DIETA MEDITERRÁNEA



Direcció_Joaquín Oristrell País_Espanya Any_2009 Durada_102 min Gènere_comèdia Intèrprets_Olivia Molina (Sofía), Paco León (Toni), Alfonso Bassave (Frank), Carmen Balagué (Loren), Roberto Álvarez (Ramón), Jesús Castejón (Pepe Ripoll) Guió_Joaquín Oristrell i Yolanda García Serrano Producció_Marta Esteban i Gerardo Herrero Música_Salvador Niebla i Josep Mas "Kitflus" Fotografia_Albert Pascual
Estrena a Espanya_6/2/2009

Edat_+7

SINOPSI

Sofía neix prematurament en una barberia, envoltada d'homes que necessiten una tallada de cabells el mateix dia de juny de 1968 que Bob Kennedy és assassinat. Durant quinze anys, creix entre els fogons i les taules de la casa de menjars dels seus pares. Dona treballadora, ambiciosa i imprevisible, molt aviat s'enamora de dos homes: amb Toni, el gendre que tota mare voldria tenir, es casa i té tres fills; amb Frank, el representant que tot artista voldria tenir, descobreix el secret de l'alta cuina. Amb tots dos arriba a un acord professional i amorós que revolucionarà el món de la cuina.

labutaca.net

NOTES DEL DIRECTOR*

Aquesta és una comèdia amb amor, sexe, família i cuina.

És una idea que em persegueix fa anys. Va començar a “seduir-me” quan vaig comprendre que Espanya es dirigia irremeiablement a ocupar un dels primers llocs de la gastronomia internacional. Va ser quan els restaurants van començar a cuidar la seva imatge, els plats van minvar, els cuiners de cop i volta van tenir nom i cognoms, i la majoria dels meus amics es van fer fanàtics del tofu, la tempura i el sushi.

Però la culpa de veritat la van tenir les carreres meteòriques de cuiners estrella com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda o Santi Santamaria (per no citar-ne molts més), que em van abocar a aquesta espècie de kitchen opera on tres personatges evolucionen al llarg de 40 anys (de 1968 a 2008), en una trajectòria molt paral·lela a la d'aquest vell continent.

Menjar és una necessitat, però també el primer plaer de l'ésser humà i possiblement l'últim.

El sud d'Europa pertany a una àrea d'hàbits alimentaris dominada per la influència d'un mar petit (Mediterrani: petit mar entre terres) pel qual es van moure els perses, els macedonis, els grecs, els romans, els àrabs, els castellans, els turcs, escampant les seves ànsies de civilització per la resta del món.

A aquesta tradició alimentària, que té en el pa, el vi i l'oli d'oliva, els seus tres màxims ingredients, se l’ha convingut anomenar dieta mediterrània, quelcom que, per damunt del fet de menjar i de les seves qualitats nutricionals, s'ha convertit en una forma de vida.

D'aquesta forma de vida, en molts sentits totalment oposada a la dels països anglosaxons, parla aquesta pel·lícula.

D'una manera sensual de néixer, créixer, estimar, odiar, entendre les relacions sexuals, treballar i continuar vivint.

D'una forma especial de valorar el temps.

D'uns personatges que viuen enganxats a la seva terra i a la seva família.

I això ho fem de la mà de tres personatges únics: Sofía (Olivia Molina), la gran cuinera, capaç d'oferir receptes molt especials a la seva cuina i a la seva vida; Toni (Paco León), l'home que l'estima per damunt de tot i que l’aferra a la terra, i Frank (Alfonso Bassave), el tipus solitari i esmunyedís que olora el talent i és capaç de qualsevol cosa per aconseguir-lo. Dos homes i una dona com a eix de les seves existències.

Existeix algun home que de veritat tingui la sensibilitat d'entendre a fons una dona? Aquesta pel·lícula respon que sí.

* Joaquín Oristrell, director i guionista de Dieta mediterránea, que [...] participà en l'apartat de cinema i gastronomia del Festival de Berlín, es va donar a conèixer com a guionista per a altres cineastes, des de finals dels 80. Entre d'altres, va escriure per a Fernando Colomo, Josefina Molina, Manuel Iborra i Manuel Gómez Pereira. El 1997 va debutar com a director amb De qué se rien las mujeres, a la qual van seguir Novios, Sin vergüenza, Los abajo firmantes, Inconscientes i Será que nadie es perfecto.

abcguionistas.com --© Alta Films / abc guionistas


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: