EXPEDIENTE ANWAR

Títol original_ Rendition Direcció_Gavin Hood Països_EUA, Sud-àfrica Any_2007 Durada_122 min Gènere_drama, thriller Interpretació_Jake Gyllenhaal, Reese Witherspoon, Alan Arkin Guió_Kelley Sane Fotografia_Isaac Vila Muntatge_Megan Gill Producció executiva_ Dion Beebe Direcció artística_Barry Robison Vestuari_Michael Wilkinson Estrena a Espanya_18/04/08 
Edat_+13 

SINOPSI

Douglas Freeman és un analista de la CIA que treballa al nord d'Àfrica. Després de presenciar l'interrogatori a un egipcioamericà, comença a posar en dubte la missió que li han encomanat. Anwar al-Ibrahimi és l'enginyer químic que ara és sospitós de participar en un atemptat; la seva dona, Isabella al-Ibrahimi, embarassada, farà tot el possible per trobar-lo. L'ajudarà un amic de la facultat amb contactes a la classe política. En el cas també hi està implicada la directora de la divisió d'antiterrorisme de la CIA, Corrinne Whitman, que ha ordenat l'interrogatori d'Anwar. 

CRÍTICA 

L'ombra dels atemptats de l'11S i la consegüent política exterior dels Estats Units continua planant sobre bona part de les produccions made in Hollywood. En aquest cas, i com ha passat en recents estrenes, Expediente Anwar es qüestiona les formes que fa servir el Govern dels Estats Units per mantenir a ratlla la seva seguretat. L'objecte d'atenció aquí és el tracte i l’empresonament dels sospitosos de formar part d'un grup islamista radical sota el mètode de la rendició extraordinària, que permet que els Estats Units empresonin ciutadans estrangers en presons secretes de tot el món. 
 
La trama es desenvolupa entre el continent africà i l’americà i segueix de ben a prop les vides de Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal), annalista de la CIA que treballa al nord d'Àfrica, i la d’ Anwar El-Ibrahimi (Omar Metwally), nord-americà d'origen egipci sospitós de formar part d'un atemptat. Freeman, després de presenciar el brutal interrogatori a què sotmeten Anwar, es començarà a qüestionar la missió que ha de dur a terme. Als EUA, la dona d'Anwar continua investigant la desaparició del seu marit, suposadament perdut en un vol entre Ciutat del Cap i Washington. Mitjançant l'ajut d'un amic amb influències a la Casa Blanca, descobrirà la veritat mentre en paral·lel Freeman continua la seva tasca: l'Expedient Anwar.  
 
El film aborda des de diversos prismes el terrorisme islamista i els esforços dels EUA per salvaguardar la seva seguretat, però també els problemes secundaris que genera i les reaccions hostils dins del món àrab.  

CRÍTICA 

El director sud-africà Gavin Hood, que fa un parell d’anys va guanyar l’Oscar amb la millor pel·lícula estrangera amb el seu film Tsotsi, fa el seu salt a la indústria hollywoodenca amb Expediente Anwar. Es tracta d’un thriller polític de tall força clàssic i el terrorisme internacional de rerefons, amb voluntat de fer una crítica a la manipulació irresponsable de la informació i a la pràctica indiscriminada de tortures per part de l’Administració nord-americana, que justifica l’ús de qualsevol mitjà en la lluita antiterrorista. El film, però, també se’n va a l’altra banda per denunciar l’educació en el fanatisme que porta els joves islàmics a autoimmolar-se en atemptats suïcides.  
 
Expediente Anwar se sustenta en un guió força clàssic però construït amb força intel·ligència i amanit amb bons diàlegs, que dosifica amb gran criteri la informació sobre la colla de personatges protagonistes, amb els quals Hood intenta dibuixar les xarxes i relacions invisibles entre els despatxos de Washington i les madrasses i presons islàmiques. El film es reserva també un sorprenent gir de guió que juga amb el temps del relat i que convida a reconstruir la trama i, de passada, replantejar-se les primeres impressions i els (pre)judicis quan es coneixen els motius dels personatges per actuar com ho fan. El director procura fugir dels tòpics sobre els "bons" i els "dolents", adopta una visió força equànime i respectuosa amb tots els bàndols i només peca d’un cert idealisme en el retrat del jove analista de la CIA interpretat per Jake Gyllenhal.  
 
El film compta amb un interessant repartiment del qual destaca una brillant Meryl Streep en la maquiavèl·lica pell de la directora de l'oficina antiterrorista de la CIA, personatge sense escrúpols que representa, d’alguna manera, el revers de la periodista a la qual l’actriu va donar vida a Leones por corderos.  


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: