VACACIONES DE FERRAGOSTO

Vacaciones de  ferragosto
Direcció_Gianni Di Gregorio País_Itàlia Any_2008 Durada_75 min Gènere_Drama, comèdia Intèrprets_Gianni Di Gregorio (Gianni), Valeria De Franciscis (mare de Gianni), Marina Cacciotti (mare de Luigi) Guió_Gianni Di Gregorio; basat en un argument de Gianni Di Gregorio i Simone Riccardini Producció_Matteo Garrone Música_Ratchev & Carratello Fotografia_Gian Enrico Bianchi Direcció artística_Susanna Cascella Vestuari_Silvia Polidori Estrena a Espanya: 22 de maig de 2009

Edat_
TP
SINOPSI

Ofegat pels deutes, Gianni, que viu amb la seva possessiva mare, no pot rebutjar l’estranya proposta del propietari del pis on s’està com a llogater: ell s’oblida dels pagaments endarrerits a canvi que Gianni li permeti marxar de la ciutat i quedar-se amb la seva mare durant la festivitat de Ferragosto (el 15 d’agost). Una profunda reflexió sobre la solitud de la vellesa plena de tendresa

CRÍTICA

De la vellesa es pot escriure amb dramatisme. Segurament coneixeu més d'un cas en què un avi o àvia, amb multitud de fills i néts, s'ha d'enfrontar sol, i en condicions paupèrrimes, als últims anys de vida. Uns anys que en determinades condicions es converteixen en una feixuga pròrroga vital. Tanmateix, el discurs moralista tràgic, per conegut, per sobradament sabut, lamentablement, no toca el cor ni de lectors, ni d'espectadors, ni tampoc de familiars.

Segurament, conscient que commoure amb la llàgrima fàcil és estèril, l'italià Gianni di Gregorio, ajudant de direcció i coguionista de l'aclamada Gomorra de Matteo Garrone, s'ha estrenat amb una bella opera prima que respon a la frase que moltes famílies es plantejaran la vigília de vacances: "Què en fem, de la iaia i l'avi?".

Basada en la seva experiència personal, Di Gregorio, que no només és el protagonista sinó que també roda la pel·lícula al seu pis del Trastevere –coses que passen en les petites produccions–, es converteix al film en un fill únic de seixanta anys a càrrec de la seva mare vídua octogenària, presumida, vital, però summament possessiva. Ofegat pels deutes, el protagonista rep una particular oferta: l'administrador de la finca li cancel·larà les factures si es queda amb la seva mare durant el 15 d'agost: Ferragosto.L'administrador vol marxar de Roma aquest dia tan assenyalat per als italians, però no sap què fer amb la mamma.

Di Gregorio, que va viure en primera persona aquesta proposició, però que en la vida real la va rebutjar, va decidir escriure una pel·lícula imaginant què hauria passat si hagués dit que sí a l'estranya idea del gestor de la finca. El resultat: un film que esdevé un elogi a les mammas, un cant d'amor a la vellesa. "Vaig poder veure com n'està de sola la gent gran i com en són de vulnerables en un món que avança amb pas accelerat sense saber cap a on va perquè ha oblidat la seva història, perdent el sentit del pas del temps, que té por a la vellesa i la mort i ignora el més valuós, que és la qualitat dels sentiments", explica Di Gregorio, que va visitar diverses residències per triar les quatre àvies protagonistes. Encantadores, vitals, actrius sobrevingudes, eleven aquest senzill film a cotes impensables i mostren, essent només elles mateixes, les tremendes ganes de viure i disfrutar de molts vells prematurament apartats dels plaers de la vida. El simple i emotiu ball que acompanya els títols de crèdit n'és una petita mostra.

Mar Jiménez – Diari Avui

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: