HORIZON: AN AMERICAN SAGA - CAPÍTOL 1

Títol original: Horizon: An American Saga - Chapter 1 Direcció: Kevin Costner Guió: Jon Baird, Kevin Costner País: EUA Durada: 181 min Any: 2024 Gènere: Western, drama Interpretació: Kevin Costner, Sienna Miller, Jena Malone, Sam Worthington, Abbey Lee... Música: John Debney Fotografia: James M. Muro Distribuïdora: Warner Bros Estrena a Espanya: 28/06/2024

No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en espanyol / Versió original en anglès, amb subtítols en espanyol
      

SINOPSI

Western que aprofundeix en els orígens de la història dels Estats Units d'Amèrica. Una crònica multifacètica que relata l'expansió i l'assentament al llarg de l'oest americà durant els anys previs i posteriors a la Guerra Civil que va dividir aquest país i va tenir lloc entre el 1861 i el 1865. A través d'un país en guerra amb si mateix, aquest viatge emocional ens presenta els diversos punts de vista de famílies, amics i enemics en el seu afany per descobrir l'atractiu del Vell Oest, i com es va colonitzar amb la sang, la suor i les llàgrimes de molts.

(Sensacine)

CRITICA

Fins al 1995, Kevin Costner va ser adorat a Hollywood. Considerat com el nou Gary Cooper, va veure recompensada la seva trajectòria com a director amb els Oscar que va rebre per Bailando con lobos. El 1995 va rodar una extravagància milionària anomenada Waterworld i tot va canviar. Costner va passar a convertir-se en un maverick, autor d'un gran western titulat Open Range i es va convertir en cantant d'una banda de country anomenada Modern West. Costner va caminar pels marges, però va accentuar la seva condició d'home de l'Oest. Uns anys després, quan Costner ja era poca cosa més que una icona dels noranta,  reapareix com a director d'un projecte mastodòntic titulat Horizon. An american saga. El projecte consisteix en quatre pel·lícules de tres hores cadascuna que s'estrenaran als cinemes entre el 2024 i el 2025 abans de perdre's a les plataformes.

Horizon, de la qual a Canes s'ha projectat la primera part, pretén ser una mena de revisió de La conquista del Oeste sense Cinerama i sense estampides de bisons. Com el títol indica, és una gran saga sobre la fundació d'una ciutat ideal anomenada Horizon que funciona com a prototip de la formació de la societat americana. El relat s'escriu des de l'èpica, partint de diferents trajectes que des de l'est i el sud acaben convergint en aquest espai del nord situat a Montana, davant d'un riu i prop del territori Apatxe. Horitzó. An american saga s'obre amb una imatge simbòlica que marca l'esperit de la pel·lícula. Un colon clava una estaca en un tros de terra i comença a mesurar-la per construir-hi un primer habitatge. La possessió de la terra verge com a camí cap a la civilització és el moment fundacional del suposat inici de la nació. Després ens trobarem amb la presència de més colons i una gran massacre per part dels apatxes, acompanyada d'una exaltació de l'èpica per la supervivència. Costner ens deixa clar que a l'Oest, sota la terra conquerida, hi ha molts cadàvers. Després d'una primera hora d'atac, Horizon es desplega com un gran mapa i la saga passa a transformar-se en un gran serial en què cal donar a conèixer múltiples personatges que simbolitzin cadascun d'ells les diferents posicions i tensions de la mítica del western. Al món dels apatxes ens trobem amb el guerrer rebel i el cabdill moderat, al món dels blancs veurem com els oficials de cavalleria protegeixen els colons i com les guerres índies coincideixen amb l'inici de la guerra de Secessió. A l'altra banda de la frontera hi ha els malfactors que fan la llei a la seva manera, un ferrocarril que s'està construint amb l'ajuda dels xinesos, aquells que intenten establir els primers negocis i les caravanes que travessen els grans espais. Entre tots aquests personatges apareix l'heroi amb nom, l'home solitari perseguit pels malfactors que no trigarà a mostrar-nos ferides d'amor. A la primera part Costner desplega una sèrie de motius que anirà desenvolupant i tancant en les nou hores que queden de metratge. De moment, la saga genera certa incertesa, li falta alguna cosa per ser aquell gran western de westerns que pretén ser. De tota manera, com diuen a França, à suivre…          

Àngel Quintana - caimanediciones.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: