SWEENEY TODD, EL BARBERO DIABÓLICO DE LA CALLE FLEET

Direcció: Tim Burton País: EUA. Any: 2007 Duració: 116 min Gènere: drama, thriller, musical. Interpretació: Johnny Depp (Benjamin Barker/Sweeney Todd), Helena Bonham Carter (Sra. Lovett), Alan Rickman (jutge Turpin), Timothy Spall (Beadle), Sacha Baron Cohen (Pirelli), Jamie Campbell Bower (Anthony), Laura Michele Kelly (Lucy), Jayne Wisener (Johanna), Edward Sanders (Toby) Guió: John Logan; basat en el musical de Stephen Sondheim i Hugh Wheeler Producció: Richard D. Zanuck, Walter F. Parkes, Laurie MacDonald i John Logan, Música: Stephen Sondheim Fotografia: Dariusz Wolski Muntatge: Chris Lebenzon Disseny de producció: Dante Ferretti Vestuari: Colleen Atwood Estrena a Espanya: 15/2/2008

SINOPSI

Benjamin Barker, un home que ha estat empresonat injustament durant quinze anys, aconsegueix fugir a Londres amb la promesa de venjar-se. Adoptant l’aparença de Sweeney Todd, Barker torna a la seva antiga barberia al pis de dalt de la pastisseria de la Sra. Lovett. Un cop allà, dirigeix la seva atenció cap al jutge Turpin, que fou qui el va empresonar per poder robar-li la seva dona i la Lucy, la seva filla petita.

CRÍTICA 

“Sweeney Todd (Johnny Depp) i Mrs. Lovett (Helena Bonham-Carter) encapçalen un excel·lent repartiment.” 
Era inevitable. Després d'haver vist tretze cops la versió teatral de l'obra de Stephen Sondheim quan es va estrenar a Los Angeles, Tim Burton ja va intentar dur Sweeney Todd a la pantalla als inicis de la seva trajectòria cinematogràfica. Ha hagut d'esperar vint-i-cinc anys, però finalment se n'ha sortit i ha aconseguit estrenar un film tan previsible com desconcertant, tan fidel a l'esperit original com adaptat a l'univers particular del director de Ed Wood o Charlie i la fàbrica de xocolata

El barber que torna a Londres per venjar-se d'un jutge cruel que el va separar de la seva dona i li va arrabassar la seva filla encaixa perfectament dins la galeria de monstres patètics adoptats pel director de Eduardo Manostijeras. El protagonista, en aquest cas, també té unes mans assassines, però no pels efectes d'una creació frankensteiniana sinó per un desig de revenja que troba en esmolades navalles d'afaitar un perfecte instrument executor. La seva sòcia, una fornera que fa pastissos de carn amb les víctimes de Sweeney Todd, arrodoneix aquesta botiga dels horrors que regalima sang fresca i emet fum negre, negríssim. Fins al punt que el canibalisme explícit a l'obra ha estat rebaixat de to a la pel·lícula per evitar problemes de censura als EUA. 

Sondheim va estrenar la seva obra a Nova York el 1979. Len Cariou i Angela Lansbury n'eren els protagonistes. A Barcelona va arribar el 1995 amb una excel·lent versió interpretada per Constantino Romero i Vicky Peña que el mateix compositor va lloar. Els seus fidels admiradors posaran el crit al cel quan vegin que Burton ha fet desaparèixer mitja dotzena de cançons, entre elles l'emblemàtica La balada de Sweeney Todd, i també bona part dels tocs humorístics de l'obra. El protagonista del film, un cop més encarnat pel camaleònic Johnny Depp, no està per bromes. Des de la primera escena deixa clar que no hi ha prou sang a les goles dels seus clients per calmar la seva set de revenja. 

L'actor, en la sisena pel·lícula que interpreta a les ordres de Burton, llueix un inquietant ble blanc a la cabellera beethoveniana i fa l'esforç addicional de cantar. El director de Ed Wood, al capdavant del seu primer musical, volia actors que cantessin i no a l'inrevés. Per aquest motiu tampoc no va dubtar a concedir el paper de la sinistra Mrs. Lovett a Helena Bonham-Carter, musa dels seus darrers títols. Alan Rickman, encasellat en papers perversos gràcies a Harry Potter, encarna al malèfic jutge, i el sempre excel·lent Timothy Spall interpreta el seu ajudant. 

L'acció transcorre en un Londres d'estudi, dissenyat per Dante Ferretti –l'habitual escenògraf de Fellini–, que recrea el més pur terror gòtic. És la marca de la casa de Burton, l'ambient idoni per afegir els personatges de Sondheim a un museu dels horrors integrat per la núvia cadàver, el genet decapitat de Sleepy Hollow o el monstre, malgré lui, de Eduardo Manostijeras. La diferència és que allà on abans hi havia tendresa i poesia, aquí hi ha la descarnada tragèdia d'un home honest convertit en una bèstia sanguinària.  

Nominada a tres Oscars (millor actor Johnny Deep, direcció artística i vestuari) ha estat guardonada amb l’Oscar a la millor direcció artística. 

(AVUI, 09/02/08)


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: