BEE MOVIE

Direcció_ Steve Hickner i Simon J. Smith  País_ EUA  Any_ 2007  Durada_ 90 min  Gènere_ animació, comèdia  Guió_ Jerry Seinfeld  Producció_ Jerry Seinfeld i Christina Steinberg  Música_ Rupert Gregson-Williams  Estrena a Espanya_ 30/11/2007
Edat: TP

SINOPSI

Una abella anomenada Barry B. Benson acaba de graduar-se a la Universitat, però l'envaeix la desil·lusió quan comprèn que només té una opció professional, la mel. Surt per primera vegada del rusc i transgredeix una de les regles cardinals del món de les abelles en parlar amb un ésser humà, una florista de Nova York anomenada Vanessa. Es queda atònita en descobrir que els humans fa segles que roben la mel de les abelles i entén que la seva autèntica vocació és restablir l'ordre i demandar la raça humana per robar la mel.

NOTES DE PRODUCCIÓ

Hi ha una coneguda màxima a Hollywood: “Depèn de qui coneguis”. La gènesi de Bee movie és una clara prova d'aquesta màxima, encara que fins i tot podria afegir-s'hi: “No només depèn de qui coneguis, sinó de qui coneguin...” Durant més d'una dècada, Jeffrey Katzenberg, el responsable de DreamWorks Animation, va intentar atreure la icona còmica Jerry Seinfeld, que es va donar a conèixer com a còmic en clubs i per ser el cocreador de la famosíssima sèrie Seinfeld , en el món de l'animació. Però l'ajustada agenda del còmic, les llargues gires, la sèrie de televisió i els deures paternals, li van impedir considerar l'oferta. A més, segons diu Jerry Seinfeld, no havia trobat el tema apropiat per a la seva primera incursió en el món de l'animació..., fins a la nit que, durant un sopar amb Steven Spielberg, se li va ocórrer la idea per casualitat. Mentre sopaven [...], es va fer un silenci incòmode i el còmic, en un intent d'omplir-lo, va dir el primer que li va venir al cap: tenia una idea per fer una pel·lícula sobre unes abelles ( bee en anglès, pronunciat “bi”), un joc de paraules amb B-movies (pronunciat “bi-movis”, pel·lícules de sèrie B). L'endemà, Steven Spielberg va trucar al seu soci Jeffrey Katzenberg, que es va posar en contacte amb Jerry Seinfeld per dir-li que li produïen la pel·lícula. “No vaig poder reaccionar, em van convèncer”, recorda, “però el pitjor era que no tenia ni idea del tema de la pel·lícula, només tenia el títol. Per sort, ha funcionat”. Encara que el comentari fet a Spielberg fos espontani, el món de les abelles sempre va fascinar Jerry Seinfeld: “El rusc em sembla molt interessant, la seva jerarquia, el seu treball, la seva geometria. És bastant al·lucinant que un insecte produeixi mel, oi? Per això, quan la idea va quallar, em va semblar que podria passar-m'ho bé, i així ha estat.” Jerry Seinfeld va decidir que Bee movie exploraria la vida desconeguda d'aquesta incompresa espècie, però el ganxo seria la mel: “Si es vol explicar una història sobre les abelles, de què es pot parlar? Se'm va ocórrer que els humans els roben la mel. Treballen molt per produir-la i els la prenem sense que se n'adonin. La fan per a elles, però els la prenem i la fiquem en pots amb etiquetes. En traiem un benefici mentre elles treballen sense cessar. Vaig pensar que era un bon punt de partida per a la història.” 

Jerry Seinfeld fa anys que és en el món de la televisió, tot i que desconeixia l'animació. Però sempre va bé tenir contactes importants. Casualment, un d'aquests contactes és la persona que ha supervisat la franquícia d'animació de més èxit de la història: tres pel·lícules (amb una quarta en camí) sobre un ogre verd que respon al nom de Shrek. 

Un cop van decidir seguir endavant amb Bee movie , Jerry Seinfeld va fer un curs accelerat d'animació impartit per Jeffrey Katzenberg, que ha estat l'assessor cinematogràfic de la producció. El còmic diu: “No tenia ni idea de com es feien les pel·lícules d'animació. Vaig haver d'aprendre-ho tot des de zero. Jeffrey m'ho va ensenyar tot, em va guiar en tot el procés. En realitat, si aquesta pel·lícula ha sortit endavant, és gràcies a ell. Vaig poder involucrar-m'hi com vaig fer perquè m'ho va ensenyar tot.” 

Però Bee movie no va ser un projecte que Jerry Seinfeld es tragués de la butxaca en un obrir i tancar d'ulls. El seu habitual perfeccionisme queda patent en tots els aspectes de la seva primera pel·lícula d'animació. Durant el procés, que va durar quatre anys, el còmic va passar de guionista a productor i, finalment, a protagonista. El resultat és un nou tipus de pel·lícula d'animació amb el seu segell còmic en cada fotograma. 

labutaca.net


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: