THE CODE



Direcció_Mimi Leder Països_EUA i Alemanya Any_2008 Durada_104 min Gènere_thriller Intèrprets_Morgan Freeman (Keith Ripley), Antonio Banderas (Gabriel), Radha Mitchell (Alex), Robert Forster (tinent Weber), Rade Serbedzija (Nicky Petrovitch), Marcel Iures Guió_Ted Humphrey Producció_Lori McCready, Danny Lerner, Randall Emmett i Les Weldon Música_Atli Örvarsson Fotografia_Julio Macat Estrena als EUA_17/4/2009 Estrena a Espanya_6/3/2009

Edat_+7

SINOPSI

Gabriel és un lladre que ha tingut molt poca sort en la vida. La seva situació canvia quan es troba per casualitat amb Ripley, un lladre de la vella escola que l’escull com a company per al seu pròxim gran cop: el robatori d'uns valuosíssims ous Fabergé. Ripley necessita donar aquest cop per saldar els seus deutes amb un poderós capo de la màfia russa.

labutaca.net

NOTES DE PRODUCCIÓ

The Code és la història d'un lladre veterà que recluta un jove delinqüent per ajudar-lo a portar a terme un últim encàrrec i poder saldar així el seu deute amb la màfia russa. Per primera vegada veiem juntes en la gran pantalla dues estrelles de la talla de Morgan Freeman i Antonio Banderas. La directora Mimi Leder s'emociona en parlar del rodatge: “són dos galàctics… se'ls han ocorregut algunes idees brillants i amb les seves propostes han contribuït molt al rodatge. Ha estat un verdader plaer treballar amb ells i per descomptat que per a mi ha estat una gran sort poder comptar amb uns actors tan genials per a aquesta pel·lícula”. Leder i els actors van treballar amb un guió escrit per Ted Humphrey (conegut pel seu treball a la televisió) per crear quelcom diferent, si bé la idea se centra en uns personatges icònics i típics, que formen el fil conductor de la història. Morgan Freeman dóna vida al veterà Keith Ripley, el verdader antiheroi de la història. Segons Freeman, “Ripley és un lladre de primera que fa anys que treballa per tot el món. Té moltíssima experiència, és molt culte, molt espavilat i també està molt buscat per la policia”. Antonio Banderas interpreta el lladre més jove, Gabriel, el contrapunt del personatge tan aparentment franc i senzill de Morgan. El personatge de Banderas té molts matisos que van sortint a la llum a mesura que es desenvolupa la història. Segons Banderas, “el pla és robar un objecte molt preat, i durant gairebé tot el metratge del film veiem els lladres preparant-se per donar el cop. Però hi ha un tema subjacent: entre els dos socis hi ha assumptes pendents, uns assumptes que tenen a veure amb les mentides, les relacions humanes i sobre descobrir què és veritat i què és mentida”. La directora Leder ha reunit un repartiment internacional per a aquesta interessant producció, i ha comptat amb actors de la talla de l'australiana Radha Mitchell, el novaiorquès Robert Forster, la croata Rade Serbedzija i el romanès Marcel Iures. Trobar l'actriu que donés vida al personatge que interpreta Mitchell va ser molt difícil, donada la seva doble moral i per com s'identifica amb Gabriel, el personatge de qui s'enamora Alex. “És molt picardiosa, entremaliada, mai se sap per on sortirà. És una russa que viu als EUA, o almenys això diu, i està ficada en algun embolic. Els seus pares són uns mafiosos i sembla que ella està intentant deixar endarrere aquest món, encara que a mesura que es va desenvolupant la història, es troba més i més ficada en el cop”, comenta Mitchell.

Des d'un principi van tenir molt clar qui volien per al paper del decidit policia de Nova York, el tinent Weber: el veterà actor novaiorquès Robert Forster. Forster ja havia interpretat abans policies en diverses sèries de televisió i pel·lícules, així que el personatge li va venir com l'anell al dit. L'únic que vol Weber és pescar Ripley, costi el que costi. Segons Forster, “el meu personatge està obcecat a atrapar aquest paio. Li tinc unes ganes que no m'aguanto perquè fa anys i panys que vaig darrere d'ell. De fet, és el millor lladre al qual no he donat encalç. L'únic que m'importa és enxampar-lo”.

Malgrat que gairebé tot el rodatge es va dur a terme a Bulgària, algunes de les escenes clau sí que es van rodar a Nova York. L'equip es va traslladar a Brighton Beach, a Brooklyn, i també van rodar una escena clau al metro de Manhattan que manté el look d'aquelles clàssiques pel·lícules de lladres dels anys setanta, com The French Connection, contra el imperio de la droga. “Aquest tipus de pel·lícules intenta recuperar el classicisme dels films dels anys setanta i d'anys anteriors”, comenta Banderas.

labutaca.net

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: