En una visita escolar a un centre d'arqueologia experimental, els estudiants descobreixen el cos d'Eva Santos, una noia d'un poble proper en una tomba neandertal reconstruïda: un crim esgarrifós similar a un altre de fa sis anys.
Crítica:
Quan els morts parlen
Aquest cadàver d'una noia del poble proper no és el primer cas amb les mateixes característiques. Per això, el jutge decideix que siguin els mateixos policies que es van fer càrrec del crim de fa uns anys els que investiguin.
La inspectora Guzmán s'oposarà al principi a col·laborar amb el Daniel, amb qui sembla ser que no van acabar gaire bé en aquells dies. De tota manera, la crisi amb la seva parella actual, Pablo Rivero (Citas Barcelona), farà encara més difícil centrar-se en el cas. El primer que faran serà visitar la família de la víctima. Mitjançant imatges de flash-back, es va coneixent el caràcter de la jove i com es relacionava amb la gent del poble. La Silvia creu que es pot tractar del mateix assassí que fa temps.
Per al rodatge de La huella del mal, un requisit imprescindible era que tingués lloc a Atapuerca. Quan Manuel Ríos estava escrivint la novel·la havia accedit als arxius per documentar-se, així que allà ja el coneixien. Tot i que no va ser fàcil obtenir els permisos per poder rodar, a la Direcció li va semblar que era una bona oportunitat per al jaciment.
Imitar els ancestres
Resulta sorprenent esbrinar a través de fòssils paleontològics la forma de vida i els ritus que tenien els nostres avantpassats. Homo Erectus, Homo Neanderthalensis i Homo Sapiens són algunes de les restes que es van trobar en construir la línia de ferrocarril el segle XIX. L'edat dels més antics es podria datar d'1,2 milions d'anys.
A La huella del mal apareix un grup d'estudiants arqueòlegs que participen als campaments d'estiu d'Atapuerca i seran els primers sorpresos de la terrible troballa de l'Eva, així es deia la jove assassinada. Tanmateix, un d'ells, un jove alemany amb mirada inquisitiva i aspecte rude, amb certa inclinació a la violència, interpretat per Daniel Horvath (Cicatriz), sembla ser que sap molt més del que aparenta.
És l'alumne preferit del professor al qual dona vida Cosimo Fusco (Ángeles y Demonios). El que no s'imagina el paleontòleg com de fanàtic pot arribar a ser el seu pupil volent emular els nostres ancestres.
Conclusió de “La huella del mal”
La huella del mal és una entretinguda i original pel·lícula d'intriga policial en la qual res no és el que sembla, fet que influeix en l'interès que susciten les seves gairebé dues hores de durada.
El peculiar escenari del jaciment arqueològic Sierra de Atapuerca és el lloc escollit pel director, Manuel Ríos San Martín, que a més va escriure la novel·la homònima en què està basada aquesta història.
La magnífica interpretació de Blanca Suárez en la pell de la inspectora Guzmán, aporta aquesta nota de vulnerabilitat que fa més emotiu el seu paper; igual que Daniel Grao, un expolicia dur que, en realitat no ho és tant, qui demostra els seus grans dots interpretatius.