Inici
Presentació
Objectius
Programació
Activitats
paral·leles
Mostra i educació
Entrades i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Premsa
Contacte
Presentació
II Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani
de Catalunya

a Sant Feliu de Llobregat
Sodepau i l'Associació CineBaix celebraran, del 23 al 26 d’octubre de 2008, la segona edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani a Catalunya. La bona rebuda i els resultats de l’any anterior han conduït en aquesta edició a un increment dels suports institucionals i, per tant, a un creixement quantitatiu i qualitatiu de les projeccions i activitats programades.

Com l’any passat, es comptarà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i de Beirut Development Cinema, l’associació de cineastes organitzadora de la biennal de cinema àrab de Beirut, amb la novetat, enguany, del suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed).

La Mostra, que aposta pel cinema com a eina de coneixement i intercanvi cultural així com d’educació pel desenvolupament, projectarà durant aquests quatre dies una selecció de disset pel·lícules (vuit llargmetratges i nou curts de diferents durades) amb un clar predomini de la ficció sobre el documental i de gèneres diferents, com la comèdia, el drama o els dibuixos animats.

Tots els títols són produïts per directores i directors de set països àrabs (Marroc, Egipte, Algèria, Palestina, Líban, Qatar i Tunísia) i la majoria de les projeccions es podran veure a Catalunya per primera vegada. Cada jornada anirà acompanyada d’un debat posterior amb algun realitzador o realitzadora, actor o actriu, amb l’objectiu de despertar l’interès entre la població catalana pel cinema fet als països del sud i l’est de la Mediterrània.

La Mostra, en la seva segona edició, té la vocació d’esdevenir un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrabs, catalans i de l’Estat espanyol. Per això manté una estreta col·laboració amb Beirut DC, l’entitat impulsora del Festival de Cinema Days of Beirut, que enguany celebrarà la seva cinquena edició i que aposta per la producció i la promoció de la filmografia àrab al Líban i a la resta del món.

El CineBaix de Sant Feliu de Llobregat, de titularitat pública, gestió associativa i fruit de la iniciativa civil per recuperar els antics Cinemes Guitart, acollirà les projeccions i els debats de la Mostra. Aquest cinema ha treballat des del 2005 per visibilitzar les projeccions cinematogràfiques que fomentin la reflexió i el debat, la promoció de la diversitat cultural i les sessions de cinefòrum.

La Mostra es planteja com a projecte cívic i cultural en l’àmbit de Sant Feliu de Llobregat i de la comarca del Baix Llobregat, amb activitats prèvies i paral·leles a la Mostra, com ara un concert de l’Orquestra Àrab de Barcelona o projeccions especials per a centres d'ensenyament de secundària. També es vincularà els moviments socials i les associacions d’immigrants del Baix Llobregat, per tal de crear espais de participació social i intercultural per a col·lectius que acostumen a quedar-ne al marge.

D’altra banda, a través del cinema realitzat als països àrabs i dels cinefòrums, tindrem la possibilitat de conèixer de primera mà les problemàtiques socials i polítiques que afecten els països del sud i de l’est de la Mediterrània, a més de la seva dinàmica de producció cultural. Els realitzadors i actors convidats seran Nadia Alami, Sonia Chamki, Nadia Guiza i Nadia Kaci.

Un projecte referent del cinema àrab a Catalunya

La Mostra de Cinema Àrab de Sant Feliu omple un buit en el panorama cultural a Catalunya. La inexistència d’un certamen d’aquestes característiques a Catalunya representava una mancança important, i al marge dels criteris artístics i culturals aquest certamen pot permetre apropar a la ciutadania d’aquí les problemàtiques que afecten aquests països que ens són tan propers geogràficament, històricament i culturalment. Amb l’acceptació i implicació del públic, la Mostra posa de manifest la seva irrevocable voluntat de continuïtat i creixement en els propers anys.

Participació de fons de la Unió Europea a la Mostra

El projecte és resultat del treball d’enxarxament que Sodeapu fa als països de la Mediterrània. A través de la contrapart libanesa del projecte, Beirut Development Cinema, la Mostra es recolza en els fons europeus del programa Med-Screen, que dóna suport a la producció i difusió de les obres cinematogràfiques dels vuit països àrabs inclosos a la regió MEDA (Algèria, Egipte, Jordània, Líban, Marroc, Síria, els territoris palestins i Tunísia).
Cartells
 
 
 
 
 
Disseny web: Xavier Bachs. Manteniment web: Albert Bonet