Inici
Presentació
Programació
Directors/es
Mostra i educació
Notícies
Edicions anteriors
Índex de pel·lícules
Entrades i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Mitjans de comunicació
Contacte
Inscripció

Programació
      → Totes les pel·lícules es projectaran subtitulades en català o castellà.
      →Hi haurà traducció consecutiva de les presentacions i debats de cada jornada.
Programació completa Totes les pel·lícules

HARRAGAS

Nacionalitat, any: França / Algèria, 2009. Director I guió: Merzak Allouache Producció: Marc Fontanel Imatge Sylvie Gadmer
Fotografia: Philippe Guildbert Música: David Hadjadj So: Mourad Louanchi et Julien Bourdeau Intèrprets: Lamia Boussekine, Nabil Asli, Samir El Hakim Produït per: Librisfilms (França) i Baya Films (Algèria) Duració: 103 min. Idiomes: VO àrab amb subtítols en castellà.

SINOPSI

Harragas (paraula d'origen àrab per designar a aquells que cremen els seus papers abans de sortir del seu país per no deixar rastre),dirigida per Merzak Allouache, reflecteix el drama de la immigració i dels que arrisquen les seves vides creuant en patera des de les costes magrebines cap a les espanyoles, porta d'entrada del cobejat Eldorado Europeu. Protagonitzada per Nabil Asli, va guanyar la Palmera de oro al Festival de València el 2009.
CRÍTICA
El cineasta algerià, copejat pel fenomen que està sagnant el seu país on els joves ja no aguanten el dia a dia, ha optat per dedicar-los una pel·lícula. Lluny dels documentals que tracten el tema a Algèria des de fa algun temps, tals com “Harguine Harguine” de Meriem Achour-Bouaakaz, 2007, el conegut autor de “Omar Gatlato”, 1976, “Bab El-Oued City”, 1993, “L'autre monde” (L'Altre Món), 2001, tracta el tema de l'embarco de clandestins mitjançant un mesurat relat. “Harragas és una ficció on l'única ambició és mostrar la situació d'un grup de joves desesperats que decideixen llançar-se en aquesta perillosa travessia”, cita el director. La ficció acuradament preparada per Merzak Allouache es recolza en les seves investigacions. “El 99% del que diuen els personatges són frases que he escoltat abans”, assenyala el realitzador. Per accentuar el realisme, sobretot palpable al principi, la seva càmera es passeja per Mostaganem on comença l'acció.

Michel Amarger (Afrimages / RFI / Médias France).
BIOGRAFIA / FILMOGRAFIA DEL DIRECTOR
Merzak Allouache va néixer el 6 d'octubre de 1944 a Alger. Va seguir estudis cinematogràfics a la secció de realització de l'Institut Nacional Cinematogràfic d'Alger el 1964 on realitza Croisement (Encreuament). Després de Le Voleur (El Lladre), el seu primer curtmetratge, completa la seva formació amb pràctiques a l’ IDHEC en 1967 i a la ORTF el 1968. Treballa així mateix com a ajudant de realització en algunes pel·lícules. Merzak Allouache va filmar documentals, emissions humorístiques per a la televisió algeriana i diversos llargmetratges de ficció com Omar Gatlato presentat a la Setmana de la Crítica el 1977, Bab El-Oued City presentat a la secció Un Certain Regard del Festival de Cannes en 1994, i la comèdia Salut cousin! (Hola cosí) seleccionat a la Quinzena dels Realitzadors. Després d'un documental per al canal Art (“Vie et mort des journalistes algériens”, Vida i mort dels periodistes algerians) i diversos telefilms, el realitzador torna al cinema el 2001 amb L’Autre monde (L'Altre món). L'any següent, empeny al seu amic Gad Elmaleh a portar a la gran pantalla un dels personatges del seu “one-man-show”, el travesti romàntic Chouchou. Normal! escrita el 1995 és la seva primera peça.
IMATGES
CONTACTES
 
 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs