EXTRAÑA FORMA DE VIDA

Direcció i guió: Pedro Almodóvar País: Espanya Durada: 31 min Any: 2023 Gènere: Western Interpretació: Ethan Hawke, Pedro Pascal, Jason Fernández, José Condessa, George Steane, Manu Ríos, Pedro Casablanc, Sara Sálamo, Erenice Lohan Música: Alberto Iglesias Distribuïdora: BTeam Pictures Estrena a Espanya: 26/05/2023

No recomanada per a menors de 12 anys

Versió original en anglès subtitulada en espanyol

SINOPSI

Un home travessa a cavall el desert que el separa de Bitter Creek. Ve a visitar el xèrif Jake. Vint-i-cinc anys abans, tots dos -el xèrif i el Silva, el ranxer que cavalca a trobar-lo- van treballar junts com a pistolers a sou. El Silva ve amb el pretext de retrobar-se amb el seu amic de joventut, i en efecte celebren la seva trobada, però l'endemà al matí el xèrif Jake li diu que la raó del seu viatge no és el record de la seva vella amistat.

(FilmAffinity)

CRÍTICA

El western de Pedro Almodóvar amb Pedro Pascal i Ethan Hawke
presentat a Canes


El director acudeix al festival de Canes amb aquest curt rodat en anglès al desert d'Almeria.

A Dolor y gloria, el personatge d'Antonio Banderas guardava en el seu Mac un document de Word anomenat Extraña forma de vida. Ni la càmera ni la trama s'hi aturaven. Però allà ja hi havia aquesta història sobre el desig i com hi ha qui pot viure donant-li l'esquena mentre d’altres s'abrasen amb ell.

Ha estat audaç Pedro Almodóvar convertint això en un western. També juganer, donant-se un caprici alhora que surt de la seva zona de confort. Aquí hi ha tots els arquetips del gènere, meticulosament estudiats i executats amb referències a Duelo al sol, Johnny Guitar, Fort Apache i altres grans del tecnicolor. Alhora, hi ha tot el seu univers ficat en un ranxo. I, d'una manera estranya, els dos territoris conviuen amb absoluta naturalitat.

Almodóvar, ahir avui i sempre

Aquest retrobament d'antics amants 25 anys després l’hem vist abans. Fins i tot la pregunta que fa el personatge d'Ethan Hawke: 'Per a què has tornat?' la formulaven Eusebio Poncela a La ley del deseo i Asier Etxeandia a l'esmentada Dolor y gloria. La desesperació de Pedro Pascal negant-se a acceptar el rebuig del seu amant és el de Carmen Maura a Mujeres al borde de un ataque de nervios i Marisa Paredes a La flor de mi secreto. També hi és Átame, amb Victoria Abril presonera del seu enamorat (com en aquest cas) i tantes altres. I tot encaixa en aquest poblat de texans vestits per Anthony Vaccarello, emparats per la minuciosa posada en escena que tan bé domina en interiors. Sorprèn, perquè això sí que és nou, quan col·loca la càmera a l'exterior i deixa que l'horitzó faci el seu paper. Aquí hi ha el seu homenatge a Sergio Leone (compte el duel a tres bandes), a qui mai no va preocupar que el desert de Tabernas no semblés, en realitat, el d'Arizona, perquè el seu joc era un altre. Com ho és el d'Almodóvar, que aquesta vegada es diverteix sent més clàssic que mai, mantenint-se tan ell com sempre.

Per gaudir la suma de dos mons: el d'Almodóvar i el western clàssic.

El millor: Ethan Hawke. També la seqüència final amb la música d'Alberto Iglesias.

El pitjor: L'arrencada lírica que podria alentir submergir-nos en la història.   

Laura Pérez – fotogramas.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: