LOS REYES DEL MUNDO

Direcció: Laura Mora Ortega Guió: Maria Camila Arias, Laura Mora Ortega País: Colòmbia Durada: 110 min Any: 2022 Gènere: Drama Interpretació: Carlos Andrés Castañeda, Davison Florez, Brahian Acevedo, Cristian Campaña, Cristian David Duque Música: Leonardo Heiblum, Alexis Ruiz Fotografia: David Gallego Distribuïdora: BTeam Pictures Estrena a Espanya: 17/03/2023

No recomanada per a menors de 16 anys

Versió original en espanyol

SINOPSI

Los reyes del mundo és un film sobre la desobediència, l'amistat i la dignitat que hi ha en la resistència. El Rá, el Culebro, el Sere, el Winny i el Nano són joves que viuen al carrer de Medellín. Cinc reis sense regne, sense llei, sense família, emprenen un viatge a la recerca de la terra promesa. Un conte subversiu mitjançant un clan salvatge i entranyable, que transita entre realitat i deliri. Un viatge cap al no-res, on passa tot.

(Sensacine)

CRÍTICA

22/09/2022 - Amb el seu segon llargmetratge Laura Mora Ortega es confirma com un dels grans talents del panorama llatinoamericà contemporani


La directora colombiana Laura Mora Ortega ja va impactar al Festival de Sant Sebastià el 2017 amb Matar a Jesús, òpera prima que li va valer el Premi de la Joventut. Ara torna amb Los reyes del mundo, competint a la secció oficial per la Conquilla d'Or. Es tracta, sens dubte, d'un treball excel·lent. Més que una pel·lícula és un conte al·lucinat, tan cruel i dolorós com arrabassadorament bell. El Rá, el Culebro, el Sere, el Winny i el Nano són els reis del títol. Es tracta d'un grup de nens del carrer de Medellín, que deixen enrere la metròpoli per endinsar-se a les profunditats de la selva colombiana. El seu objectiu és trobar les terres que pertanyen a un d’ells, heretades d'una àvia que es va veure obligada a fugir per la intensa violència que va assolar el lloc, i que ara tornen al jove a través del programa de restitució de terres del govern.

Aquest grup de cinc amics conforma una peculiar família, unida pel menyspreu i l’abandonament de la resta del món i per les ànsies de viure que incendien els seus cossos i les seves ànimes. Els xavals es mouen com peix a l'aigua als carrers de Medellín, es fan forts davant de l'atroç realitat que els ha tocat viure i s'encomanen mútuament d'entusiasme. En la seva fugida cap a l'interior de la selva, la càmera els segueix atentament i sembla convertir-se en una criatura més, infectada per les mateixes emocions que els xavals. Trepidant i enèrgica quan els cinc amics deixen anar les seves emocions més instintives, i reposada i atenta quan el grup es calma.

L'aclaparadora bellesa de la selva colombiana és capturada en tota la seva essència. La llum, el so i un ús subtil de la música aconsegueixen crear una atmosfera densa que ens transporta a aquest lloc al·lucinant, tan radicalment bell com amenaçant. Al llarg de la seva travessia els amics es troben amb diferents personatges, que els ajuden a seguir endavant, però sempre advertint-los de com és de perillosa l'empresa on estan immersos. Especialment commovedora és la trobada entre els nois i unes prostitutes en una casa al mig del no-res. Les dones ballen abraçant amb tendresa els xavals, els nens. I ells gaudeixen d'aquest amor femení, de l'abraçada càlida i voluptuosa, igual que un nadó acabat de néixer ho faria als pits de la seva mare.

Al llarg de tot el metratge de Los reyes del mundo, s'evidencia que l’autora sap de què parla, que el territori que filma no li és aliè i que la realitat dels seus protagonistes no s'allunya en excés de la seva pròpia. Partint d'aquest compromís honest, Mora aconsegueix treure or de la feina dels cinc joves, en els quals resulta impossible no posar-hi afecte al llarg del viatge. Passa el mateix amb el paisatge i amb la resta d'éssers que travessen la pel·lícula. Al final queda la sensació d'haver presenciat una obra més gran, un retrat d'un lloc i un temps tan exhaustiu i encertat com poètic i commovedor.         

Cristóbal Soage – cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: