EL MENÚ

Títol original: The Menu Direcció: Mark Mylod Guió: Seth Reiss, Will Tracy País: EUA Durada: 106 min Any: 2022 Gènere: Thriller Interpretació: Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Ralph Fiennes, Hong Chau, John Leguizamo, Janet McTeer, Judith Light, Christina Brucato, Aimee Carrero, Paul Adelstein, Arturo Castro, Reed Birney, Rob Yang, Rachel Trautmann, Peter Grosz, Mel Fair, Adam Aalderks, Rebecca Koon, Mark St. Cyr, Jon Paul Allyn, Brandon Herron, Elbert Kim Música: Colin Stetson Fotografia: Peter Deming Distribuïdora: Walt Disney Estrena a Espanya: 02/12/2022


No recomanada per a menors de 16 anys

Doblada en espanyol          

SINOPSI

Una jove parella viatja a una de les destinacions més exclusives del món per sopar en un restaurant que ofereix una experiència culinària única. Tanmateix, el xef (Fiennes) ha preparat un ingredient secret que tindrà un resultat sorprenent en els dos enamorats.

(FilmAffinity)






CRÍTICA

Després d'un ampli recorregut per festivals durant les últimes setmanes (Toronto, Fantastic Fest, Zuric, Busan, Roma, Tòquio, Viennale i Mar del Plata, entre d'altres), s'estrena a sales comercials aquesta tragicomèdia negríssima que va comptar amb producció d'Adam McKay i Will Ferrell.

La gastronomia va estar, durant molt de temps, associada a la sensualitat, al plaer, al pintoresquisme. I, si en el plantejament inicial d'El menú hi ha alguna cosa d'això (un grup de rics paga fortunes per viatjar fins a una illa per gaudir d'una experiència concebuda per un xef llegendari), la veritat és que la pel·lícula va mutant a mesura que passen els minuts cap a un vessant molt més satíric, incòmode i finalment terrorífic fins a nivells sàdics que poden pertorbar més d'un/a.

El punt de vista és el de la Margot (Anya Taylor-Joy), una noia que acompanya en el viatge un jove i entusiasta gurmet anomenat Tyler (Nicholas Hoult). Amb ells embarquen tres representants de la indústria tecnològica, el Bryce (Rob Yang), el Soren (Arturo Castro) i el Dave (Mark St. Cyr); una parella de milionaris, l’Anne i el Richard (Judith Light i Reed Birney); la reconeguda crítica gastronòmica Lillian Bloom (Janet McTeer) i el seu servil editor, el Ted (Paul Adelstein), i una estrella de cinema (John Leguizamo) amb la seva assistenta Felicity (Aimee Carrero).

Ja a la destinació (un autèntic paradís natural), els 11 comensals són rebuts per una rigorosa coordinadora Elsa (Hong Chau) i poc després pel xef Slowik (Ralph Fiennes), que es convertirà en la gran figura, mestre de cerimònies i impiadós manipulador de la vetllada. No convé avançar gaire, però sí que advertim que no és una història complaent i demagògica, i que després deriva cap a la sàtira i l'horror, us podreu imaginar cap on deriva (degenera) la cosa.

Al rerefons d'aquest guió coescrit per Seth Reiss i Will Tracy (aquest últim amb experiència en aquest tractat sobre el cinisme, la hipocresia i els excessos del poder com la sèrie Succession) i dirigit per Mark Mylod (responsable de múltiples episodis de Game of Thrones, Entourage, Shameless i també de Succession), hi ha una àcida, despietada crítica a l'esnobisme, el consumisme i el turisme de luxe, encara que també s’hi percep certa delectació en les pitjors misèries de l'ésser humà que afloren sobretot davant de circumstàncies extremes. Més enllà d'aquesta exaltació del patetisme i del sadisme esmentat, El menú funciona com una tragicomèdia negra (negríssima) amb moments que van -de vegades sense preàmbuls- d'un absurd desopilant a explosions decididament aterridores.

Diego Batlle – otroscines.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: