N
CINEMA DOCUMENTAT
PRESENTACIÓ
2018
Lesa humanitat + El franquisme que no marxa
GENER
12 d’octubre. Cultura de l’Odi i Legítima Autodefensa + Desmuntant Societat Civil Catalana
MARÇ
   
Grecia en el aire: un llibre i una pel·lícula
MAIG

PRESENTACIÓ

“Eren anys molt fervents just després de la guerra: el cinema italià revolucionava amb el neorealisme la manera de fer cinema afirmant una necessitat de veritat
que corresponia a una exigència moral abans que estètica."

"No era cinema documental, sinó més aviat escrupolosament documentat
amb la finalitat de restituir la veritat i fer ressorgir emocions.
"


Francesco Rossi
Parlament fet a la recepció del Lleó d'Or al conjunt de la seva carrera
en el 69è Festival de Cinema de Venècia (2012).
[Parlament complet]

   

Per què un cicle de cinema documentat a CineBaix?

Cinema documentat vol ser una proposta que proporcioni els elements suficients per reflexionar sobre la nostra realitat social i política. Donar a conèixer pel·lícules (documentals, ficció, curtmetratges, etc.) acompanyades de llibres, informes o articles, i amb la presència de directors, escriptors, periodistes, etc. Sempre amb la intenció de proporcionar diverses mirades a un tema o conflicte actual.

Un cop al mes, us proposem trobar-nos a CineBaix per debatre temes d'actualitat de la situació social, política, econòmica i cultural de Catalunya i Espanya.

Aquesta proposta recull la tradició de cinema social o cinema polític que al llarg de la història i amb una abundant filmografia, presenta una visió de fets històrics i conflictes socials amb la política com a eix central. També la tradició dels cinefòrums i dels cineclubs, que treballen perquè el cinema independent, d’autor i de qualitat, representi una opció més d’oci creatiu valorat com un bé cultural.

Amb la proposta de cinema documentat volem ampliar la nostra concepció de cinema de proximitat. Volem aproximar-nos als conflictes i lluites de la nostra societat. Alhora neix com un complement de l'ampliació de La Mostra de CineBaix en diferents cicles al llarg de l'any, i també per substituir El Documental del Mes, que no tindrà continuïtat en la nostra programació.

Per què ajuntem cinema, llibres, informes, etc.?

En base a una concepció del cinema com un mitjà de comunicació i educatiu, facilitar que després de sortir de la sala, una vegada acabada la sessió, puguem seguir ampliant i reflexionant sobre el tema mitjançant les recomanacions de materials fets o de les propostes presentades en l'apartat de Cinema documentat del web de CineBaix.

També en base a una concepció del cinema com una eina per donar suport a un canvi social que fomenti la tolerància, el respecte, la cohesió social i la convivència, així com la lluita contra les desigualtats i la pobresa, i com a compromís amb les propostes de resolució dels conflictes que ens envolten dins una cultura de la pau.

Comencem aquest cicle el dissabte 20 de gener de 2018 a les 19.15 hores amb la projecció de Lesa humanitat, una pel·lícula d'Héctor Fáver, i un llibre, El franquisme que no marxa, de Lluc Salellas.



MAIG 2018
CINEMA DOCUMENTAT:
Una pel·lícula i un llibre
DISSABTE 5 DE MAIG a les 19.15 hores
Pedro Olalla
, autor del libro “Grecia en el aire” (Acantilado, 2015)
estrena a CINEMA DOCUMENTAT de CINEBAIX
la seva recent adaptació audiovisual de la seva obra, filmada i presentada per ell mateix.
CINEMA - ESTRENA

Grecia en el aire - (2018) - 113 min.Una pel·lícula de Pedro Olalla.
sobre les herencies i els desafiaments de l'antiga democracia ateniense vistes des de l'Atenas actual.

Vivim realment en una democràcia? Hi ha democràcia allà on les veritables decisions es prenen cada dia més lluny dels ciutadans?. Una pel·lícula que ens porta per la ciutat d'Atenes -antiga i moderna alhora- per ajudar-nos a reflexionar sobre la democràcia des del lloc que va ser un dia el seu bressol i que avui sembla haver estat elegit per erigir la seva tomba. Una pel·lícula que reivindica al ciutadà combinant en una sola veu història, arqueologia, literatura, pensament i activisme polític. Una pel·lícula per explicar la democràcia des de Grècia fent-nos conscients que redefinir i conquistar-és un dels grans desafiaments del nostre temps
LLIBRE
Grecia en el aire .
Herencias y desafíos de la antigua democracia ateniense vistos desde la Atenas actual

Pedro Olalla- Ediciones Acantilado, Barcelona, 2015, 192 pp.

Hel·lenista, escriptor, cineasta. Les seves obres literàries i audiovisuals -que exploren i donen a conèixer la cultura grega combinant elements literaris, plàstics i científics mitjançant un llenguatge marcadament personal- han guanyat l'estima d'un públic exigent i de prestigioses institucions com l'Acadèmia d'Atenes, la Fundació Onassis o la Universitat de Harvard. Pel conjunt de la seva obra i per la seva tasca en la promoció de la cultura grega, ha rebut, entre altres importants reconeixements, el títol d'Ambaixador de l'Hel·lenisme.

 
MARÇ 2018
CINEMA DOCUMENTAT:
Una pel·lícula i un llibre
DISSABTE 3 a les 19.45 hores
CINEMA
12 d’octubre. Cultura de l’Odi i Legítima Autodefensa

Una pel·lícula
de
Metromunster
. El 12 d’octubre es celebra la Diada Nacional de l’Estat espanyol. Aquest dia es commemora la descoberta i colonització del continent americà que va significar el genocidi dels pobles originaris. En aquesta diada és fa més evident que cap altre dia que l’espanyolisme és una ideologia que empara el racisme i la cultura de l’odi. Les celebracions espanyolistes, ja siguin partits de la selecció estatal o diades com la del 12 d’octubre, serveixen perquè racistes, nostàlgics del franquisme i ultradretans de tot tipus surtin al carrer a propugnar el seu discurs de l’odi i la violència. El documental, entoma el repte de reflexionar sobre la legitimitat de l’acció directa per fer front al feixisme. Quatre anys després dels fets, les sis encausades s’afronten a 17 anys de presó tot i la nul·la gravetat de les lesions denunciades. La fiscalia de delictes d’odi aplica a les antifeixistes l’agreujant de delicte d’odi, pensat per protegir col·lectius vulnerables, convertint un grup de feixistes violents en un col·lectiu mereixedor de protecció.
LLIBRE
Desmuntant Societat Civil Catalana
Jordi Borràs - Edicions Saldonar, Barcelona, 2017, 224 pp.
Societat Civil Catalana neix el 2014 per fer de contrapès a les accions de les entitats sobiranistes i dificultar el procés cap a la independència del país. El periodista i fotògraf Jordi Borràs, membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i relator implacable del món més radical de la ultradreta, travessa en el llibre d’investigació periodística Desmuntant Societat Civil Catalana els murs de l’opacitat de l’associació espanyolista, i posa davant de l’opinió pública la seva història sorprenent, les connexions no casuals i el currículum no sempre públic dels seus dirigents. Un relat documentat, rigorós i valent per no perdre de vista els antecedents de Societat Civil Catalana; per saber com es va gestar, quina estructura té i qui són els socis fundadors; per posar al descobert l’entramat associatiu que la impulsa; per deixar en evidència les connexions amb l’extrema dreta, ja des de l’origen; per posar el focus sobre el seu finançament, i, finalment, per fer un recorregut atent pel seu erràtic full de ruta.
CINEMA EUROPEU

En la sombra

Una pel·lícula de Fatih Akin

  • Globus d'Or 2018, a la millor pelicula extranjera
  • Festival de Cannes 2017: premi a Millor actriu a Diane Kruger
  • Critics Choice Awards 2017: Millor pel·lícula de parla no anglesa
  • Satellite Awards 2017: Nominada a mejor película habla no ingles y actriz (Kruger)


 
GENER 2018
CINEMA DOCUMENTAT:
Una pel·lícula i un llibre
DISSABTE 20 de gener a les 19.15 hores
CINEMA

Lesa humanitat. Una pel·lícula de Héctor Fáver

Donar veu i visibilitat a les víctimes del Franquisme, recollir els seus testimonis, acabar amb la indiferència de bona part de la societat i restituir el seu dret a la memòria i a la justícia són els objectius del projecte de documental LESA HUMANITAT, un documental sense ànim de lucre sobre memòria històrica i justícia universal.

Què passa quan els drets humans es violen de manera continuada i sistemàticament?. I si a més aquests delictes de genocidi han tingut lloc en un passat recent?. I si a més existeixen lleis emmarcades dins un marc democràtic que emparen la impunitat i exoneren als genocides?. La jurisdicció universal pot conformar una gran motivació que pugui accionar i impulsar resolucions judicials que vetllin per la reparació de les víctimes que han patit la indefensió i als quals se’ls ha coartat la seva llibertat com a ésser humà.

LLIBRE
El franquisme que no marxa
Lluc Salellas i Vilar - Edicions Saldonar, Barcelona, 2015, 126 pp.

El llibre (...) es dedica a fer un seguiment d’una bona mostra de ministres i alts càrrecs franquistes, i com aquests han continuat ocupant espais estratègics dins l’organigrama del poder real espanyol. Això vol dir una arrelada praxi de portes giratòries en què els antics monopolis privatitzats (especialment a l’era Aznar), els consells d’administració dels principals contractistes, i les vaques sagrades de l’empresariat representen un contínuum on dictadura i democràcia es diferencien per matisos i estètica, i on les continuïtats s’imposen als canvis. Els cognoms, les nissagues franquistes, tant a escala global com local, esdevenen clara mostra que el poders fàctics, l’Espanya profunda, mantenen el seu control des d’unes dues mil famílies. O, per expressar-ho en altres termes, tot parafrassejant von Clausewicz, la democràcia anomenada com a constitucional és la continuïtat del franquisme per altres mitjans. (Ressenya publicada al Setmanari La Directa)
   
   

“Eren anys molt fervents just després de la guerra: el cinema italià revolucionava amb el neorealisme la manera de fer cinema afirmant una necessitat de veritat
que corresponia a una exigència moral abans que estètica."

"No era cinema documental, sinó més aviat escrupolosament documentat
amb la finalitat de restituir la veritat i fer ressorgir emocions.
"


Francesco Rossi
Parlament fet a la recepció del Lleó d'Or al conjunt de la seva carrera
en el 69è Festival de Cinema de Venècia (2012).
[Parlament complet]

   

Per què un cicle de cinema documentat a CineBaix?

Cinema documentat vol ser una proposta que proporcioni els elements suficients per reflexionar sobre la nostra realitat social i política. Donar a conèixer pel·lícules (documentals, ficció, curtmetratges, etc.) acompanyades de llibres, informes o articles, i amb la presència de directors, escriptors, periodistes, etc. Sempre amb la intenció de proporcionar diverses mirades a un tema o conflicte actual.

Un cop al mes, us proposem trobar-nos a CineBaix per debatre temes d'actualitat de la situació social, política, econòmica i cultural de Catalunya i Espanya.

Aquesta proposta recull la tradició de cinema social o cinema polític que al llarg de la història i amb una abundant filmografia, presenta una visió de fets històrics i conflictes socials amb la política com a eix central. També la tradició dels cinefòrums i dels cineclubs, que treballen perquè el cinema independent, d’autor i de qualitat, representi una opció més d’oci creatiu valorat com un bé cultural.

Amb la proposta de cinema documentat volem ampliar la nostra concepció de cinema de proximitat. Volem aproximar-nos als conflictes i lluites de la nostra societat. Alhora neix com un complement de l'ampliació de La Mostra de CineBaix en diferents cicles al llarg de l'any, i també per substituir El Documental del Mes, que no tindrà continuïtat en la nostra programació.

Per què ajuntem cinema, llibres, informes, etc.?

En base a una concepció del cinema com un mitjà de comunicació i educatiu, facilitar que després de sortir de la sala, una vegada acabada la sessió, puguem seguir ampliant i reflexionant sobre el tema mitjançant les recomanacions de materials fets o de les propostes presentades en l'apartat de Cinema documentat del web de CineBaix.

També en base a una concepció del cinema com una eina per donar suport a un canvi social que fomenti la tolerància, el respecte, la cohesió social i la convivència, així com la lluita contra les desigualtats i la pobresa, i com a compromís amb les propostes de resolució dels conflictes que ens envolten dins una cultura de la pau.

Comencem aquest cicle el dissabte 20 de gener de 2018 a les 19.15 hores amb la projecció de Lesa humanitat, una pel·lícula d'Héctor Fáver, i un llibre, El franquisme que no marxa, de Lluc Salellas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: