THE READER (EL LECTOR)



Títol original_The reader Direcció_Stephen Daldry Països_EUA i Alemania Any_2008 Durada_124 min Gènere_drama Intèrprets_Kate Winslet (Hanna Schmitz), Ralph Fiennes (Michael Berg adult), David Kross (Michael Berg jove), Lena Olin (Rose Mather/Ilana Mather), Bruno Ganz (professor Rohl) Guió_David Hare; basat en la novel·la El lector de Bernhard Schlink Producció_Anthony Minghella, Sydney Pollack, Donna Gigliotti i Redmond Morris Música_Nico Muhly Fotografia_Chris Menges i Roger Deakins Estrena als EUA_10/12/2008 Estrena a Espanya_13/2/2009

Edat_
+13

SINOPSI

La història de The reader (El lector) comença a Alemanya després de la Segona Guerra Mundial. Tornant del col·legi, l'adolescent Michael Berg se sent de sobte malalt i Hanna, una desconeguda que li dobla l'edat, l'ajuda a arribar a casa seva. Una vegada recuperat, Michael busca a Hanna per donar-li les gràcies. Comença així un apassionat i secret idil·li entre tots dos. Michael descobreix que a Hanna li encanta que li llegeixi i la seva relació física es fa més profunda. Hanna troba un immens plaer en les lectures que li fa Michael de fragments de L'odissea, Les aventures d'HuckleberryFinn i La dama del perrito. No obstant això, malgrat la intensitat de la seva relació, Hanna desapareix un dia misteriosament deixant Michael confús i desconsolat. Vuit anys més tard, sent estudiant de Dret, Michael assisteix als judicis pels crims nazis i es queda atònit en trobar-se de nou amb Hanna, aquesta vegada, com a acusada en un judici. A mesura que es va revelant el passat de la dona, Michael descobreix un profund secret que tindrà un gran impacte en la vida de tots dos.

labutaca.net

CRÍTICA

Les croades entre literatura i cinema s'han revelat al llarg de la seva història estèrils i imprevisibles, i encara ningú coneix el secret de com aconseguir una adaptació d'èxit. Potser no hauria de parlar-se tant de relació, inherent a qualsevol pel·lícula quan la majoria estan basades en textos escrits, com d'influència: les impressions no són les mateixes en llegir un llibre després d'haver vist la seva versió cinematogràfica, ni en contemplar aquesta després de conèixer per endavant el seu origen literari. El problema de certes adaptacions és que el seu conflicte es limita a aquesta superfície lingüística, cas de The reader (El lector), que tradueix a imatges l'excepcional novel·la de Bernard Schlink, però sense afegir molt de la seva pròpia collita, cap creativitat de persona experta en llengües i en malabars de vocabulari que faci del llibre una nova obra intel·ligible i viva.

La relació prohibida de Hanna (Kate Winslet) i Michael (David Kross) construeix un joc sadomasoquista d'intercanvi de culpes, el seu amor és la paràbola d'un poble avergonyit per no veure i interpretar quan ho podia haver fet. La cinta es desdobla en les dues meitats de qualsevol educació sentimental, l'enamorament i el desengany, l'idil·li d'amagat i el drama judicial, encara que no sigui aquest el nucli de la història. Per a Stephen Daldry, no obstant això, li és molt més fàcil inflar l'emotivitat enfront de la cruesa i l'absència de compassió, i col·locar al protagonista píndoles redemptores que aplanin el camí a l'espectador i la seva identificació dramàtica. El mal de The reader (El lector), d'haver-hi algun en la seva immaculada factura, és el mateix que afecta a altres adaptacions contemporànies pendents dels guardons, com Revolutionary Road (2008) o Expiación (2007): alleujar el to aspre perquè boniques estampes i brillants interpretacions totalitzin el significat.

The reader (El lector) garanteix el triomf de les adaptacions volàtils, tan apagades com les redaccions que ofereixen els traductors cibernètics de manera gratuïta. Daldry aconsegueix algunes insinuacions visuals destacables, especialment a la primera part, i redobla la importància donada a les lectures que Michael ofereix a Hanna, encara que el pes musical sigui tan aclaparador com succeís a Las horas (2002), en la que almenys va brillar el virtuosisme de Philip Glass. Vans intents d'engrandir els elements que envolten a l'autèntica acaparadora d'atenció, una Kate Winslet que no necessita els maquillatges aparatosos tan estimats per Daldry per demostrar que sempre ha estat una actriu notable i generosa amb els seus companys de repartiment, fins i tot en les escenes que podria robar per a la seva pròpia glòria.

Almudena Muñoz Pérez_labutaca.net

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: