UNA VERDAD INCÓMODA

Fitxa tècnica

Direcció: Davis Guggenheim.
País:
EUA 
Any: 2006 
Duració: 100 min. 
Gènere: documental 
Producció: Laurie David, Lawrence Bender i Scott Z. Burns 
Música: Michael Brook
Muntatge:
Jay Cassidy i Dan Swietlik 

 

Sinopsi

Els éssers humans estan asseguts en una bomba de rellotgeria. Si la majoria dels científics del món tenen raó, ens queden tot just deu anys per evitar una catàstrofe de grans proporcions que podria fer entrar el clima del planeta en una espiral destructiva amb temperatures extremes, inundacions, sequeres, epidèmies i onades de calor fins ara desconegudes. Una catàstrofe preparada pels homes. Una verdad incómoda explica la història de l'apassionada entrega d'un home decidit a exposar els mites i idees equivocades sobre l'escalfament global i la seva prevenció. Aquest home és el exvicepresident Al Gore, que després de perdre les eleccions del 2000 va decidir canviar de rumb i dedicar-se a ajudar a salvar el planeta. Aquest commovedor retrat d'Al Gore i del seu "espectacle itinerant d'escalfament global" mostra un home divertit, obert i disposat a tot per fer arribar a la major quantitat de gent possible la sorprenent veritat sobre el que ell anomena "l'emergència planetària", abans que sigui massa tard.

Notes de producció

Durant anys es va parlar d'ell com del “futur president dels Estats Units”. Però després de la controvertida derrota del 2000, Al Gore va fer una cosa totalment inesperada. En comptes d'amagar-se, va muntar un espectacle ambulant. L'espectacle és una presentació multimèdia i independent que revela, amb una original barreja d'humor, dibuixos animats i proves científiques convincents, els efectes de l'escalfament global al planeta. També és “una crida a les armes” que descriu les oportunitats que tenen els Estats Units d'usar el seu enginy i energia per atacar la crisi. Sense fanfàrries, Al Gore ha presentat l'espectacle en més de mil auditoris escolars i sales de conferències d'hotels en ciutats grans i petites, amb l'esperança de canviar el rumb del que pot arribar a ser la catàstrofe més gran de la història de l'ésser humà. Dues persones van quedar captivades per l'espectacle, la coneguda activista mediambiental Laurie David i el productor de cinema Lawrence Bender. Laurie David va presentar l'espectacle a Nova York i Los Ángeles. “Vaig pensar que Al Gore era el Paul Revere actual”, diu. “Recorre el país per avisar-nos i és impossible ignorar-lo.” També es va adonar que Al Gore s'enfrontava a una batalla impossible. “Fa 40 anys que estudia el tema i ningú pot explicar-lo més clarament”, afegeix l'ecologista, “però hauria de viatjar 365 dies a l'any per arribar a una mínima part de la població i no hi ha temps per a això.” “Quan vaig veure la presentació d'Al Gore, vaig saber que podia ser un documental fantàstic”, diu Lawrence Bender. “Tots estàvem convençuts que la veritat que exposa Al Gore havia de mostrar-se en una escala molt més gran.” Laurie David i Lawrence Bender van parlar amb Scott Z. Burns, guionista i director d'una agència creativa guanyadora de diversos Premis Clio. També es van posar en contacte amb Jeff Skoll de Participant Productions, la nova productora dedicada a fer pel·lícules sobre temes socials i que el 2005 va produir l'aclamada Buenas noches y buena suerte, i Syriana .


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: