Inici
Presentació
de la Mostra
Directors/res
amb pel·lícules
a la Mostra
Personalitats
invitades
Notícies
Entrades
i abonaments
Organització
Com arribar-hi
Contacte

Programació

MEMORIAS DEL SUBDESARROLLO

Director: Tomás Gutiérrez Alea
País: Cuba Any: 1968 Durada: 97 min Gènere: Drama Intèrprets: Sergio Corrieri, Daysi Granados, Eslinda Núñez, Beatriz Ponchova, Gilda Hernández, René de la Cruz Guió: Tomás Gutiérrez Alea en colaboració amb Edmundo Desnoes Fotografia: Ramón F. Suárez Muntatge: Nelson Rodríguez Música: Leo Brouwer So: Eugenio Vesa, Germinal Hernández, Carlos Fernández Estrena a Cuba: 19/8/1968

Qualificació per edats: Apta per a tots els públics
VO en castellà

SINOPSI

L’Havana, any 1961. Sergio (Sergio Corrieri), un acomodat rendista burgès que es dedica a escriure en el seu temps lliure, veu com la seva família i la seva exdona abandonen Cuba per marxar cap als Estats Units. Ell, a diferència d’altres amics, com Pablo (Omar Valdés), es resisteix a marxar cap a Miami. Als carrers de la capital cubana Sergio coneix Elena (Daisy Granados), amb qui té un affaire sexual que acabarà tenint conseqüències poc agradables.

http://www.alohacriticon.com

CRÍTICA

Memorias del subdesarrollo és un dels títols més importants de Tomás Gutiérrez Alea, director i guionista cubà que aquesta vegada adapta una novel·la d’Edmundo Desnoes per situar-nos en els primers anys del mandat de Fidel Castro, des de la perspectiva d’un burgès en decadència que comprova amb lament el conformisme i subdesenvolupament cultural del seu context social.

Alea ens absenta d’escenaris i protagonismes representatius, i ens trasllada, sense perdre el comentari sociopolític, a un home del carrer, un burgès amb aires d’intel·lectual, que veu com el seu món trontolla malgrat voler prorrogar-lo (mai se sap com es desenvoluparà en un començament i quines millores oferirà un sistema que comença i que se suposa assentat en un ordre social just), en un escenari poc propici per a això, amb xocs de classes i ideals que més enllà del joc sexual accentuen encara més el sentiment alienador.

El film, de tintura macilenta, elegant i poètica, amb una gran fotografia en blanc i negre de Ramón F. Suárez, és un docudrama bastant pretensiós però molt suggestiu amb una brillant i impactant exposició narrativa, molt deutora de la nouvelle vague francesa en composició de plànols, llum, so…, la qual transmet amb estil, modernitat i creativitat les vivències sentimentals i reflexions existencials del seu protagonista principal, seguint-lo amb la càmera a l’espatlla, emprant plànols subjectius i congelats, noticiaris, flashbacks i utilitzant de manera excel·lent el so extradiegètic.

Gran actuació del seu protagonista, Sergio Corrieri, que dota el seu personatge de diferents matisos que enriqueixen en tons aquesta interessant història de reclusió personal i desubicació intel·lectual.

http://www.alohacriticon.com

EL DIRECTOR - BIOFILMOGRAFIA RESUMIDA

Tomás Gutiérrez Alea (l'Havana, 11 de desembre de 1928 – 16 d'abril de 1996), dit Titón, va ser un influent cineasta cubà. Va escriure i va dirigir més de 20 llargmetratges, documentals i curts, coneguts per la seva influència en la Cuba postrevolucionària i el seu delicat equilibri entre la dedicació a la revolució i la crítica sobre la situació social, econòmica i política del país.

PREMIS I FESTIVALS

La pel·lícula va obtenir diversos premis en festivals internacionals. Va ser triada en el lloc 144 entre els millors films de la història per l'Institut Britànic de Cinema en 2012 i el seu director va ocupar el lloc 174 entre els millors directors de cinema.

En la primera enquesta mundial sobre els 100 millors títols del cinema iberoamericà, realitzada al febrer de 2009 entre els lectors del portal d'informació cinematogràfica Noticine.com, es va triar a la pel·lícula cubana Memorias del subdesarrollo com la cinta de cinema llatina més destacada de la història.

IMATGES

 

 

 
Disseny i manteniment web: Xavier Bachs