FUERTE APACHE

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Mateu Adrover
País:
Espanya 
Any: 2007 
Durada: 97 min 
Gènere: Drama
Producció: Jaume Roures i Enrique González Macho 
Música: Óscar Maceda
Fotografia:
Pancho Alcaine 
Muntatge: Eloy González i Goyo Villasevil 
Direcció artística: Mónica Bernuy 
Vestuari: Sebastián Laporte 

Fitxa artística

Juan Diego (Toni Darder),
Lolita Flores (Carmen),
Pep Tosar (Miguel Ángel Ros),
Jordi Rico (David Fernández),
Marta Marco (Lidia Adell),
Pau Derqui (Ramon Cases),
Hamza El Hilali (Tarik),
Eric Álvarez (Lucho),
Yorel Campos (Chicharra),
José Tejera (Kevin),
David López (Santos)

Sinopsi

Toni Darder és un educador que treballa en un centre tutelar de menors. Prop de la jubilació, carrega amb una sensació de fracàs vital que li ha fet perdre tota esperança en allò que fa i en el seu propi destí. Malgrat això, segueix la seva vida, ajudant uns xavals als quals la vida els ha negat l'oportunitat de progressar. Un dia, l'ingrés de Tarik al centre, un nen magribí del carrer, provoca un impuls en la consciència de Toni que fa que estigui a punt de canviar de vida, i que aquesta vegada sigui per a bé.

Crítica

Benintencionada opera prima de Jaume Mateu Adrover, que ha escollit un tema tan suggestiu com els centres tutelars de menors. Aquests centres substitueixen, en bona part, els antics reformatoris, excepte en els casos de nois potencialment perillosos que són reclosos en llocs tancats. Juan Diego, un actor sempre eficaç, compleix amb professionalitat el seu paper de Toni Darder, educador solitari que es considera un fracassat. Malgrat tot, Darder es deixa la pell en la seva feina, confiant il·luminar els seus pupils. Un dia queda al càrrec de Tarik, un nen magribí espavilat i plàcid que, si fes tots els possibles, podria tenir un futur brillant.

El director filma en un to proper en el documental, a vegades càmera en mà, i sembla haver-se documentat exhaustivament sobre els problemes dels tutors dels centres d'acollida, desmoralitzats per la falta de recursos. Encara que no oculta realitats tan dures com la drogoaddicció i la delinqüència, el film es mostra positiu pel que fa a la possible reinserció de nois marginals amb actituds per convertir-se en ciutadans respectables. Però el repartiment és desigual, i alguns actors de vegades semblen forçats. El film acusa, a més, massa baixades de ritmes i no totes les situacions resulten creïbles. 

decine21.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: