L'OR DEL RIN

Òpera en el cinema

DIMECRES 26 DE MAIG A LES 20 hores

L‘Or del Rin

retransmissió en directe via satèl·lit
des del Teatre de la Scala de Milà (Itàlia)


Música i libretto: Richard Wagner. Director musical: Daniel Barenboim.Posada en escena: Guy Cassiers. Escenografia i il·luminació: Enrico Bagnoli Intèrprets: René Pape, Stephan Rügamer, Johannes Martin Kraenzle, Katharina Kammerloher, Anna Larsson


Duració: 2 hores 10 minuts (sense entreactes)


Entrada:
anticipada 12 € - taquilla 15 €
Organització: Associació CineBaix i el CCCD

SINOPSI

Quadre I

Das Rheingold s'inicia amb un preludi de 136 compassos sense modulació basat en l'acord de mi bemoll que representa els moviments constants i eterns del riu Rin. Richard Wagner va generar aquesta melodia mentre es trobava mig adormit. El poder de la música s'eleva mentre el teló ascendeix. Les tres donzelles del Rin (Rhinemaidens): Woglinde, Wellgunde i Flosshilde, juguen entre si al fons del riu Rin. Alberich, un nan nibelung, apareix de les profunditats i intenta seduir les donzelles. Les tres dames es burlen de l'aspecte poc atractiu d'Alberich i dels seus intents de seduir-les, la qual cosa causa la ira del nan. Alberich nota la brillantor daurada que emana d'una roca pròxima i pregunta a les donzelles quina és la causa. Les tres responen que és l'or del Rin (Rheingold), el qual va ser posat sota la seva cura per son pare. Després les dames expliquen que només aquell que renunciï a l'amor podrà crear un anell a partir de l'or del Rin. L'anell permetria al seu amo dominar el món. Les tres donzelles creuen que el luxuriós nan no és una amenaça per a l'or del Rin, però Alberich s'amoïna per les burles de les tres dames, declara que renuncia a l'amor i fuig amb l'or.

Quadre II

Wotan, rei dels déus, dorm en el cim d'una muntanya junt amb Fricka, la seva esposa. Fricka es desperta i aconsegueix veure un magnífic castell a la seva esquena. Desperta Wotan, i aquest li fa saber que la seva nova llar ha estat construïda. Els gegants van completar l'obra i a canvi Wotan els va oferir Freia, la deessa de l'amor. Fricka es troba consternada per la seva germana, però Wotan confia que no haurà de complir la seva paraula. Freia apareix horroritzada; la segueixen els gegants Fasolt i Fafner. Fasolt demana que se li pagui per la feina que va realitzar i declara que el poder de Wotan es deriva dels tractats que hi ha inscrit sobre la seva llança i entre aquests es troba el pacte que va fer amb els gegants. Donner, déu del tro, i Froh, déu de la primavera, apareixen per a poder defensar la seva germana però Wotan els deté ja que no pot rompre la paraula donada als gegants. Loge, déu del foc, apareix just a temps i Wotan confia que la saviesa del semi-déu l'ajudarà a trobar una manera de no complir l'acord amb els gegants. Loge narra com Alberich ha robat l'or del Rin (Rheingold) i ha forjat un poderós anell utilitzant el metall. Wotan, Fricka i els gegants immediatament comencen a pensar la manera d'apoderar-se de l'anell; Loge suggereix una manera de robar-li l'artefacte. Fafner demana que l'anell sigui la forma de pagament pel castell de Wotan, en compte de Freia. Els gegants se'n van però s’enduen Freia com a ostatge. Les pomes daurades de Freia havien permès que els déus es mantinguessin joves permanentment, però amb la seva absència comencen a envellir i a deteriorar-se. L'única manera de revertir això és aconseguir l'anell per a poder rescatar Freia. Wotan i Loge descendeixen al món terrestre a la recerca de l'anell. Hi ha un intermedi orquestral que "narra" el descens de Loge i Wotan cap al Nibelheim. Un dels detalls característics de l'intermedi és la disminució del volum de l'orquestra perquè puguin escoltar-se divuit encluses que descriuen la tasca dels nibelungs que Alberich té esclavitzats.

Quadre III

Al Nibelheim, Alberich ha esclavitzat la resta dels nans nibelungs. El nan ha obligat que el seu germà, Mime, li forgi un casc màgic, el Tarnhelm. Aquest permet que Alberich es torni invisible i així pugui turmentar encara més els seus súbdits. Wotan i Loge arriben al seu destí final i es troben Mime, qui els conta la història de l'anell i es queixa de la misèria en què viuen els nibelungs sota el domini d'Alberich. Mentrestant, Alberich obliga que els seus esclaus emmagatzemin vastes quantitats d'or i quan acaben la seva tasca els despatxa per a poder atendre els dos visitants. Alberich anuncia els seus plans de dominar el món i després Loge l'enganya perquè li mostri el poder del Tarnhelm, la qual cosa porta a Alberich a convertir-se en un drac i després en un gripau, moment que aprofiten els dos visitants per a capturar-lo.

Quadre IV

En el cim de la muntanya, Wotan i Loge obliguen a Alberich a lliurar la seva fortuna a canvi de la seva llibertat. Els déus li deslliguen la mà dreta, amb la qual utilitza l'anell per a convocar els seus esclaus perquè presentin l'or als déus. Una vegada lliurat l'or, Alberich demana que se li torni el Tarnhelm, però Loge diu que és part del rescat per la seva llibertat. Finalment, Wotan li demana l'anell, i tot i que Alberich es nega a entregar-lo, Wotan l’hi arrabassa i el posa sobre el seu dit. Aquest acte enfurisma Alberich, qui llança una maledicció sobre l'anell: fins que no li sigui tornat, aquell que no el posseeixi el desitjarà i aquell que el posseeixi només rebrà penes i mort. Fricka, Donner i Froh apareixen i són rebuts per Wotan i Loge, que mostren l'or que s'utilitzarà per a rescatar Freia. Fasolt i Fafner tornen amb Freia. Des d'un inici, els dos insisteixen a demanar l'or suficient per tapar completament Freia. Una vegada s'amuntega tot l'or, Wotan ha de lliurar el Tarnhelm per a poder complir la demanda de Fasolt i Fafner. Finalment Fasolt mostra que hi ha un petit buit en el munt d'or, que només es podrà cobrir amb l'anell. Wotan es nega a lliurar l'anell, per tant els gegants anuncien que es portarà a Freia novament. Sobtadament Erda, deessa de la terra i la dona més sàvia del món, apareix. Erda adverteix Wotan sobre la maledicció de l'anell i per tant li demana que l'abandoni. Wotan, consternat, lliura l'anell i Freia és alliberada. Mentre els gegants es divideixen el tresor, s'inicia una disputa sobre quin dels dos rebrà l'anell. Fafner assassina Fasolt a cops i es retira amb tota la fortuna. Un Wotan horroritzat s'adona del terrible poder que té la maledicció d'Alberich.

Finalment els déus es preparen per a entrar la seva nova llar. Donner crea una tempesta elèctrica i una vegada acabada Froh invoca un arc de Sant Martí que els déus utilitzen com a pont per a penetrar al seu castell. Wotan els guia cap al castell, el qual anomena Valhalla. Fricka pregunta a Wotan sobre el significat del nom i la resposta és que serà revelat en un futur. Loge, qui sap que la fi dels déus s'acosta, no segueix els altres al Valhalla.

En el riu Rin les donzelles del Rin (Rhinemaidens) lamenten la pèrdua del seu or. Cau el teló.


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: