LA BRÚJULA DORADA

Títol original_ The golden compass Direcció_ Chris Weitz  País_ EUA  Any_ 2007  Gènere_ aventures, fantàstic  Intèrprets_ Nicole Kidman (Sra. Coulter), Dakota Blue Richards (Lyra), Sam Elliott (Lee Scoresby), Eva Green (Serafina Pekkala), Tom Courtenay (Farder Coram), Simon McBurney (Fra Pavel), Jim Carter (John Faa), Daniel Craig (lord Asriel), Ben Walker (Roger) Guió_ Chris Weitz; basat en el llibre de Philip Pullman  Producció_ Deborah Forte  Música_ Alexandre Desplat  Fotografia_ Henry Braham  Estrena a Espanya_ 5/12/2007
Edat: +7

SINOPSI

La brújula dorada és una aventura fantàstica que transcorre en un món paral·lel en el qual les ànimes de les persones es manifesten com a petits animals, hi ha óssos parlants que fan la guerra i nens que desapareixen misteriosament. Al centre de la història tenim una nena de 12 anys, Lyra, que es posa en camí per trobar i rescatar en Roger, el seu millor amic, i que acaba embolicada en una recerca extraordinària per salvar el seu món i el nostre.

NOTES DE PRODUCCIÓ

L'escriptor i director Chris Weitz va trobar el primer llibre de la trilogia extensament coneguda i guardonada de Philip Pullman mentre produïa la seva aclamada pel·lícula, Un niño grande , que li va valer una nominació per a un premi Oscar de l'Acadèmia en la categoria de millor guió original (al costat del seu germà Paul). “Havia sentit parlar a través d'amics meus sobre una fantàstica i revolucionària sèrie britànica ‘escrita per a nens però realment dirigida als adults'”, recorda. “Em van sorprendre totalment la imaginació, l'audàcia i la intel·ligència dels llibres. En termes de l'ambició i la profunditat filosòfica, van engegar a rodar tot el que havia llegit prèviament.” Per tenir l'oportunitat d'adaptar la fascinant història de Pullman a la pantalla, Weitz va presentar a New Line un manifest que descrivia com veia ell la pel·lícula i després va dedicar els tres anys següents a donar vida a la seva visió de la pel·lícula. “Ofereix tot el que un cineasta podria desitjar: una història subjugadora, personatges fascinants, profunditat psicològica i filosòfica i un aspecte meravellós que representa una gran oportunitat per fer una pel·lícula bonica", explica Weitz. “És una història fantàstica, sobre coses que importen, com són l'esperit de l'ésser humà, la lleialtat, la bondat i la llibertat. Quan dirigeixes una pel·lícula, has d'estar completament compromès amb cada aspecte d'aquesta i no hi havia res en aquest projecte en què no cregués cegament.” Com Pullman, Weitz va estudiar en una universitat de “Oxbridge”. En el seu cas va ser al Trinity College, a la ciutat de Cambridge, on va estudiar literatura del segle XVII i va desenvolupar una afinitat per John Milton, el treball del qual es deixa entreveure a través dels llibres de Pullman. De fet, el nom que va escollir Pullman per a la seva trilogia prové de les vistoses connexions temàtiques entre la menció de “La Matèria Fosca” de Milton a Paraíso perdido, libro II , i “la matèria fosca”, l'essència mateixa de l'univers. 

Per a la productora Deborah Forte, el viatge de portar les novel·les de Pullman a la pantalla havia començat fa gairebé onze anys, quan va llegir per primera vegada La brújula dorada (titulada Las luces del norte al Regne Unit) en forma de manuscrit i immediatament va intentar obtenir els drets a nom de Scholastic Media. “Llavors vaig pensar: ‘aquest escriptor és extraordinari, i en qualsevol lloc que ell vagi, jo vull anar amb ell,'” recorda Forte. La brújula dorada es desenvolupa com un món que no és “una fantasia tradicional; no és la típica història de ciència-ficció”, afirma Forte. “Quan la gent llegeix aquests llibres, es troba immediatament amb un món interessant completament original i pròxim al mateix temps.” 

La trilogia His dark materials (‘La materia oscura') de Pullman –que comprèn: La brújula dorada , La daga i El catalejo lacado – es va convertir en un èxit i en un fenomen editorial, amb catorze milions de còpies venudes al voltant del món fins avui. La trilogia també va començar a rebre premis, incloent el prestigiós Premi Whitbread, que cap altra novel·la per a nens havia guanyat fins llavors. [...] 

labutaca.net


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: