Inici
Presentació
Programació
Directors/es
Mostra i educació
Notícies
Activitats
paral·leles
Edicions anteriors
Índex de pel·lícules
Entrades i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Mitjans de comunicació
Contacte
Presentació
IV Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya
a Sant Feliu de Llobregat

del 15 al 19 de desembre de 2010

ALGÈRIA ÉS EL PAÍS CONVIDAT DE LA QUARTA EDICIÓ

Per segon any consecutiu tenim la secció País Convidat, dedicada en aquesta edició a Algèria. No és una elecció casual. El nostre interès per Algèria ha quedat palès en la bona representació que ha tingut el seu cinema en anteriors edicions. El cinema algerià que programem explora en la memòria col·lectiva del seu poble i reflecteix les convulsions a les quals es veu sotmesa la seva població. Són freqüents les obres que aborden  temàtiques com la lluita anticolonial, el llast de la corrupció, el paper de les dones, el drama de la migració clandestina, la reislamització de grups importants de població... Així, és un cinema que documenta els canvis socials i de mentalitat que es produeixen a la societat algeriana. Un tema capital plana sobre films de diversos autors: el trauma de la guerra civil que va desfermar el cop d’estat militar de 1992, la qual va ocasionar en aquell decenni més de dos-cents mil morts i al voltant de divuit mil desapareguts, així com la necessitat d’esbrinar la veritat de molts fets que encara avui romanen confusos.

És precisament la qüestió dels desapareguts, per mà de grups islamistes o de les forces de seguretat estatals i paramilitars, una de les més punyents i amb més incògnites. És també un punt de trobada, de vivències i memòries compartides, amb totes aquelles societats que, com la nostra, han viscut problemàtiques semblants en el passat i encara lluiten per restituir la veritat històrica i la dignitat de les víctimes.

Enguany arribem a la IV edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya.
Any rere any, anem consolidant el projecte amb nous acords i col·laboracions.
Fidels a la nostra vocació de difusió del cinema àrab a Catalunya,
hem posat la primera pedra de la futura cinemateca i un film que va participar a la
II edició d’aquesta Mostra es difon entre els cineclubs de Catalunya.
La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya
projectarà del 15 al 19 de desembre una selecció de nou pel·lícules,
entre llargmetratges de ficció i documentals,
procedents d’Algèria, Líban, Marroc, Tunísia i Palestina,
i amb la possibilitat de conversar directament amb alguns dels seus cineastes més destacats.
 

Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya neix l’any 2006 com un projecte cultural independent amb una clara voluntat d’incidència social i de la mà del treball conjunt de dues entitats, Associació CineBaix i Sodepau, que aporten cadascuna la seva experiència i el seu bagatge per tal de fer possible aquesta iniciativa. I amb el suport de Beirut DC, una associació de professionals del cinema del Líban, organitzadors del prestigiós festival Ayam Beirut Cinema’iya.

L’Associació CineBaix sorgeix de la lluita de la ciutat de Sant Feliu del Llobregat per recuperar els cinemes de dins de la ciutat. Des de fa més de cinc anys un equip de voluntaris fan funcionar el cinema CineBaix, que ha esdevingut un referent de cultura popular i participació social i d’expressió de la diversitat cultural. Actualment forma part de la xarxa Europa Cinemas, i és un cinema de referència del cinema europeu i àrab a Catalunya.

Sodepau és una associació de solidaritat i cooperació que aporta la seva experiència i el seu compromís de més de quinze anys d’existència teixint complicitats i construint ponts entre les societats d’una riba i l’altra del Mediterrani amb una clara vocació de transformació social.

Des de la convicció que el cinema és una eina de coneixement i comprensió del món on vivim, la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya vol ser una contribució a la difusió i promoció del cinema àrab i mediterrani a Catalunya a fi de donar a conèixer una altra mirada, des de dins d’aquestes societats, sobre les seves pròpies problemàtiques i sobre el món actual; una contribució a la creació d’un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrab i català, i una contribució a la sensibilització per afavorir la convivència entre els pobles mediterranis mitjançant la cultura i l’expressió artística tot contribuint a canviar la imatge i els estereotips sobre el món àrab i mediterrani.

Cartells Mostra 2010
 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs