COPYING BEETHOVEN

Fitxa tècnica

Direcció: Agnieszka Holland.
Països:
EUA, Regne Unit i Hongria 
Any: 2006 
Duració: 104 min 
Gènere: drama
Guió: Christopher Wilkinson i Stephen Rivele 
Producció: Sidney Kimmel, Christopher Wilkinson, Stephen Rivele i Michael Taylor 
Música: Maggie Rodford
Fotografia:
Ashley Rowe 
Muntatge: Alex Mackie 
Disseny de producció: Caroline Amies 
Direcció artística: Paul Ghirardani i Lorand Javor 
Vestuari: Jany Temime 

Fitxa artística

Ed Harris (Ludwig van Beethoven),
Diane Kruger (Anna Holtz),
Nicholas Jones (arxiduc Rudolph),
Matthew Goode (Martin Bauer),
Ralph Riach (Wenzel Schlemmer),
Joe Anderson (Karl van Beethoven),
Bill Stewart (Rudy),
Angus Barnett (Krenski) 

Sinopsi

Anna Holtz (Diane Kruger), de 23 anys, és una aspirant a compositora amb pocs mitjans que intenta trobar inspiració i prosperar a la capital mundial de la música, Viena. Anna, que estudia al conservatori de música, té una recomanació per treballar en una reconeguda editorial, i, després d'una sèrie d'esdeveniments inesperats, se les enginya per aconseguir una oportunitat de treballar al costat del més gran i més voluble artista viu: Ludwig van Beethoven (Ed Harris). Quan, improvisadament, l'escèptic Beethoven la posa a prova, Anna demostra els seus dots i la seva especial vàlua per a la música. El mestre decideix acceptar-la com a copista, i això dóna començament a una extraordinària relació que canviarà la vida d'ambdós.

Notes de producció

«Veig Beethoven aquí dempeus», va dir el guionista i productor Christopher Wilkinson el primer dia de rodatge, «però, què heu fet amb Ed Harris?» Igual que per a altres magnífiques interpretacions, en pel·lícules com Pollock: la vida de un creador i Las horas , l'actor Ed Harris, quatre vegades candidat als Oscar, es va introduir, físicament i mentalment, en un paper artísticament ardu, aquesta vegada el d'un dels personatges més coneguts de la història. Fent honor a la seva fama d'actor meticulós, Harris va dedicar molts mesos a practicar piano i violí, estudiar direcció musical i llegir àvidament llibres sobre la vida i obra del seu personatge. Tot això per, com ell diu, «intentar imaginar d'on surt, espiritualment i intel·lectualment, la música de Beethoven». La directora Agnieszka Holland afirma: «Ed és un dels pocs actors de la seva generació amb la profunditat, la intel·ligència i el valor necessaris per passar per una experiència tan difícil. El personatge requeria tota la seva entrega i el seu talent.» El mateix es pot dir de Diane Kruger. Segons Wilkinson, «veure Diane interpretar una escena em va ajudar a comprendre, exactament i per primera vegada, el guió que Stephen i jo havíem escrit.»

Igual que Harris, Kruger va estudiar música i direcció musical, i coneixia les obres de Beethoven perquè havia crescut a Alemanya, un país en el qual es familiaritza els joves amb la música del compositor des d'una edat primerenca. Kruger recorda: «Ed, Agnieszka i jo ens vam conèixer a Los Angeles just un any abans que comencés el rodatge. Vam estar un mes llegint, assajant i polint detalls, així que quan vam arribar a Budapest ja teníem una idea bastant clara del que volíem», i afegeix: «Beethoven va tenir una vida molt interessant i plena d'estímuls. Crec que el guió el retrata com a persona, no com a mite.»


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: