LA BUENA NUEVA

Direcció_Helena Taberna País_Espanya Any_2008
Durada_
103 min Gènere_drama Intèrprets_Unax Ugalde (Miguel), Bárbara Goenaga (Margari), Guillermo Toledo (Antonino), Gorka Aginagalde (Hugo), Joseba Apaolaza (bisbe), Mikel Tello (capità de Falange), Maribel Salas (Resu), Klara Badiola (Clara), Rodrigo Sáenz de Heredia (capellà), Magdalena Aizpurua (Antxoni), Susana Gómez (Arantxa), Cándido Uranga (Lucio), Loquillo (falangista) Guió_Helena Taberna i Andrés Martorell Producció executiva_Iker Ganuza Música_Ángel Illarramendi Fotografia_Gonzalo Berridi
Estrena a Espanya_
14/11/2008

Edat_
+13

SINOPSI

Miguel és nomenat rector d'un poble socialista coincidint amb la sublevació de 1936. Des de l'inici de la guerra, el poble és ocupat pel bàndol nacional i aviat se succeeixen els afusellaments. En la seva lluita per defensar els represaliats, Miguel s'enfronta a la jerarquia eclesiàstica i militar, posant en joc la seva pròpia vida. Miguel troba refugi en la seva amistat amb la mestra del poble, el marit de la qual ha estat assassinat a l'inici de la contesa. La relació amb Margari suposa el contrapunt al desencant del jove rector i el seu únic suport en un camí que ha de recórrer sol.

labutaca.net

NOTES DE LA DIRECTORA

La buena nueva és una història sobre guerra i religió, però és sobretot una història d'amor. La vida i la mort són protagonistes al llarg de la narració i produeixen un efecte de lupa amplificadora dels horrors de la guerra. La pel·lícula incorpora, a través de les vivències i des del punt de vista d'un jove capellà, una temàtica mai vista en el cinema sobre la Guerra Civil: el paper que va jugar l'Església durant aquest període de la nostra història recent.

Miguel, el nostre protagonista, és destinat com a rector a un poble d'esquerres el juliol de 1936. És testimoni de la repressió que té lloc a la rereguarda, i reacciona situant-se del costat dels més desafavorits, enfrontant-se al poder. El caràcter valent del jove sacerdot ens empeny a sentir-nos identificats amb la seva actitud i les seves idees. La buena nueva es converteix així en una història universal, com és la lluita per mantenir-se fidel als propis ideals, encara que això impliqui un gran sacrifici personal.

La buena nueva és una pel·lícula de ficció, però està basada en la biografia d'un familiar meu, Marino Ayerra, que va arribar a fer-se càrrec de la parròquia d’Altsasu el 16 de juliol de 1936. És una història que vaig conèixer sent nena i que em va impressionar molt pel misteri que envoltava els temes relacionats amb la guerra. Les dones del meu poble sovint se m'acostaven agraint enormement el que Don Marino, el qual jo no vaig conèixer personalment, havia fet en favor del poble.

La pel·lícula La buena nueva ens ha exigit respectar els fets històrics. Hem cuidat enormement l'ambientació intentant ser fidels a tots els esdeveniments reals que es recreen al llarg de la pel·lícula. Però al mateix temps hem creat situacions, accions i personatges de ficció, que no van existir, però que podrien haver existit, amb la finalitat que les dues línies argumentals fessin créixer la narració de manera harmònica.

Diuen de les meves pel·lícules que, encara que tracten temes delicats, aconsegueixen crear un sentiment d'esperança. Espero que La buena nueva contribueixi a ajudar a conèixer millor aquest període ombrívol de la nostra història i, no obstant això, permeti un halo d'esperança marcat pel meu desig que aquests fets terribles no tornin a succeir mai.

La meva filmografia sembla seguir una tendència en la qual és present el tema de la lluita entre la llibertat individual i el compromís social. I és cert, la possibilitat de l'individu de volar sol, sense allunyar-se massa dels altres, és una qüestió que m'importa moltíssim. És possible que aquests elements estiguin presents en el meu treball, perquè, al final, les passions humanes són eternes i universals.

La meva intenció ha estat fer un llargmetratge ben construït, sòlid i ple d'emoció, però que a més porti els espectadors a reflexionar sobre les passions, la llibertat, i el comportament dels éssers humans en situacions adverses. La buena nueva gira al voltant de la recuperació de la memòria històrica, des d'un punt de vista humà i
emocionant. La meva intenció no és apuntar als culpables, sinó retre un record guaridor i poètic als que van perdre la guerra.

abcguionistas.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: