Inici
Presentació
Programació
Directors/es
Mostra i educació
Notícies
Edicions anteriors
Índex de pel·lícules
Entrades i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Mitjans de comunicació
Contacte
Inscripció
Presentació
Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya
del 20 al 23 d’octubre de 2011
Presentació de la V Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya
Sembla ahir que celebràvem la primera edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, i ja han passat cinc anys. Al llarg d’aquests anys d’il·lusió, perseverança i compromís la Mostra s’ha fet gran. Gran en complicitats i entusiasmes que ens han permès per primera vegada tenir dues seus: el CineBaix de Sant Feliu de Llobregat, on va néixer i on continuarà, i la Filmoteca de Catalunya a Barcelona, on seguirà creixent. A més, encetem sessions especials de la Mostra a Vic i Igualada, en el marc de la col·laboració amb la Federació Catalana de Cineclubs. Pel que fa a la programació, enguany volem portar a la Mostra els aires de revolta i esperança que omplen carrers i places i que sacsegen sistemes polítics i consciències, de la mà d’Egipte, el país convidat en aquesta cinquena edició.

I en aquest any de retallades econòmiques, en què tot sembla supeditar-se als interessos dels mercats, volem fer una crida en favor del Cinema i de la Cultura en tots els seus aspectes. Perquè en moments com aquests, de grans canvis i sotragades, ens cal més que mai una bona dosi d’imaginació, inspiració i pensament crític, i de projectes i espais que, com aquest, ens permetin conèixer altres experiències i aprendre’n, indagar en les memòries i imaginaris col·lectius, interrogar-nos sobre el passat i el present, per poder projectar els nostres somnis i aspiracions i així fer-nos més lliures.
Egipte,
país convidat de la cinquena edició
Per tercer any consecutiu tenim la secció País Convidat, dedicada en aquesta edició a Egipte. Com l’any passat, no és una elecció casual. El cinema egipci que programem està marcat per les ventades que la pesada primavera va remoure les bases del poder d’aquest país. I que simbolitza les revoltes populars que van recorre diversos països. Mostra les diferents mirades d’una de les revolucions àrabs (junt a la de Tunísia i d’altres) que han traspassat fronteres amb els fets com els de la plaça de Tahrir i que han servit d’exemple en els processos de lluita a l’altra riba del Mediterrani com ara a Grècia i dels anomenats “moviments dels indignats”.

D’Egipte es projectaran sis pel·lícules. Dues són recuperacions de pel·lícules de fa poc, com ara El caos (2007) de Youssef Chahine i Khaled Youssef i Dones del Caire (Ehky ya Scheherazade) (2009) de Yousry Nasrallah (que va passar per les nostres pantalles sense pena ni glòria). Les altres tres són pel·lícules representatives de la situació a Egipte, abans, durant i després dels moviments de protesta que van commocionar el país. Tres més de molt recents com L’il·lusionista (Hawi) (2010) d’Ibrahim el Batout i El Caire 678 (2010) de Mohamed Diab, que s’estrenarà el setembre a Espanya. i Divuit dies (18 Days) (2011), realitzat per un conjunt de deu directors egipcis.I per últim el documental Prohibit (Mammou) (2011) d’Amal Ramsis .
La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani
de Catalunya viatge a la Filmoteca de Catalunya

Enguany arribem a la V edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya. Any rere any, anem consolidant el projecte i en aquesta edició, amb noves seus i col·laboracions. Fidels a la nostra vocació de difusió del cinema àrab a Catalunya, hem ampliat les seus de la Mostra: la Filmoteca de Catalunya s’incorpora a CineBaix, com una nova seu a Barcelona de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya.
... i a les ciutats de Igualada i Vic
amb la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs
I junt a la Filmoteca, i amb la col·laboració de la Federació Catalana de Cineclubs, també es faran projeccions de pel·lícules de la V Mostra a les ciutats de Igualada i Vic. Poder ampliar, sinó l’oferta de pel·lícules degut a la manca de recursos econòmics, si les seus de la Mostra, és per les entitats organitzadores una enorme satisfacció, alhora que ens permet mostra el nostre agraïment a la Filmoteca de la generalitat de Catalunya i a la Federació de Cineclubs de Catalunya per l’esforç per contribuir a la sensibilització que afavoreixi la convivència entre els pobles mediterranis mitjançant la cultura i l’expressió artística.
Obrim una nova secció: "Des de l'altra riba"
Un dels objectius de la Mostra és contribuir a la creació d’un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrab i català. En aquesta edició de la Mostra, a CineBaix, obrim una secció anomenada Des de l'altra riba,  on presentarem les pel·lícules i documentals que tractin sobre el món àrab a la Mediterrània, fetes, en aquest cas, no per realitzadors àrabs, sinó per realitzadors d’aquesta altre riba, europea, del mediterrani. I per aquesta cinquena edició presentarem dos documentals fets a Egipte: un titulat  Vés-te’n - Diari de la plaça Tahrir (Erhal) (2011) i l’altre Eskandereya. Alexandria, un conte d'amor (2010). També un curtmetratge titulat Dones que valen com 100 homes. Tots son realitzacions de Marc Almodóvar, que ens acompanyar en aquesta V Mostra i en presentar les seves pel·lícules, alhora que podrem debatre i comentar  les seves obres despares de les projeccions.
“Dones als països àrabs: un dia de la Mostra dedicat al paper de les dones en la lluita per la llibertat i la dignitat
Les dones àrabs, lluny del clixé occidental, no resten submises davant la injustícia. La seva lenta però constant incorporació al mercat de treball, han proporcionat exemples de lluites amb una fermesa encomiable, enfront els abusos laborals i socials. Aquesta secció pretén ser un homenatge a totes aquestes dones que es van mostrar el camí de la llibertat i la dignitat. Es projectaran Dones de Hezbollah (Líban, 2002) deMaher Abi Samra,  Dones del Caire (Egipte, 2009) de Yousry Nasrallah, el curmetratge  Dones que valen com 100 homes (Catalunya, 2010)  de Marc Almodóvar i El Caire 678 (Egipte, 2010) de Mohamed Diab. Tancarem aquesta sessió amb un debat sobre aquets temes, amb la presència de Hala Alabdalla, directora i productora siriana; Gloria Roig, de Dones x Dones, i Marc Almodóvar, director de Dones que valen com 100 homes.
Homenatge al director sirià Omar Amiralay
Homenatge al director siri Omar Amiralay a càrrec de la directora i productora Hala Alabdalla, amb les projeccions dels documentals There are so many things still to say i A plate of sardines. Omar Amiralay, documentalista i intel.lectual compromès sirià ens va deixar prematurament a principis d’any. L’homenatge a qui tant va contribuir a remoure consciències amb els seus films, i a qui de ben segur li hauria agradat viure aquesta onada de rebel.lió mediterrània, vol també recordar les lluites actuals del poble siri per conquerir la seva llibertat.
I amb la presència de director i directores
de les pel·lícules seleccionades
Comptarem amb la presència d’Amal Ramsis, directora de Prohibido (Mammou), d'Ibrahim el Batout, diirector de El ilusionista (Hawi), de Sherif el Bendary, un dels director de 18 dies. I al homenatge al director siri Omar Amiralay, comptarem amb la presència de la directora i productora Hala Alabdalla. I dins de la secció Des de l’altra riba, contarem amb la presencia del director Marc Almodóvar, director de Vést-tén - Diari de la plaça Tahrir i d'Eskandereya. Alexandria, un conte d'amor . I també comptarem amb la presència de José Sánchez García, antropòleg que ha treballat sobre qüestions identitàries juvenils i urbanes a la ciutat del Caire des de l'any 1999 i que és membre del grup d'investigació GRECS i CIUTADANIES de l'ICA, i amb Victoria Moreno, de Dones x Dones per els debats de despres de les pel·licules.
 
Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya
La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya neix l’any 2006 com un projecte cultural independent amb una clara voluntat d’incidència social i de la mà del treball conjunt de dues entitats, Associació CineBaix i Sodepau, que aporten cadascuna la seva experiència i el seu bagatge per tal de fer possible aquesta iniciativa. I amb el suport de Beirut DC, una associació de professionals del cinema del Líban, organitzadors del prestigiós festival Ayam Beirut Cinema’iya.

L’Associació CineBaix sorgeix de la lluita de la ciutat de Sant Feliu del Llobregat per recuperar els cinemes de dins de la ciutat. Des de fa més de cinc anys un equip de voluntaris fan funcionar el cinema CineBaix, que ha esdevingut un referent de cultura popular i participació social i d’expressió de la diversitat cultural. Actualment forma part de la xarxa Europa Cinemas, i és un cinema de referència del cinema europeu i àrab a Catalunya.

Sodepau és una associació de solidaritat i cooperació que aporta la seva experiència i el seu compromís de més de quinze anys d’existència teixint complicitats i construint ponts entre les societats d’una riba i l’altra del Mediterrani amb una clara vocació de transformació social.

Des de la convicció que el cinema és una eina de coneixement i comprensió del món on vivim, la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya vol ser una contribució a la difusió i promoció del cinema àrab i mediterrani a Catalunya a fi de donar a conèixer una altra mirada, des de dins d’aquestes societats, sobre les seves pròpies problemàtiques i sobre el món actual; una contribució a la creació d’un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrab i català, i una contribució a la sensibilització per afavorir la convivència entre els pobles mediterranis mitjançant la cultura i l’expressió artística tot contribuint a canviar la imatge i els estereotips sobre el món àrab i mediterrani.
Cartells Mostra 2011
 
 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs