Inici
Presentació
Programació
Retrospectiva
d'Abdellatif
Kechiche
Directors/es
VII Mostra
Debats
i cinefòrums
Notícies
Edicions anteriors
Índex
de pel·lícules
Entrades i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Mitjans de comunicació
Contacte

Programació

ZARAFA


Direcció i guió: Rémi Bezançon i Jean-Christophe Lie
País: França Any: 2012
Durada:
78 min
Gènere:
 Animació, aventures Producció: Valérie Schermann i Christophe Jankovic Muntatge: Sophie Reine Música: Laurent Perez del Mar Distribuïdora: Sherlock Films Estrena a França: 8/2/2012 Estrena a Espanya: 19/7/2013

Qualificació per edats:
 Recomanada per a tots els públics i especialment recomanada per a la infància 
DO en català

SINOPSI

Els nens del poblat es reuneixen sota el gran baobab on l’ancià de l’indret els explica la història de la indestructible amistat entre Maki, un nen de 10 anys, i Zarafa, una girafa òrfena que es convertirà en el regal del paixà d’Egipte al rei de França. Hassan, el príncep del desert, haurà de complir la perillosa missió de portar Zarafa fins a França, però Maki està decidit a arriscar la seva vida per tornar la girafa a la seva llar. Durant el llarg viatge que els portarà de Sudan a París, passant per Alexandria, Marsella i els Alps nevats, s’enfrontaran a grans perills. Maki i Zarafa descobriran que mantenint-se units sempre els superaran.

COMENTARI

"Zarafa”, un bonic conte sobre l’amistat entre un nen i una girafa

Zarafa (títol que significa girafa en egipci) és una estupenda pel·lícula que recupera el sabor de l’animació clàssica i l’esperit de les pel·lícules d’aventures de tota la vida. I ressuscita en nosaltres la fascinació per explicar històries, com els contes de Les mil i una nits. De fet podia ser perfectament un d’ells, ja que tracta grans temes com l’amistat, el sacrifici, l’esclavitud, l’amor... i tot envoltat per alguns dels paisatges més bells que hem vist en una pel·lícula d’animació, des de la sabana africana i el desert, fins als desmanegats carrers de París del segle XIX.

Un bell relat d’amistat i aventures basat en l’emocionant i exòtica història real de la primera girafa arribada a França, que entusiasmarà tant infants com adults. Una pel·lícula visualment impactant i amb uns personatges molt atractius. I en la qual es nota la influència de mestres com Hayao Miyazaki (El viatge de Chihiro) i dels francesos Sylvain Chomet (Les Triplettes de Belleville) i Michel Ocelot (Kirikú).

Dirigida per Rémi Bezançon i Jean-Christophe Lies, Zarafa és la pel·lícula d’animació europea més ambiciosa de la història, amb un pressupost de més de 8 milions d’euros i un equip artístic que va superar les 250 persones. I ha estat un autèntic èxit a França amb més d’un milió d’espectadors. A més, s’ha pogut veure en prestigiosos festivals internacionals com la Berlinale, el BAFICI (Festival Internacional de Cinema Independent de Buenos Aires) o el Festival de Cinema Europeu de Sevilla. I ha estat nominada als Premis Annie 2013 a la Millor Direcció i als Premis Cèsar 2013 a la Millor Pel·lícula d’Animació.

Un emocionant viatge

[...] “No facis cas del cap, deixa’t portar pel cor”, és la frase que resumeix el missatge d’aquesta història sobre l’amistat. Un viatge que és un autèntic cant d’amor a la naturalesa i als seus paisatges (com hem dit, alguns dels més bonics vistos en una pel·lícula d’animació).

Una pel·lícula que demostra que, amb talent i mitjans, també es poden fer grans pel·lícules d’animació a Europa. I competir en un mercat que semblen tenir acaparat nord-americans i japonesos. Encara que els francesos han creat grans obres en els últims anys com Benvinguts a Belleville, L’il·lusionista, Kirikú i Un gat a París. Sense oblidar les contribucions espanyoles com Arrugues, Chico & Rita i Las aventures de Tadeo Jones.

Acompanyeu Zarafa, Maki i Hassan en aquest viatge per la naturalesa. No us en penedireu.

Basat en una història real

Aquesta pel·lícula es basa en la història real de Zarafa, la primera girafa que va arribar a França. Va ser enviada pel paixà d’Egipte al rei Carles X; i va arribar a París després d’un llarg viatge durant el qual va ser alimentada amb la llet de tres vaques (a la pel·lícula aquest viatge s’escurça en fer-lo amb globus, una petita llicència narrativa).

La seva arribada a París va ser un autèntic esdeveniment que va convocar més de 600.000 visitants durant els seus primers mesos. I va suscitar una autèntica girafomania. Es venien tot tipus d’articles amb el seu retrat, des de ceràmica, ventalls, tabaqueres, vestits, paper pintat, se li va dedicar una obra de teatre de vodevil, i fins i tot va inspirar un pentinat per a dames. Va ser el primer exemple de marxandatge animal. Sense oblidar que va ser utilitzada com a estendard pels opositors al règim de Carles X. I el 1830, quan ja s’havia perdut l’interès per ella, va servir de pretext a Honoré de Balzac per anunciar la imminent revolució que acabaria amb el monarca a l’exili.

Zarafa va morir el 1845 sense deixar descendència. Els seus òrgans i part del crani es conserven al Museu de París, mentre que el destí de la seva pell és incert, encara que segons la tradició seria la de la girafa dissecada del Museu de la Rochelle, on va poder ser portada en la dècada de 1930.

Jesús Jiménez, http://www.rtve.es
 

 

 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs