FUERA DE CARTA

Direcció_Nacho García Velilla País_Espanya Any_2008 Durada_111 min Gènere_ Comèdia Interpretació_ Javier Cámara, Lola Dueñas, Fernando Tejero, Benjamín Vicuña, Luis Varela, Chus Lampreave, Cristina Marcos, Alexandra Jiménez, Junio Valverde Guió_Nacho G. Velilla, David Sánchez Olivas, Oriol Capel Mir i Antonio Sánchez Olivas Producció_Daniel Écija, Tedy Villalba i Nacho G. Velilla Música_ Juanjo Javierre Fotografia_David Omedes Muntatge_Ángel Hernández-Zoido Direcció artística_Javier Fernández Vestuari_Silvia García-Bravo Estrena a Espanya_11/04/08 
Edat_+13 

SINOPSI

Un home pensa que la seva vida és gairebé perfecta: treballa com a cuiner, és propietari d'un restaurant de moda i viu la seva homosexualitat sense complexos. Però l'aparició dels seus fills, fruit d'un matrimoni d'aparador, i del seu nou veí, un atractiu exfutbolista argentí, dinamiten la seva vida i li fan replantejar la seva escala de valors. 

CRÍTICA 

Nacho García Velilla debuta en la direcció amb Fuera de carta

       
Guionista de reconegudes sèries de la televisió nacional, Nacho García Velilla fa el salt al cinema amb Fuera de carta, comèdia protagonitzada per Javier Cámara, Lola Dueñas i Fernando Tejero.  
 
Després de la bona acollida obtinguda al Festival de Cine Español de Málaga, s’estrena als cinemes del país Fuera de carta, primera pel·lícula com a director de Nacho García Velilla (guionista de sèries com Médico de familia, 7 vidas o Aída) que ha donat el salt a la gran pantalla amb “una comèdia sobre diversos personatges que travessen una crisi vital”, en paraules del mateix realitzador.

El repartiment de Fuera de carta està encapçalat per Javier Cámara, Lola Dueñas i Fernando Tejero. Cámara interpreta un cuiner de reconegut prestigi, propietari d’un restaurant al barri de Chueca, donat totalment a la seva professió i que viu sense complexos la seva homosexualitat. Però tot en la seva vida canvia quan apareixen els seus dos fills, fruit d’un matrimoni de conveniència, i un exfutbolista argentí de qui s’enamora però que no té gaire clar el fet de “sortir de l’armari”.

Segons va explicar el mateix Nacho Garcia Velilla, la pel·lícula neix de diversos casos reals i del sorprenent que va ser per al director “que a l’Espanya de la nova legislació del matrimoni homosexual hi hagi gent que ha viscut una vida que no era la seva i que, en sortir de l’armari, s’ha vist obligada a construir una nova vida”.

“Necessitàvem que la professió del personatge l’absorbís tant que anul·lés la seva vessant personal, que tingués aquest matís de creativitat i passió”, va resumir García Velilla.

Van fer 16 versions del guió fins a perfeccionar els diàlegs, perquè “la comèdia és una màquina de precisió i com més treballats estiguin els diàlegs, més frescos semblen”. De fet, “quan els diàlegs són bons no hi ha lloc per a la improvisació”, va explicar Javier Cámara, per a qui “hi ha bones idees, però falten bons guionistes que siguin dialogistes”. Malgrat tot, el cinema espanyol “no va tan malament, falla el màrqueting, però el producte en si és bo”, va insistir l’actor.

Per a Luis Valera (que interpreta el corrosiu pare del protagonista), la qüestió sobrepassa els límits de la indústria. “Tot el que sigui espanyol, als espanyols no ens agrada. El defecte està en nosaltres, que no som gens ‘xovinistes’”, va afirmar.

Lola Dueñas, per la seva banda, va agrair el fet que la pel·lícula es presentés al Festival de Málaga, “el lloc perfecte i el públic perfecte. Aquí dóna gust presentar-la”, va destacar.

Respecte al seu pas de la televisió al cinema, García Velilla va comentar: “hi haurà més transvasaments de la televisió al cinema. És un bon viver i hi ha molt guionista jove”. També va recordar que “Woody Allen va treballar 10 anys en televisió abans de fer cinema”.

Fuera de carta arriba als cinemes el proper 11 d’abril disposada a transmetre les bones vibracions que ha tingut durant el certamen.  
 
M. González


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: