Inici
Presentació
de la Mostra
Directors/res
amb pel·lícules
a la Mostra
Personalitats
invitades
Notícies
Entrades
i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Contacte

Programació

XINGU. LA MISIÓN AL AMAZONAS

Direcció:  Cao Hamburguer
País: Brasil Any: 2012 Durada: 102 min Gènere: Biopic, drama Intèrprets: João Miguel (Claudio Villas Boas), Felipe Camargo (Orlando Villas Boas), Caio Blat (Leonardo Villas Boas), Maiarim Kaiabi, María Flor, Awakari Tuma Kaiabi, Tapaié Waurá Guió: Cao Hamburger, Elana Soarez i Anna Muylaert Producció: Andrea Barata Ribeiro, Bel Berlinck i Fernando Meirelles Música: Beto Villares Fotografia: Adriano Goldman Muntatge: Gustavo Giani Direcció artística: Cassio Amarante Vestuari: Verônica Julian Estrena al Brasil: 6/4/2012 Estrena a Espanya: 21/2/2014

Qualificació per edats:
Apta per a tots els públics
VO SUBT en castellà

SINOPSI

La pel·lícula recupera un moment oblidat i dramàtic de la història brasilera que encara avui té plena vigència i actualitat. És la història dels germans Villas-Bôas i la seva primera expedició als anys 40, a peu i en canoa, per l’Amazones, on van conèixer de prop els poblats natius. L’aventura durà més de 10 anys i s’hi van trobar persones increïbles, així com paisatges i escenaris naturals meravellosos.

http://cinema.e-noticies.cat
CRÍTICA
Plantejada com l’expeditiva crònica del paper jugat pels germans Villas-Bôas en l’exploració de les terres salvatges del centre del Brasil en la dècada dels 40, Xingu funciona com un biopic que navega entre dues aigües. D’una banda, trobem l’acadèmica hagiografia dels germans, presentada sota el paraigua temàtic del xoc entre la civilització i el món salvatge: la utopia de la trobada harmònica que va revelant a poc a poc la violència que desencadena tota ocupació. Un vessant narratiu que porta a la memòria fites del mainstream d’autor de finals del segle XX com La Selva Esmeralda (John Boorman, 1985), La Misión (Roland Jofé, 1986) o Bailando con lobos (Kevin Costner, 1990).


L’altra cara de Xingu, la més interessant, és la que, en la segona meitat del film, posa en escena la creixent llosa moral que tenalla el personatge de Claudio (interpretat per un notable João Miguel), que en prendre plena consciència, a través dels seus baixos instints, de la seva condició de malaltia i antídot per als indígenes, viurà un versemblant i dolorós martiri interior. La pel·lícula no acaba d’assumir per complet la pulsió autodestructiva de Claudio, però la representació del seu turment injecta vida a un film que podria haver-se quedat en l’epidermis del relat històric.

Manuel Yáñez Murillo, http://www.fotogramas.es

EL DIRECTOR - BIOFILMOGRAFIA RESUMIDA

Cao Hamburger, conegut en la gran pantalla amb pel·lícules com L'any que els meus pares es van anar de vacances, o en TV amb Castelo Rá- Tim-Bum, un dels programes infantils més celebrats de Brasil, i Sons of Carnival, la serie de renom produïda per O2 i exhibida en la HBO, Cao Hamburger és un director de cinema dedicat a les persepctivas humanes. Altres pel·lícules destacades en la seva filmografia són Castelo “Rá-Tim-Bum, o Film” i el documental “Flávio Império in Estafi”. Xingu, la llegenda a l'Amazones, ha fet viatjar al director Cao Hamburger, nascut en São Paulo, de tornada al Festival Internacional de Cinema de Berlin, un esdeveniment que ja li havia donat una càlid acollida en 2007 amb el film L'any que els meus pares es van anar de vacances. Xingu va estar, aquesta vegada, en la secció Panorama. En la pel·lícula, Cao deixa els paisatges urbans explorats en films anteriors i viatja als llocs més remots de Brasil per rodar els elements més impactants. El resultat és una pel·lícula que barreja gèneres i posa sobre la taula problemes fonamentals del passat i present de Brasil, dialogant amb un espectador ansiós per saber més sobre les pioneres aventures dels germans Viles-Boes.

PREMIS I FESTIVALS

  • Festival de Berlin 2012. Secció Panorama
  • Festival de Sant Sebastià 2012. Secció Zabaltegi Especials
  • Festival do Rio 2012
  • Tribeca Film Festival a New York 2012
  • Amazones Film Festival
  • Hollywood Evolution International Film Festival. Premi Millor pel·lícula 2013
  • EIFF Festival de Palma de Mallorca, novembre de 2013. Premi millor actor

IMATGES

 

 

 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs