Inici
Presentació
Programació
Directors/es
Mostra i educació
Notícies
Edicions anteriors
Índex de pel·lícules
Entrades i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Mitjans de comunicació
Contacte
Inscripció

Programació
      → Totes les pel·lícules es projectaran subtitulades en català o castellà.
      →Hi haurà traducció consecutiva de les presentacions i debats de cada jornada.
Programació completa Totes les pel·lícules

FRANTZ FANON. MEMÒRIA D’ASIL (Frantz Fanon. Memoire d’asile)
Article sobre Frantz Fanon
Fitxa tècnica
Nacionalitat, any: Algèria, 2002. Director i producció: Abdenour Zahzah, Bachir Ridouh. Realitzador: Bachir Ridouh, Abdenour Zahzah Gènere: Documental Imatge: Miguel Vasiliskis, Bachir Sellami Música: Sid-Ahmed Debonno, Reda Thabti So: Farid Kortbi. Carole Sainsard. Edició: Abdenour Zahzah, Redouane Guetas Scenario: Abdenour Zahzah Bachir Ridouh. Guió: Abdenour Zahzah. Distribució: Mille et Une Producciones Produït per: Anwar cinéma Duració: 52 min. Idiomes: VO àrab amb subtítols en castellà.
SINOPSI

Frantz Fanon. Memoire d’asileés un retrat del psiquiatra i teòric revolucionari Frantz Fanon, nascut el 1925 a Martinica, resistent al petainisme colonial, escriptor i posteriorment ambaixador de la República Algeriana a l'Àfrica Negra. Personatge emblemàtic dels anys 60 i 70, denunciant amb passió el racisme i el colonialisme. Va ser admirat pels Black Panthers, els joves revolucionaris del Tercer Món i d'Europa. Els seus textos sobre la descolonització han servit com a inspiració als moviments d'independència durant més de quatre dècades (Jean-Paul Sartre ho ha reconegut com la veu del Tercer Món). El seu treball als hospitals psiquiàtrics va ser predecessor de les teories de Michel Foucault. Aquesta pel·lícula reconstitueix la vida de Fanon, examinant les seves teories de la identitat i de la raça, així com la seva participació en la lluita anticolonial i antiracista.
CRÍTICA
El film de Abdenour Zahzah, compta amb enginyosa subtilesa el treball de tractament dels malalts i la seva relació amb l'equip mèdic… Els testimoni hospitalaris, confusos fins i tot en la seva concepció de psiquiatria, tracen el retrat d'un home apassionat per la seva professió, un gran humanista… Les paraules de François Maspero, que va ser el seu editor, permeten llançar un pertinent raig de llum per comprendre el recorregut de Frantz Fanon.

L’Humanité (desembre de 2005)
BIOGRAFIA / FILMOGRAFIA DELS DIRECTORS

Abdenour Zahzah va néixer el 1973 a Blida (Algèria). Després dels seus estudis superiors en audiovisuals, dirigeix la filmoteca de Blida entre 1998 i 2003. La seva primera pel·lícula documental, Frantz Fanon: memòria d'un asil, va ser rodada a l'hospital psiquiàtric de Blida, a l'entorn de Frantz Fanon. Entre 2003 i 2006, efectua llargs viatges a França d'on porta records en forma de pel·lícules, tals com Le Non-Faire (El No fer) que té per tema l'art marginal d'un suburbi de Paris (banlieu). Maurice Pons, escriptor de l’estrany, que va resultar ser una singular trobada amb un escriptor a Moulin d’Ande. Actualment, prepara el rodatge d'un curtmetratge de ficció, Le marionnettiste (El titellaire) que explica la dificultat de ser artista en un país hostil a la
creació artística.

Bachir Ridouh va néixer el 1942 a Alger. Professor de psiquiatria, mèdic forense, criminòleg, escriptor, és actualment responsable del servei de psiquiatria forense a la CHU Frantz Fanon de Blida. “Amb Ridouh, hem treballat a partir d'arxius de l'hospital que gairebé van desaparèixer, en particular els registres d'entrada de l'Hospital Psiquiàtric, el seguiment dels pacients i les notes clíniques de Fanon. El testimoni de François Maspero ens ensenya que el Che Guevara va llegir tres vegades a Fanon després de la seva mort i que va donar a conèixer el seu pensament a Sud-Amèrica”, va dir Abdenour Zahzah.

IMATGES
 
CONTACTES
 

 

 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs