LA CLASE



Títol original_Entre les murs Direcció_Laurent Cantet País_França Any_2008 Durada_128 min Gènere_drama Intèrprets_François Bégaudeau (François), Vincent Caire (Vincent), Olivier Dupeyron (Olivier), Patrick Dureuil (Patrick), Frédéric Faujas (Fred), Laura Baquela (Laura), Juliette Demaille (Juliette), Dalla Doucoure (Dalla), Esméralda Ouertani (Sandra), Franck Keïta (Souleymane), Wei Huang (Wei) Guió_Laurent Cantet, François Bégaudeau i Robin Campillo; basat en la novel·la Entre les murs de François Bégaudeau Producció_Carole Scotta, Caroline Benjo, Barbara Letellier i Simon Arnal Fotografia_Pierre Milon, Catherine Pujol i Georgi Lazarevski Estrena a França_24/9/2008 Estrena a Espanya_16/1/2009

Edat_TP

SINOPSI

François i els altres professors es preparen per afrontar un nou curs en un institut situat en un barri conflictiu. Plens de bones intencions, desitjosos d'aportar la millor educació als seus alumnes, s'armen contra el desànim. Però les cultures i les actituds s'enfronten a l'aula, microcosmos de la França contemporània. Per molt divertits i estimulants que siguin els adolescents, els seus comportaments poden tallar d'arrel l'entusiasme d'un professor que no cobra prou. La tremenda franquesa de François sorprèn els seus alumnes, però el seu estricte sentit de l'ètica trontolla quan els joves comencen a no acceptar els seus mètodes.

labutaca.net

CRÍTICA

Chapeau per a una pel·lícula com La clase i el seu director, per a un professor com François i per als seus col·legues de l'ensenyament. La clase arriba amb la Palma d'Or de l'últim Festival de Canes sota el braç, i un Laurent Cantet (Recursos humanos) que realitza un treball molt enganxat al carrer i a la realitat de l'educació. Fins i tot va més enllà, en aconseguir crear un microcosmos de la societat al voltant de les quatre parets de l'aula d'un conflictiu institut parisenc. Un curs escolar on la típica problemàtica adolescent queda potenciada per la composició multicultural de la classe, i on el tutor ha d'aconseguir difícils equilibris entre disciplina i confiança, impartint justícia i incentivant els seus alumnes, ensenyant llengua i a conviure amb respecte i tolerància. Tot un repte per als nous herois dels nostres dies, que es veuen obligats a fer amuntegament de paciència, fortalesa i comprensió, a vetllar per la seva salut física i psíquica o a protegir-se d'eventuals denúncies de pares i alumnes.

Això és el que es recull en una cinta amb aires de documental i actors no professionals als quals Cantet extreu tota la seva espontaneïtat i autenticitat per a una ficció tan verdadera com preocupant. Amb una posada en escena fresca i abundants primers plans, la càmera salta del professor que intenta treure dels seus alumnes el que porten dins, a un d'ells que s'amaga en el seu silenci i és sorprès amb un pla rellevador per després fixar-se en un altre que intervé de manera insolent o provocativa, i tornar al mestre sofert que s'esforça per portar les regnes de la classe. Planificació tancada sobre els alumnes, muntatge i ritme precisos per a una història que destil·la autenticitat. Perquè aquests xavals de catorze anys viuen situacions molt diferents, i per a alguns l'institut no és cap altra cosa que un quadrilàter on treure a la llum la seva ira continguda contra una societat injusta o el seu malestar per la seva situació familiar. Per a altres, es converteix en un joc adolescent en el qual busquen cridar l'atenció o fer el fatxenda. Desigualtats, falta d'integració, temors a una penalització, permanent inseguretat, qüestionament a tot, rivalitats i enfrontaments davant l'ordre imposat… tot és present a La clase, amb moments dramàtics —sobretot al voltant del problemàtic Souleymane— i altres de divertits —algunes de les enginyoses i atrevides sortides d’Esmeralda, per exemple— malgrat la gravetat i preocupació que comporten.

Càmera en mà i textura de l'alta definició per obtenir imatges fresques en un espai reduït, però ple de vitalitat. Uns diàlegs fluids que conserven el gust de l'autèntic, amb excel·lents actors que aporten un trosset de la seva vida real per acabar de diluir les fronteres entre el documental i la ficció. Superba la interpretació de François Bégaudeau, bon coneixedor del seu personatge —és guionista i autor de la novel·la que inspira la cinta, i a més mestre en la vida real—, capaç de transmetre la tensió i sensibilitat d'un educador compromès amb els seus alumnes. Els joves actors sorprenen en la seva facilitat per expressar la seva interioritat amb gestos naturals i eloqüents: que actuïn o siguin dirigits en una trama precisa no treu que les seves interpretacions resultin un meritori treball en el qual, darrere de cada cara, s'adverteix tot un món d'inseguretats, desitjos i problemes. L’únic que sembla exagerat i fora de lloc és l'excessiva reacció del professor esclatant al costat dels seus col·legues, massa forçada en no saber res d'ell ni abans ni després (i malgrat ho hàgim pogut intuir).

Si la classe és metàfora i reflex de la societat, hem de mirar també els professors per descobrir tota una galeria d'actituds que van des de la por i els nervis —l'obertura amb les presentacions és tot un poema bèl·lic, ja que semblen els prolegòmens de la batalla— fins a la intransigència, la rigidesa o la voluntat de recuperar els seus pupils per a la societat recolzant-se en el que té de bo cadascun. Les seves cares i actituds parlen per si soles, i es comprèn que la seva situació d'indefensió —les relacions amb els seus alumnes es donen en un pla d'igualtat, amb la qual cosa l'autoritat queda en entredit— exigeixi en ells una autèntica vocació docent i en les autoritats un replantejament de la qüestió educativa. Sens dubte, la pel·lícula interessarà molt a tothom que estigui implicat en l'ensenyament, i donarà lloc a fogosos debats i fòrums en els quals els pares serien convidats de luxe. També serà una cinta molt recomanable per abordar la realitat de la integració dels immigrants i els problemes de l'adolescència, en la línia de La escurridiza, o como esquivar el amor o la recent La Ola.

Julio Rodríguez Chico_labutaca.net

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: