LA DALIA NEGRA

 

Fitxa tècnica

Direcció: Brian De Palma
Països:
EUA i Alemanya 
Any: 2006 
Duració: 120 min 
Gènere: thriller
Guió: Josh Friedman; basat en la novel·la The Black Dahlia de James Ellroy 
Producció: Art Linson, Avi Lerner, Moshe Diamant i Rudy Cohen 
Música: Mark Isham
Fotografia:
Vilmos Zsigmond 
Muntatge: Bill Pankow 
Disseny de producció: Dante Ferretti 
Vestuari: Jenny Beavan 

Fitxa artística

Josh Hartnett (Bucky Bleichert),
Scarlett Johansson (Kay Lake),
Aaron Eckhart (Lee Blanchard),
Hilary Swank (Madeleine Linscott),
Mia Kirshner (Elizabeth Short),
Mike Starr (Russ Millard),
Fiona Shaw (Ramona Linscott),
Patrick Fischler (Ellis Loew),
James Otis (Dolph Bleichert),
John Kavangh (Emmett Linscott),
Anthony Russell (Morrie) 

Sinopsi

La dalia negra teixeix una història d'obsessió, amor, corrupció, avarícia i depravació al voltant de la veritable història del brutal assassinat d'una actriu novella que va commoure i fascinar als Estats Units l'any 1947 i que encara estar per resoldre. Dos detectius exboxadors –Llig Blanchard (Aaron Eckhart) i Bucky Bleichert (Josh Hartnett)– són els encarregats d'investigar la mort de l'ambiciosa Betty Ann Short (Mia Kirshner), actriu de pel·lícules de sèrie B coneguda com La Dalia Negra, en un atac tan esborronador que es va prohibir la publicació de les imatges de l'assassinat. Mentre la creixent preocupació de Blanchard per la investigació posa en perill la seva relació amb Kay (Scarlett Johansson), el seu company Bleichert se sent atret per l'enigmàtica Madeleine Linscott (Hilary Swank), que pertany a una de les famílies més destacades de la ciutat i que per casualitat té un vincle sospitós amb la víctima.

Notes de producció

Encara que és conegut pel seu característic hàbil estil, amb temes hitchcockians, dobles, dones fatals, explosions de violència operística i càmeres amenaçadores, el director és el primer a reconèixer que no es planteja com farà una pel·lícula “de l'estil Brian De Palma” quan comença a rodar: “És quelcom inconscient. No sé per què m'atreu cert tipus de material. Simplement m'enganxa i m'intriga”. No obstant això, existeixen temes que sempre l'atreuen. Per exemple, ha explorat en diverses ocasions el tema de les dobles personalitats fracturades –tant internes com externes– que traslladen la culpa a altres personatges. No és infreqüent per als personatges de De Palma assumir les complexitats i la personalitat d'una altra persona. Des de Doble cuerpo fins a Vestida para matar i En nombre de Caín , sovint ha explorat aquest territori. I li va resultar interessant descobrir que molts dels seus temes recurrents apareixen en el morbós món d'Ellroy. Per exemple, Madeleine s'obsessiona per conèixer (i ficar-se al llit) una noia que se li assembla i adopta els andamis arrogants de Betty, començant d'aquesta manera a assumir les seves característiques amb la finalitat de seduir uns altres. Fins i tot utilitza l'obsessió de Bucky pel cas per aconseguir que torni al seu llit. Però, com en totes les adaptacions, el material original es va haver de tallar. Durant el descobriment de l'escena del crim, De Palma centra l'atenció de l'audiència en un esdeveniment (el tiroteig de Lee amb Baxter Fitch) que ocorre simultàniament a la troballa del cos, al contrari del que passa en la novel·la d'Ellroy. A De Palma li va semblar irònic col·locar el crim major darrere d'un delicte menor. “Volia barrejar el descobriment de la Dalia amb la resta de les coses que ocorren alhora. Vam haver de comprimir diverses trames i ho vam reduir a quatre pistes falses. Com que gran part de la història s'explica de forma indirecta, fem pensar que una cosa és l'important quan en realitat només serveix per despistar.”


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: