THE QUEEN AND I


Direcció: Nahid Persson Sarvestani Guió: Nahid Persson Sarvestani, Zinat S. Lloyd Producció: RealReel Doc AB Producció exectiva: Nahid Persson Sarvestani Muntatge: Zinat S. Lloyd So: Bjorn Schaller Nacionalitat: Suecia (2008) Duració: 90 minuts Gènere: Social, Primera persona, Polític, Memòria històrica

VO en anglès, persa i suec subtitulada en català

Edat_
SINOPSI

Després de 30 anys a l’exili per haver participat en la Revolució Islàmica per enderrocar el règim monàrquic del Xa de l’Iran, la cineasta iranianosueca Nahid Persson Sarvestani torna al seu país d'origen i s’enfronta al repte de fer una nova pel·lícula centrada en Farah Diba, la viuda del Xa.

L’exreina rep a la Nahid en la seva vida però aviat descobreix el paper que va tenir la cineasta en la Revolució i comença a sospitar sobre les seves intencions. La gravació s'atura, però després de pocs mesos, la Nahid torna a guanyar-se la confiança de la reina. La cineasta haurà de confrontar la Farah Diba amb els defectes del règim del seu marit, sense posar en perill la pel·lícula.

En el procés de gravar l'antagonista del seu passat revolucionari, Nahid i la reina emprenen un viatge imprevisible a través del qual dues dones a l'exili descobreixen que tenen més en comú del que mai no haurien arribat a imaginar.
EL DIRECTOR

Nascuda a Shiraz, Iran, Nahid Persson Sarvestani va rebre asil polític a Suècia després de la revolució de 1979 a l'Iran.

Les pel·lícules sociopolítiques de Persson han guanyat més de 25 premis, incloent un Emmy internacional per Prostitution Behind the Veil. El 2006, després de l'estrena de la pel·lícula esmentada, Persson va ser arrestada a l'Iran per la seva crítica representació de la dona sota el règim de la República Islàmica. Sota arrest domiciliari, va treballar secretament en la seva pel·lícula Four Wives – One Man, crítica de la poligàmia.

L'estrena de The Queen and I, que és el resultat de dos anys de treball, coincideix amb el 30 aniversari de la Revolució Islàmica.

PREMIS I FESTIVALS

  • Premi millor pel·lícula, Vera Film Festival, Finlàndia, 2009
  • Premi Itàlia. Competició Internacional per Ràdio, Televisió i Web, Itàlia, 2009
  • Sundance Film Festival, EUA, 2009
  • IDFA (Festival Internacional de Cinema Documental d’Amsterdam), Països Baixos, 2009
  • Los Angeles Film Festival, EUA, 2009

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: