SED DE MAL

Títol original_Touch of Evil  Direcció_Orson Welles  Any_1958  País_EUA  Durada_93 min  Gènere_thriller  Intèrprets_Orson Welles, Charlton Heston, Janet Leigh, Akim Tamiroff, Joseph Calleia, Marlene Dietrich, Mercedes McCambridge, Joanna Moore, Joseph Cotten, Dennis Weaver  Guió_Orson Welles; basat en la novel·la de Whit Masterson  Producció_Albert Zugsmith  Fotografia_Russell Metty  Música_Henry Mancini 
Edat_+13 

SINOPSI

En un poble mexicà fronterer amb els Estats Units el policia Mike Vargas acaba de contraure matrimoni amb la nord-americana Susan. Quan estan a punt d'iniciar la seva lluna de mel es produeix un greu atemptat ocasionat per una explosió. Aquest fet provoca que Vargas s'uneixi a la investigació del cas amb Hank Quinlan, un detectiu amb antecedents de corrupció i mètodes policials mancats d’integritat.

CRÍTICA 

Intriga criminal establerta a la frontera entre Mèxic i els Estats Units que serveix al gran Orson Welles per oferir-nos una aguda penetració psicològica d'un policia amargat per la pèrdua de la seva dona, que en les seves investigacions darrere de l’aclariment dels delictes no estalviarà cap mètode probatori, sigui legal o il·legal. Interpretat magistralment per Orson Welles, aquest personatge xoca amb la indestructible honradesa i netedat de mètodes d'un policia mexicà caracteritzat per Charlton Heston.  

Aquesta premissa bàsica de confrontació entre procediments, amb miraments foscos a la justícia i la metodologia policial, és el ciment temàtic d'una de les millors pel·lícules de la història del cinema. Només el cèlebre primer pla seqüència amb el qual dóna inici la narració, ornamentat pels acords de la màgica composició de Henry Mancini, val per tota la filmografia completa de molts directors. 

Guió esplèndid del mateix Welles, basat en la novel·la Badge of evil de Whit Masterson, impressionant planter d'actors amb petites intervencions de Marlene Dietrich o Dennis Weaver i atmosfèrica fotografia de Russell Metty per a una trama desenvolupada per l'al·lucinògena i barroca narració del geni, en la qual trobem els seus valents enquadraments que serveixen per accentuar les característiques de personatges i situacions, la seva clàssica ocupació del gran angular, les reminiscències de l'expressionisme alemany en el seu persistent contrast entre llums i ombres que enrareixen un ambient significat per la putrefacció moral, una extraordinària utilització de la posada en escena i uns impressionants i gens gratuïts moviments de càmera que fan d'aquesta pel·lícula una experiència gairebé mística en la comunió amb l'entramat tècnic de la cinematografia. 

Qualsevol presumpta innovació actual en el plantejament narratiu i estilístic es converteix d'immediat en una antigalla en comparació de la modernitat que destil·la aquesta gemma de l'any 1958. Sed de mal, un títol imprescindible per a qualsevol amant del setè art.

alohacriticon.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: