mare), Bernat Saumell (Nathaniel) Guió_Cristina Moncunill Música_Carles Cases Fotografia_Carles Gusi Disseny de producció_Leo Casamitjana Vestuari_Marian Varela Estrena a Espanya_ 6 de novembre de 2009

Edat_
+13 anys

SINOPSI

Amb naturalitat, gairebé sense adonar-se’n, dues joves estudiants, Asia i Eloïse, iniciaran una relació sentimental i, com en qualsevol iniciació als misteris de l’amor, caldrà esquivar dubtes, incerteses i pors. En aquesta ocasió, però, també caldrà esquivar fantasmes del passat entestats a no desaparèixer i la presència tirànica i aclaparadora de la mare d’Asia.

CRÍTICA

Jesús Garay dirigeix les joves Diana Gómez i Ariadna Cabrol a ‘Eloïse’, història d’iniciació i desconcert adolescent

A Jesús Garay (Los de enfrente, Mirando al cielo) el van seduir la «lluminositat» de Diana Gómez i l’halo «enigmàtic» d’Ariadna Cabrol, les dues encertades protagonistes d’Eloïse, un pausat drama d’amor lèsbic que arriba [...] a les pantalles després de la seva presentació a la Seminci de Valladolid.Dues joves actrius que es descobreixen al gran públic després de petites intervencions en cine i televisió. «Escollir-les va ser el més difícil de tot; havien de ser cares creïbles, molt joves i capaces d’emocionar. I hi havia, a més, escenes molt delicades i incòmodes», addueix Garay, que defineix la pel·lícula com una «història d’amor precari i desconcertant».

El director càntabre fuig de l’erotisme directe i morbós, i fa lliscar la seva càmera amb delicadesa per explicar la relació entre Asia (Gómez), una universitària de 18 anys, i una misteriosa estudiant d’art, Eloïse (Cabrol), per a qui es presta a fer de model. «Al públic ja no li interessa el pur erotisme; fa 30 anys podia tenir el seu interès, però he preferit enfocar més la tendresa que hi ha entre elles; subratllar la por i la contenció que guien la protagonista a l’obrir una porta que no coneix», justifica el realitzador.

A Gómez (amb un currículum en què figuren Atlas de la geografía humana, La comunidad, La vía Augusta i Águila roja), la incursió en el lesbianisme i el nu en el seu primer paper protagonista li va resultar menys pudorosa del previst. «Vaig pensar que passaria vergonya en alguns moments però tot estava molt estudiat i coreografiat, i les escenes són d’una bellesa plàstica preciosa. Que la relació fictícia sigui amb una dona o un home m’és indiferent», argüeix.

Despertar al desconegut

Basada en un guió de Cristina Moncunill, la història arrenca a l’habitació d’un hospital, on hi ha Asia, en estat de coma. Al costat seu s’esperen el seu nòvio (Bernat Saumell) i la seva mare, una dona implacable i amargada (Laura Conejero). La narració recorre en flash-backs el viatge iniciàtic de la noia cap a un món desconegut de sentits i sensibilitat. «El que més em va atraure del relat va ser el seu costat tràgic, misteriós i fosc, i els conflictes que viu Asia», explica Garay, que va escollir Conejero per al paper de castradora progenitora de la protagonista. «Jo sóc la dolenta de la pel·lícula, una dona amb un passat difícil, separada i intransigent amb la seva filla», afirma l’actriu catalana.

En la seva pròxima pel·lícula, El viaje, Garay se submergirà en les obsessions d’un fotògraf fascinat per una dona que s’exhibeix en el ciberespai. El guió és seu i transita entre el món real i la fantasia. «Parlo de les fixacions, de l’obsessió d’un home per una dona que li recorda algú del seu passat. És una història molt poètica sobre els fantasmes que ens persegueixen», postil·la.

Imma Fernández, El Periódico

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: